Zorkun TAŞER

Kuzey Kıbrıs’ın sadece siyasi parti, sendika, birlik-dernek ve cemiyet sayısında değil, nüfusa göre en fazla akaryakıt istasyonu çalıştırma konusunda da dünya rekoru kırdığı öğrenildi. 

Nüfusu 296 bin, kayıtlı araç sayısı ise 250 bin olan KKTC’de 145 tane de akaryakıt istasyonunun bulunduğunu belirten Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, bunların sadece 45 tanesinin standartlara uyduğunu söyledi. Çağdal; Avrupa Birliği kurallarının Kuzey Kıbrıs’ta geçerli olması halinde en az 100 istasyonun kapatılacağı uyarısında bulundu.

Ülkemize akaryakıt ithal eden K-PET ve ALPET’in KKTC’deki benzin istasyonu sayısı 136, köylerdeki kooperatiflerle birlikte 145’e ulaştı.

Yurt dışından benzin ithal eden K-PET’in 84, ALPET’in ise 52 benzin istasyonu bulunuyor.
Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, KKTC'de K-PET ve ALPET bayileri olarak toplam 145 adet benzin istasyonunun faal olarak hizmet verdiğini ve bu 145 adet istasyon ile kişi başına düşen istasyon sayısının çok yüksek olduğunu söyledi.
Benzinciler Birliği eski Başkanı Niyazi Çağaloğlu ise, dünyanın her yerinde benzin istasyonları belirli standartlarda tutulurken, ülkemizde her geçen gün benzin istasyonlarının artmasının, rekabeti de artırdığını belirtti.

Çağdal: Satışlar AB’nin çok altında

Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, “KKTC’de iki adet akaryakıt ithal eden firma var. Ve aslında düşünüldüğü gibi bir rekabet yok. Rekabetin artması lazım. KKTC’de 136 benzin istasyonu var. Köylerde bulunan kooperatifleri de sayarsak, bu rakam 145’e ulaşıyor. Avrupa Birliği standartlarına göre, her benzin istasyonu her ay 400 bin litre benzin satması gerekiyor. Bu rakam Güney Kıbrıs’ta bile istasyon başına 350 bin litre, bizde ise 120 bin civarında. Daha Avrupa Birliği standartlarını tutturamadık. Olurda kaza ara Avrupa Birliği’ne girersek, 100’e yakın petrol istasyonunun kapatılması gerekecek” dedi.

Çağaloğlu: Üçüncü şirket şart

Benzinciler Birliği eski Başkanı Niyazi Çağaloğlu ise, “Bana göre büyük bir rekabet var. Ve iki firmada, bayilerin elinden kiralayarak, daha fazla kar marjı elde ediyor. Piyasayı daha büyük rekabet içine sokuyor. Diğer küçük petroller ise zor durumda kalıyor. Benim başkanlık dönemimde bir düzenleme getirdik ve elimizden geldiğince rekabeti düşürmeye çalıştık. Ama şu an mevcut düzene göre her petrol istasyonu arasında 7 kilometre mesafe olması lazım. Üçüncü şirket mutlaka gelmesi lazım. Fakat bu iki bayi bu işi kendi aralarında götürdükleri için üçüncü şirketin gelmesini istemiyor. Devlet burada bir çalışma yapılması lazım. Ancak devlet o çalışmayı yapmıyor. Rum tarafından 3 tane şirket var. Her biri yüzde 33 piyasayı paylaşmış durumda. Devletin çıkaracağı bir yasa ile Avrupa standartlarına uygun yapılabilir.”