13 Mart pazar günü yaşanan Ankara saldırısından önce resmi sitesinden vatandaşlarını uyaran ABD 'nin Ankara Büyükelçiliği, Nevruz kutlamaları öncesi yeni bir uyarı yayınlamıştı. Türkiye'deki birçok ilçe için uyarı yapan ABD, bu kez 17-21 Mart tarihleri arasına dikkat çekmişti. Nevruz kutlamalarının Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da 20 Mart Pazar günü yapılacağını ifade etti ve bu şehirlerde yaşayan vatandaşlarını güvenlik konusunda uyarmıştı.  ABD uyarısında vatandaşlarını ulaşım noktaları, hükümet binaları ve kalabalık meydanlardan uzak durması istenmişti.

ALMANYA KONSOLOSLUĞU KAPATMIŞTI

Almanya’nın Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve iki ildeki Alman okullarının terör saldırısı ihtimali nedeniyle tedbir amaçlı kapatımıştı.

Spiegel Online, terör örgütü IŞİD tarafından Alman diplomatik temsilciliklerine saldırı yapılacağına dair uyarının Alman istihbaratına CIA, MİT ve Peşmerge istihbaratından iletildiğini yazdı. Terör saldırısı olacağı yolundaki bilgi ile birlikte saldırıyı gerçekleştirmesinden şüphelenilen bir kişinin ismi ve fotoğrafının da Alman makamlarına iletildiği öne sürüldü. Saldırının 17-20 Mart tarihleri aralığında olabileceğinin bildirilmesi üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı’nın tedbir amaçlı kapatma kararı aldığına vurgu yapılan haberde, İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman askerleri için de alarm durumunun geçerli olduğu bilgisi yer almıştı.

Dergi, Alman Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerin ne zaman açılacağı konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü yazmıştı.  Haberde, İstanbul’daki Goethe Enstitüsü‘nün tedbir amaçlı pazartesi günü de kapalı kalacağı bilgisi paylaşılmıştı.  Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Türkiye’den gelen eleştirilere karşı kapatma kararını savundu. Chebli, saldırı olabileceğine dair ciddi istihbarat bilgisi üzerine karar alındığını belirterek, “Bu uygun, doğru ve gerekliydi” demişti.

İSTANBUL VALİLİĞİ 'YETKİLİLERLE İRTİBATA GEÇMEDEN ÖNLEM ALIYORLAR' DEMİŞTİ

İstanbul Valiliği çıkan haberler sonrası şu açıklamayı yapmıştı: "Bazı basın yayın organları ile internet sitelerinde ve özellikle sosyal medyada, ülkemizde son zamanlarda maruz kalınan terör olayları sebebiyle kamuoyumuzda oluşan hassasiyeti kullanarak halkımızı tedirginlik ve endişeye sevk edebilecek şekilde haber veya mesajların yayılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu tür haber veya mesajların, terör örgütlerine müzahir kişilerce ülkemizin huzur ve güvenliğini bozmak amacıyla ve kasıtlı olarak yayılmaya çalışıldığı kamuoyumuzun malumudur. Ayrıca sosyal medyada iyi niyetli vatandaşlarımızın farkında olmadan bu tür art niyetli haberlerin yaygınlaşmasına alet oldukları anlaşılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin de “teyide muhtaç duyumlarına” dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir.  Devletimiz, binlerce yıllık devlet tecrübesine dayalı olarak bütün kurumlarıyla her türlü olumsuzluğun üstesinden gelecek güç ve kararlılığa sahiptir. Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamalarını kamuoyuna saygı ile duyururuz."