Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ve ABD'nin ortak mutabakatın bir parçası olarak özel operasyonlara ilişkin "teknik detayların görüşmelerinin tamamlandığını" söylemiştim. O açıklamadan sonra prosedür askeri makamlar tarafından imzalandı" dedi.

Ankara Devlet Konukevi'nde Bakan Çavuşoğlu ve Çolak, ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecini ele aldıklarını belirterek, müzakere sürecinin adil ve kalıcı çözümü için destek verdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, adada gördükleri pozitif atmosferin iyi bir şekilde değerlendirilmesini arzu ettiklerini kaydederek, "Bu sürecin hızlanarak devam etmesini arzu ediyoruz. İki tarafta da bu kararlılığı görüyoruz. Hatta ilk defa yaz aylarında Kıbrıs yoğun bir çalışma içinde oldu. Çok önemli konulara, daha önce anlaşmaya varılmamış konulara girilmesi ve bu konularda mesafe kat edilmesi umudumuzu artırdı. Avrupa Birliği ve uluslararası camianın, komşumuz Yunanistan hem anavatan hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yanında, Güney Kıbrıs Rum yönetimine destek vermesi garantör ülke olarak destek vermesi önemli" ifadelerini kullandı. İkili ilişkilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her türlü desteğinin devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarının kapasitelerinin genişletilmesi için destek veriyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde geniş tabanlı bir hükümet var. Yapıcı reformların yapılması, Meclis'te uzun süredir bekleyen yasaların kabul edilmesi bakımından bir fırsat olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

DEAŞ'LA MÜCADELE

Çavuşoğlu, DEAŞ ile mücadele konusunda ABD'den farklı açıklama gelmesine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Dünkü yaptığım açıklamada, "Türkiye ve ABD'nin ortak mutabakatın bir parçası olarak özel operasyonlara ilişkin teknik detayların görüşmelerinin tamamlandığını" söylemiştim. O açıklamadan sonra prosedür askeri makamlar tarafından imzalandı. Sanki Türkiye ABD arasında görüş farklılığı var gibi ya da ABD Türkiye'yi yalanlıyormuş gibi sürekli doğru olmayan bilgiler yaymakla olmuyor. Ben "görüşmelerin tamamlandığını söyledim, imzaların atıldığını söylemedim. Sözcüler imza konusunu gündeme getirmiş. Detaylar sonuçlanmaya çok yakın gibi bir açıklama yapmışlar. Bundan sonraki teknik konular" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ne zaman ABD'ye gideceğine dair soruya Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Washington'a yakın bir bölgede daha önce temeli attıkları cami ve külliyenin açılışını yapmak arzusunda. Bu konuda Obama'nın Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşme talebini reddetmesi söz konusu değil. Bizim aracılığımızla resmi bir başvuru da yoktur, bizim başvurularımızın reddedilmesi de doğru değildir. Uygun bir zamanda görüşürler" cevabını verdi.

Türkiye'de bir gelenek olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, uluslararası toplantılara bir sene Cumhurbaşkanı'nın bir sene Başbakan'ın katıldığını kaydetti. Bu sene Başbakan Davutoğlu önderliğinde bir heyetle Türkiye'nin Birleşmiş Milletler toplantılarına katılacağını belirten Çavuşoğlu, G20 zirvesine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceğini ifade etti.

ADA'DAKİ MÜZAKERELER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çolak, Şubat 2014'te iki toplum lideri sıfatıyla imzalanan mutabakat çerçevesinde sürecin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Kıbrıslı Türkler kendi ayakları üzerinde durmaya, kendi kendilerine yetmeye ihtiyaçları vardır. Türkiye'den gelen her türlü destek onları mutlu ediyor. Özellikle barış için başlatılmış olan müzakere süreci için Türkiye Cumhuriyeti'nden almış olduğumuz destek ve işbirliği ile, ulaşabileceğimiz Ekonomik İşbirliği ve İslam İşbirliği teşkilatı örgütleri ile temaslarımız yoğun olacak" diye konuştu.

Çolak, Kıbrıs'a su temininin barış açısından önemine ilişkin soruya, "Bununda barışa ve çözüme ulaşmada olumlu ve yapıcı bir katkısı olmasını arzu ederiz" şeklinde karşılık verdi.