TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye’ye iadesinin zamana yayılmaması ve örgüte zamanında müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Washington yönetiminden üst düzey yetkililerle temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gelen Özhan ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın'dan oluşan komisyon heyeti, Maryland'daki ABD Diyanet Merkezi'nde ülkenin Müslüman liderleriyle görüştükten sonra basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, ABD'deki temaslarına ilişkin bilgi veren Özhan, "Gülen'in iadesini zamana yaymak yerine zamanında çözmek gerekiyor." dedi.

Özhan, Fetullah Gülen'in iadesi konusunun "hukuka boğulmaması" gerektiğini anlattı.

İlgili anlaşma gereğince ABD ile Türkiye arasında çok sayıda iade işlemi yapıldığını hatırlatan Özhan, FETÖ elebaşının iadesi konusunun da hızla halledilmesinin önemine değindi.

Özhan, Türkiye ile ABD ilişkilerinin sağlıklı devam etmesi için Fetullah Gülen'in iade sürecinin bir önce başlamasını istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin bu tavrını en iyi ABD'nin anlaması gerektiğini ifade eden Özhan, şöyle konuştu:

"11 Eylül saldırıları New York'ta, Washington'da nasıl gerçekten büyük bir vahşet ortaya çıkardıysa 15 Temmuz terörist darbe girişimi de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'de benzer bir atmosfer ortaya çıkardı. Kaldı ki buradaki saldırılar ülke dışından yapılmış saldırılardır ve bize yapılan saldırı, içeriden ve çok daha yaygın bir şekilde insanları katletmeye çalışmıştır. Bunu biz bir kez daha tecrübe etmek istemiyoruz. Dolayısıyla zamana yaymak yerine zamanında gereken tedbirleri almak gerekiyor."

"ABD'DE FETÖ'NÜN YOĞUN BİR YAPILANMASI VAR"

Konunun sadece Fetullah Gülen'in iadesinden ibaret olmadığını bildiren Özhan, ABD'de FETÖ'nün yoğun bir yapılanması olduğuna dikkati çekerek, başta FBI olmak üzere bu ülkedeki güvenlik kuvvetlerinin örgütle mücadele edip kendileriyle bilgi paylaşımında bulunmasını istediklerini kaydetti.

Türkiye'de Amerikan karşıtı bir söylemin hızla yayıldığına yönelik soru üzerine Özhan, FETÖ elebaşının ABD'de bulunması ve iade sürecinin uzaması durumunda bu söylemin besleneceğini belirtti.

ABD'de Fetullah Gülen'in bulunduğu ve örgüt üyelerinin rahatça dolaştığı sürece kendilerinin bu ülkeye her türlü lojistiği sağlasalar da bunu bir yere kadar yapabileceklerine işaret eden Özhan, "Bu işin nihayeti, Gülen meselesinde yol almaktan geçer." ifadesini kullandı.

Taha Özhan, Türkiye'de Amerikan karşıtı söylemin güçlenmesinde ABD medyasının bu süreçteki yayınlarının da etkili olduğunu söyleyerek, "Umut ediyoruz ki bu konuda adım atarlar. Gülen'in medyaya ulaşımı ve örgüt üyeleriyle iletişim kurması durdurulmalıdır." açıklamasında bulundu.

ABD yönetimiyle yaptıkları görüşmelerde, kendilerine Washington'un iş birliği içinde olacağı yönünde bilgiler verildiğini aktaran Özhan, "Ama bu aşamada nasıl fiili olarak hayata geçer, bunu zaman gösterecek. Bunun ilk işareti, Gülen'in bağlantısının kesilmesidir ya da aynen anlaşma metninin dediği gibi hızla Gülen'in iade süreci başlamalıdır." diye konuştu.

Heyet, bugün ABD İçişleri Bakanlığı ve Pentagon'da temaslarda bulunduktan sonra Birleşmiş Milletler'de görüşmeler yapmak üzere New York'a hareket edecek.