Suna Erden

Yıllarca Cumhurbaşkanlığı’nda aşçı olarak çalışan 52 yaşındaki Çiler Paytoncu, domuz gribine yenik düşerek yaşama veda ederken, şu anda ülkede toplam 36 vaka olduğu belirtildi 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde H1N1 tanısı ile tedavi gören 52 yaşındaki Çiler Paytoncu dün yaşama veda etti. Halk arasında Domuz gribi olarak nitelendirilen grip türüne yakalanan Paytoncu 14 gündür yoğun bakım servisinde tedavi altındaydı. Yıllardır Cumhurbaşkanlığı’nda aşçı olarak çalışan Paytoncu, 8 ay öncede eşi Muhittin Paytoncu’yu ani kalp krizinden dolayı kaybetmişi. 

İki kız bir erkek çocuk annesi olan Paytoncu’nun bugün son yolculuğuna uğurlanması bekleniyor. Öte yandan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde şuanda H1N1 tanısı konan 13 hasta olduğu, bu hastalardan 4’nün ise durumunun kritik olduğu belirtilirken, YDÜ hastanesinde ise 23 vaka olduğu açıklandı. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, H1N1 virüsünün yaygınlaşmasından dolayı özellikle risk grubundakilerin aşı olması gerektiğini ifade ederek, önlemler alınması halinde korkulacak bir durum olmadığını dile getirdi. 

SEKİZ AY ARAYLA YAŞAMA VEDA ETTİLER 

YDÜ hastanesinde H1N1 tanısı ile tedavi gören 52 yaşındaki Çiler Paytoncu dün sabah yaşamını yitirdi. Eşi 8 ay önce kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Çiler Paytoncu, KKTC’de domuz gribinden yaşamanı yitiren ilk vaka oldu. Yakalandığı H1N1 virüsüne karşı olan savaşını kaybederek yaşama veda eden üç çocuk annesi Paytoncu’nun bugün son yolculuğuna uğurlanması bekleniyor. 

TOPLAM 36 VAKA VAR 

Öte yandan Paytoncu’nun ölümüyle ilgili açıklama yapan YDÜ hastanesi, Paytoncu’nun 11 Ocak 2016 tarihinde özel bir hastaneden YDÜ hastanesine transfer olduğunu ve geldiği tarihten beri Genel Yoğun Bakımda tedavi gördüğünü belirtti. 

Ayrıca açıklamada 11 Ocak 2016 tarihinden 25 Ocak tarihine kadar hastaneye başvuran gribal enfeksiyonlar içerisinde H1N1 türü 10 çocuk ve 13 ergen olmak üzere 23 vakaya ulaşıldığı, bu hastaların büyük bir kısmının sağlıklarına kavuşarak taburcu edildiği, tedavisi devam eden hastaların durumunun da olumlu seyrettiği belirtildi. Ayrıca Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde şuanda H1N1 tanısı konan 13 hasta olduğu, bu hastalardan 4’nün ise durumunun kritik olduğu belirtildi. 

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, H1N1 virüsünün yaygınlaşmasından dolayı özellikle risk grubundakilerin aşı olması gerektiğini ifade etti. 

Risk gruplarını, böbrek, diyabet, kronik kalp ve akciğer hastaları ,bağışıklık ile ilgili sorunu olanlar ile 2 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki kişiler olarak açıklayan Büyük, Eylül ve Ekim aylarında bu gruptakilerin aşı olmasının önemli olduğunu vurguladı. Büyük, etkin aşı kampanyaları gerektiğini de ifade ederek önlem alınması durumunda korkulacak bir durum olmadığını dile getirdi. 

TOPLU YERLER DAHA RİSKLİ 

Büyük, H1N1 virüsünün havaya karıştıktan sonra 8 saat ömrü olduğunu ifade ederek, toplu yerde çalışan doktor, hemşire, hasta bakıcılar, huzur evlerinde çalışanların aşı olması gerektiğini vurguladı. Büyük, virüslerin kapı kollarından dahi bulaşabileceğini belirterek, ellerin sık sık yıkanması, toplu yerlerde fazla durulmaması, şüpheli kişilerle temastan kaçınılması gibi önlemlerin alınmasını tavsiye etti. 

AŞI ÇOK ÖNEMLİ 

Dr. Sonuç Büyük, “Her ne kadar grip ile ilgili önlemler alınsa da risk gruplarında ölüme neden olabilir. Daha ciddi bir şekilde duyuruların yapılıp aşılama programlarını hayata koymak gerekiyor. Son birkaç yıldır H1N1 virüsü ile karşılaşıyoruz, bu yüzden aşılamaların organize bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi. 

SAYI ARTABİLİR ANCAK ENDİŞEYE GEREK YOK 

H1N1 virüsüne karşı şuanda önlemler alındığını kaydeden Büyük, grip polikliniklerinin faaliyette olduğunu, şüpheli vakalara testler yapıldığını, normalin üzerine çıkılması halinde gerekli uyarıların yapılacağını ifade etti. 

Büyük, şu anda Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde H1N1 tanısı konan 13 hasta olduğunu, bu hastalardan 4’nün ise yoğun bakımda olduğunu ifade ederek, gerekli tüm önlemlerin alınarak tedavilerin yapıldığını açıkladı. Büyük, bazı hastaların da testlerinin devam ettiğini, sayının artabileceğini söyledi ancak gerekli önlemlerin alınmasından dolayı endişelenecek bir durum olmadığını dile getirdi.