Taner Ulutaş

İskele Bölgesi’nde bilimsel çalışmalar yapmak, halkı bilinçlendirmek, kaçak balıkçılığın önüne geçmek, bir taraftan balıkçıların sosyal statüsünü artırırken, bir taraftardan bölgedeki çevreyle ilgili değerleri, korumak amacı ile hayata geçirilmeye çalışılan AB kaynaklı “Sürdürülebilir balıkçılık ve yapay resifler” projesi bürokratik engellere takıldı.

DEVLET ENGELİ

“Sürdürülebilir balıkçılık ve yapay resifler” projesi, önceleri AB mali yardımları ile yürütülen projeler arasında dikkat çekenleri arasında gösterilirken, AB’nin finansmanı, Doğu akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Öğretim Üyesi ve Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek’in hazırladığı ve Aksa’nın ciddi finansal destek sağladığı “Sürdürülebilir balıkçılık ve yapay resifler” projesinde en önemli kısımlar devlet engeline takıldı.

HEDEF BALIKLARIN ARTMASI

Proje kapsamında, balık popülâsyonunun artırılabilmesi için, “betondan balık yuvaları” anlamına gelen, yapay resifler hazırlanmaya devam ederken bu resiflerin denize nasıl ve nereden atılacağı belirsizliklerini koruyor.

İskele bölgesinde, balık popülasyonunu artırmak ve çevre ile ilgili değerleri korumak için 2009 yılında, AB hibeleri çerçevesinde gerçekleştirmeye başlanan ‘Sürdürülebilir balıkçılık ve yapay resifler’ projesi hükümetin vurdumduymaz politikaları nedeni ile durma noktasına geldi.

Mağusa Limanı’nda bulunan ve devletin ait olan mahuana’nın kullanımı için hükümet yetkilileri öncü olmaya yanaşmazken, bu yüzer platformun bulunmaması nedeni ile denize atılması hedeflenen 4 bin adet yapay resifin denize atılması da imkansız hale geldi.

AB’DEN BÜYÜK DESTEK

İskele bölgesi Koop Balıkçılar Birliği Başkanı İsmail Beydola yaptığı açıklamada, “dünya çapındaki pilot projeyi biz yapıyoruz. Sürdürülebilir ve yapay resifler Projesi ile ilgili olarak, Sivil Toplum Örgütü olarak avrupa birliğine proje sunduk.

Proje değeri 300 bin euro’dur. Projedeki amaç denizdeki balıkların üremesidir. Denizdeki balıkların üremesi için 4000 bin adet yapay balık yuvası yapıp denize atmak ve bölgedeki balık popülâsyonunu artırmak hedefi ile yola çıktık” dedi.

DENİZE BIRAKILACAK

İsmail Beydola açıklamasına devamla şunları kaydetti:

“Önümüzdeki günlerde denize yapay resif yani yapay balık yuvası yapmaya başlayacağız. 4000 adet modül (yapay resif) denize bırakılacak. 28 ülke de bizim bu resifleri denize atmamızı bekliyor ama devlet bize engel üstüne engel çıkartıyor”

KİRA ÖDÜYORUZ

Aracıların balıkları ucuza aldığı ve pahalıya sattığı pazar mantığının geliştirilip, balık market yapılması da sağlayan projede, balık market barınakta kuruldu. beydola devletin bu barınakta da sorun çıkardığını kaydederken, “balık market için bize tahsis edilen yerde, mülkiyeti konusunda da bize devlet farklı sorunlar yaşatıyor. Önceleri biz bu bina için kira ödüyorduk, bize devredildiği söylendi. Derken devretme evraklarının kaybolduğunu öğrendik.

Devlet balıkçılığımızın gelişmesini istemiyormuş gibi çalışıyor” dedi.

AKSA FİNANSMAN SAĞLADI

Projenin gelişmesi ve sorunsuz devam etmesi için Aksa Enerji Şti’nin balıkçılara ciddi bir finansman sağladığı öğrenilirken, ilk etapta ‘Eş Finansman’ olarak Aksa’nın 10 bin euro verdiği ve ilerleyen günlerde 10 bin euro daha vereceği öğrenilirken modüllerin denize bırakılması esnasında da kullanılacak olan Bahar isimli saç teknesini mürettebatı ve dalgıçları ile balıkçılara vermeyi taahhüt ettiği açıklandı.