Raif Uzkan

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) ve Tatlısı Belediyesi İşbirliği’nde gerçekleştirilen AB Köy Girişimleri ile Toplum Gelişimi Hibe Programı tarafından desteklenen “Çünkü Ben Önemliyim” Projesi tamamlandı.

Projenin tamamlanması nedeniyle KAYAD’da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya KAYAD Başkanı Meral Akıncı, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, AB Köy Girişimleri ile Toplum Gelişimi Takım Lideri Agustin Moya Colorado ile Dernek gönüllüleri katıldı.

AKINCI

Meral Akıncı, konuşmasında 2014 Temmuz tarihinden beri Karpaz bölgesindeki Belediyelerle işbirliği halinde projeyi sürdürdüklerini ve Tatlısu, Yeni Erenköy, Dipkarpaz, İskele, Mehmetçik ve Büyükkonuk belediyelerinde köy kadınlarının katılımıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Akıncı, projenin amaçlarının bölge kadınlarının aile içi şiddet ve insan hakları konularında farkındalığını artırmak, kadın hakları savunucuları yetiştirmek, yerel yönetimler ile kadınlar arasındaki iletişimi güçlendirmek olduğunu söyleyerek, bu kapsamda anketler yapıldığını, kadınların ihtiyaçlarının tespit edilerek, bu ihtiyaçlara yönelik eğitim hizmetlerinin verildiğini aktardı.

Ayrıca söz konusu bölgelerde yıl boyunca ihtiyaç duyan herkese psikolojik destek sağlandığına da işaret eden Akıncı, Toplumsal Cinsiyet Farkındalık Kitapçığı’yla ev içi şiddet konularının derlendiği kitapçığın da halka ücretsiz dağıtıldığını açıkladı.

Akıncı, belediyeler işbirliğiyle kurulan acil müdahale ekipleri vasıtasıyla bölgede görev yapan sağlık personeli ve polis kuvvetlerine ev içi şiddet durumlarında nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili bilgiler verildiğini, acil durum olması durumunda müdahale ağı yaratıldığını açıkladı.

ORÇAN

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da sadece kadınlara değil, aile içi şiddetin çocuklar ve erkekler üzerinde de etkili olduğunu belirtti, “önemli olan farkındalığı artırmaktır” diyerek, konu üzerinde çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Orçan,  Meral Akıncı, çalışma arkadaşları ve paydaşlara işbirlikleri için, AB’ye de projeye sağladığı finansal destekten dolayı teşekkür etti.

COLORADO

AB Köy Girişimleri ile Toplum Gelişimi Takım Lideri Agustin Moya Colorado, ev içi şiddetler savaşmak için sorumlulukların paylaşılması gerektiğini, KAYAD’ın bu konuda bu sorumluluğu alıp, çok iyi işler başardığını kaydetti.

Colorado, verilen eğitimlerin birçok insanın yaşamında olumlu etki yarattığının da altını çizerek, belediyelerin aktif desteği ve projeyle yakından ilgilenmelerinin de sevindirici olduğunu söyledi.

Şiddetin olduğu ve birilerinin görmezden geldiği yerde kadın-erkek eşitliğinden söz edilemeyeceğinin altını çizen Colorado, Avrupa Konseyi’nin bireylerin korkudan uzak huzurlu bir yaşam sürmesi yönündeki çabaları olumlu karşıladığını aktardı.