Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi de olan Yırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016'da AB ile ilişkilerin gelişmesinden çok umutlu olduğunu belirterek, "Kıbrıs meselesinde önemli gelişmeler olacağına ve buna bağlı olarak AB ile olan ilişkilerimizin çok müspet gelişeceğine inanıyorum. Göçmenlerin durumu, göçmen güzergahında Türkiye'nin olması ve Avrupa'nın da buna çare bulamayıp Türkiye'nin destek ve organizasyonuna ihtiyaç duyması da bu gelişmeleri etkileyecek" diye konuştu.

AB'nin "Göçmenlerin durumunu nasıl hallederim" derken Kıbrıs meselesini gördüğüne işaret eden Yırcalı, "Güney Kıbrıs'a şimdi baskı yapıyor. Kıbrıs'a bir çare bulunacak. Bunun yanında göçmen meselesi için de Türkiye'nin Avrupa'daki yeri daha önemli olacak" diye konuştu.

"ULUSLARARASI HER TOPLANTIDA TÜRKİYE MUTLAKA KONUŞULUYOR"

Yırcalı, Avrupa'nın son dönemlerde Türkiye'yi kendisine daha yakın hissettiğini vurgulayarak, "Bizi artık içlerine almak mecburiyeti hissettiklerini görüyorum. Ben uluslararası hemen her toplantıda oluyorum. Her toplantıda Türkiye mutlaka konuşuluyor. Yani toplantı nerede olursa olsun o gündemin bir yerinde Türkiye mutlaka oluyor. Ekonomik ya da sosyal olarak oluyor. Bunların çoğunda da olumlu yer alıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, dışarıdan bakan yabancılar için daha iyi gözüktüğünü vurgulayan Yırcalı, şunları kaydetti:

"Biz içeride olduğumuz için bilmiyoruz. Günlük hadiseler arasında boğuluyoruz ancak buraya gelip ziyaret edenler Türkiye'ye son derece sıcak bakıyorlar. İyi yönde giden ekonomik ve siyasi gelişmeleri, bu kadar sıkıntının içinde demokrasiyi götürebilen bir ülke olmamızı takdir ediyorlar. Birçok ülkesinde ekonomik sıkıntıların ve sosyal patlamaların yaşandığı AB, sorunlara rağmen bahçemizi düzenli tutmamızı takdirle karşılıyor."