Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD'den YPG'ye yapılan yardımlarla ilgili yapılan açıklamaya ilişkin, "Kaygılarımızı Amerikalı yetkililere daha önce de iletmiştik. Açıklama memnuniyet vericidir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Sözcü Tanju Bilgiç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Perinçek davası kararına ilişkin, "Soykırım kavramı üzerinde aksi görüş yasaklanacak, cezalandıracak düzeyde ısrar edilmesi ne hukukla ne demokrasiyle bağdaşmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu görüşü, görüşümüzün ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur. Kararla soykırım söyleminin mutlak gerçeği yansıtmadığı görülmüştür" ifadelerini kullandı.

BÜKREŞ'TEKİ YANGIN

Bükreş'te eğlence mekanında çıkan yangında 2 Türk vatandaşının zarar gördüğünü ifade eden Bilgiç, bir Türk vatandaşının yoğun bakımda olduğunu, diğer vatandaşın ise hastaneden taburcu edildiğini belirtti. Bilgiç, "Romen makamların talebi üzerine Sağlık Bakanlığımıza bağlı biri profesör, iki uzman doktor 4 Kasım'da Bükreş'e yaralıların tedavisi için gitti. Yarın da GATA'dan yanık tedavisi uzmanı iki doktorumuz Bükreş'e gidecekler" şeklinde konuştu.

G20 Zirvesi'ne ilişkin bilgi veren Bilgiç, 2 bin 500 gazetecinin zirveye katılacağını söyledi. Bilgiç, zirvede yaklaşık 25 bin katılımcının olacağını kaydederek, bölgenin tamamında yaka kartlı geçişin olacağını söyledi.

Bilgiç, ABD'den YPG'ye yardımın kesilmesine ilişkin olarak, "Kaygılarımızı Amerikalı yetkililere daha önce de iletmiştik. Açıklama memnuniyet vericidir" diye konuştu.

DEAŞ'LA MÜCADELE

DEAŞ terör örgütüne yönelik olarak Bilgiç, "Türkiye, DEAŞ terör örgütüyle kararlılıkla mücadele ediyor. DEAŞ'la karşı her türlü tedbiri aldık, alıyoruz ve alacağız. Gerekli tüm tedbirler kararlılıkla DEAŞ terör örgütüne karşı alınabilir" ifadelerini kullandı.

ABD gemilerinin Akdeniz'e gitmesine ilişkin olarak da bilgi veren Bilgiç, "Türkiye'nin özellikle güneyinde istikrarsız alan var. Esad'ın oradaki mevcudiyeti ve yanlış politikaları, DEAŞ terör örgütü önemli bir kara parçasını elinde tutuyor. İstikrarsızlığın önlenmesi açısından NATO'nun taahhütleri var. Bunlar farklı şeyler olabilir. Amerikan gemisinin Aksaz'a yaptığı ziyaret. Gemilerin ziyaretleri artacak" dedi.

Viyana bildirisinde iki hafta içinde bir toplantı yapılması hususunun yer aldığını belirten Bilgiç, toplantının ne zaman olacağı konusunda ise bilgi vermedi. Suriyeli muhaliflerle rejimin bir araya getirilmesine ilişkin olarak Bilgiç, "Suriye'deki meşru muhalefet 114 ülke tarafından tanınan Suriye Ulusal Koalisyonu'dur. Cenevre'de de Suriye Ulusal Koalisyonu masaya oturmuştu" diye konuştu.