ABD'de yaşayan Türk ve Müslüman toplumun üyeleri, Ermenilerin 1915 yılı olaylarına dair Türkiye aleyhine yürüttükleri karalama kampanyaları karşısında bir araya gelerek, 1915 olaylarının yıl dönümü kabul edilen 24 Nisan'da başkent Washington'da yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla "barış ve dayanışma" için yürüyecek.

ABD'deki Ermeni diasporasının karalama çalışmalarına kayıtsız kalmayan 145 Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Yönlendirme Komitesi'nin yürüyüş için çalışmaları devam ediyor.

Amerika'daki Müslüman toplumu ve derneklerini de bir araya getiren komitenin eş başkanlarından İbrahim Uyar, hazırlıklara dair AA muhabirine bilgi verdi.

Washington'da cuma günü yapılacak yürüyüş için New Jersey, New York, Ohio gibi eyaletlerden yaklaşık 45 otobüsün kaldırılacağını söyleyen Uyar, Washington dışından yaklaşık 3 bin Türk'ün yürüyüşte yer almasını beklediklerini ifade etti. Uyar, başkent ve civarından katılacak Türklerin sayısının da bini bulacağını, bunlara ülkedeki Müslüman derneklerinin ve toplumunun da bin civarındaki katılımının eklenmesiyle toplamda 5 bin kişilik kabalalık beklediklerini aktardı.

ABD'deki Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan Amerikan Müslüman Organizasyonları Konseyi'nin (USCMO) ABD Başkanı Barack Obama'ya 1915 yılı olayları hakkında haksızlık yapılmamasına dair mektup yazdığını ifade eden Uyar, Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak 25 bine yakın broşür bastırdıklarını, önemli kentlerdeki otobüslere reklam verdiklerini belirtti.

Uyar, Twitter'da da "#lethistorydecide" (Bırakın tarih karar versin) etiketini dünyada en çok kullanılan etiketler arasına sokmaya çalıştıklarını ve şu ana kadar da 40 bine yakın sosyal medya mesajı atıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yarın bu konuda Twitter üzerinden paylaşımda bulunacağı bilgisini veren Uyar, mesaj sayısını 24 Nisan günü 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"MÜSLÜMAN TOPLUMU OBAMA'YI ARAYACAK"

Ermenilerin karalama faaliyetlerinde kilise ve sinagogları etkin bir şekilde kullandığına vurgu yapan İbrahim Uyar, kendilerinin de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ABD'deki 21 camisinin desteğini aldıklarını söyledi.

Uyar, Müslüman topluluklar tarafından da bir imza kampanyası başlatıldığını, toplanan 10 bin imzanın yarın Başkan Obama'ya gönderileceğini, ayrıca Dulles Bölgesi Müslüman Toplumunun (ADAMS) Obama'yı arayarak, 1915 yılı olaylarına ilişkin Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verecek bir değerlendirilmede bulunmamasını isteyeceklerini belirtti.

"SOMALİLİLER GÖZYAŞI DÖKEREK GELECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"

"Amerika'da 145 derneğin ilk defa bir araya gelerek milli bir davayı savunması bizi heyecanlandırdı" diyen Uyar, bu konuda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın da büyük emek harcadığını vurguladı. Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çatışmadan, 1915 olaylarını tarihçilere bırakarak, bunun siyasetçilerin işi olmadığını ön plana çıkararak bir mesaj vermek istiyoruz. Mesajımız ne Türklere ne de Ermenilere, doğrudan Amerikalılara. 'Uzlaştır, bizleri çatıştırma ve bu sorunu tarihçilere bırakın' demek istiyoruz.
Beyaz Saray'ın önünde gösteri için en fazla 3 bin kişi toplanabilir. Yürüyüşü oradan başlatacağız ama belirtilen rakamı aşacağımızı düşünüyorum çünkü çok ciddi katılım olacak. Ahıskalılar, Somalililer, Bosnalılar, Azerbaycanlılar da destek verecekler. Özellikle Somalililer, kendilerine bildirimde bulunduğumuzda göz yaşı dökerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali için yaptıklarından sonra kendilerinin işlerini güçlerini bırakarak geleceklerini söylediler."

YÜRÜYÜŞ BÜYÜKELÇİLİK BİNASI ÖNÜNDE BİTECEK

Beyaz Saray önünde 24 Nisan'da sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayacak göstericiler, saat 10.00'dan sonra yürüyüşe geçerek, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne ulaşacak.

Bazı Ermeni gruplar her yıl Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde 24 Nisan'da kaldırımı işgal ederek aleyhte gösteriler düzenliyor. Komite de bu protestolara yanıt vermek amacıyla yürüyüşün bitiş noktasını büyükelçilik binası olarak belirledi.