Nikolaos Stelya

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ın önemli gelişmelerin arifesinde olduğu bir dönemde, ABD Ada’da çok tartışılacak adımlar atmaya hazırlanıyor. Washington yönetimi, bir yandan KKTC’ye zeytin dalı uzatırken, diğer yandan da Güney Kıbrıs’ın askeri ve diplomatik açıdan elini güçlendiriyor.

Deneyimli Yunan gazeteci Apostolos Tomaras’ın Sputnik ile paylaştığı özel bilgilere göre, Kıbrıs Rum Kesimi’ni askeri açıdan güçlendirmek için düğmeye basan ABD, 1974’den sonra Ada’nın kuzeyinde konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin meşruiyetini kuvvetlendirmek için de çok önemli bir inisiyatife adım attı.
ABD’nin Kıbrıs’taki yeni adımlarının, Batı’nın Doğu Akdeniz’in enerji rezervlerindeki üzerindeki tekelini güçlendirmeye yönelik olduğunu savunan Tomaras’a göre, bu adımlar, bölgede söz sahibi olmak isteyen Rusya, İran ve Çin gibi aktörlerle karşı da verilmiş önemli bir mesaj niteliğinde.

KKTC’DE ÇOK TARTIŞILACAK RESEPSİYON

Öte yandan ABD, Kıbrıs’ın kuzeyinde, önümüzdeki süreçte Ada’nın her iki kesiminde de çok tartışılacak bir resepsiyon gerçekleştirdi. Ada’ya yeni gelen ABD Büyükelçisi Ann Doherty’nin Kıbrıs Türk toplumu ile tanışması için düzenlenen resepsiyonda bir ayrıntı öne çıktı.

Türkiye ve Kıbrıs Rum medyasına yansıyan bilgilere göre, ABD Lefkoşa’nın kuzeyinde gerçekleştirdiği resepsiyona ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey yetkilileri üniformalarıyla ve tam kadro olarak katıldı.

1974 yılından sonra KKTC’ye konuşlandırılan TSK birlikleri Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan ile diğer bazı ülkeler tarafından ‘işgal ordusu’ olarak tanımlanıyor. ABD gerçekleştirdiği resepsiyonla bu tabuyu yıkmış oldu. Dahası, Milliyet gazetesinin aktardığı özel bilgiye göre resepsiyona katılan bir diplomat bu gelişmeyle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Gazeteye göre diplomat ‘Türk askerinin, ABD’nin Kıbrıs’taki resepsiyonunda yer almasının çok önemli bir olay olduğuna’ dikkat çekip, bu durumun ‘ABD’nin Türk askerine duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu’ ifade etti. 

Öte yanda ‘Federal Kıbrıs’tan’ yana tavır alan ve her fırsatta Kıbrıs sorununun çözümüne desteğini yineleyen ABD’nin KKTC’deki resepsiyon için seçtiği mekan da dikkat çekti. Zira resepsiyona bünyesinde barındırdığı medya kuruluşlarıyla Kıbrıs’taki müzakere sürecine son dönemde yoğun eleştiriler getiren bir şirketler grubunun oteli ev sahipliği yaptı.

RUMLARDAN ABD’YE TEPKİ

KKTC’de yaşanan bu gelişme, Rum tarafının da tepkisini çekti. Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis hükümetinin Washington’un bu yeni adımına anlam veremediği yönünde haberler gelirken, muhalefet partileri de ABD’ye sert tepki gösterdi. Başta AKEL, DİKO ve EDEK gibi partiler olmak üzere Güney Kıbrıs muhalefeti ABD’nin bu tartışmalı hamlesiyle Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmadığını belirtiyorlar. 

Tomaras’a göre ise ABD, Ada’da bir çeşit ‘denge politikası’ uygulamak için gayret sarf ediyor.

Diğer yandan TSK’nın KKTC’deki askeri bölgelerde kayıp arama çalışmalarına yeşil ışık yakmasının ardından Türk komutanlar ABD elçiliğinin etkinliğine davet edilirken, Rum tarafının da askeri açıdan güçlendirilmesi için düğmeye basıldı.

ABD’DEN RUMLARA GEMİ JESTİ

Buna göre ABD, Kıbrıs Rum tarafına iki açık deniz gemisi hibe edecek. Yeni girişimiyl ilgili Kıbrıs Rum Yönetimini bilgilendiren ABD, savaş gemileri Güney Kıbrıs Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevlendirilecek.

Amerikan gemilerinin hangi tarihlerde Ada’ya ulaşacağı henüz belirsiz. Ancak ABD tarafından Kıbrıs’a 1970’li yıllardan beri uygulanan silah ambargosu göz önüne alındığında bu adım büyük önem taşıyor. Öte yandan Dual Users kategorisinde olan bu gemiler, ABD ambargosunun delindiği anlamına gelmiyor. (Sputnik News)