Hakan Yıldırım

Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık arazilerde artan yangınlar, yangın helikopteri alınması konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Yangına hızlı müdahale için yangın helikopterinin şart olduğunu belirten vatandaşların bu konuda önerileri de var. Diyalog’a konuşan vatandaşlardan bazıları “Askeri helikopter ile bu iş çözülür” derken, kimi vatandaş ise Türkiye’den bu konuda destek alınabileceğini düşünüyor. Bazı vatandaşlarımız ise “Ülkede zaten orman kalmadı, helikoptere hiç gerek yok” diyor. 

Orman Dairesi’ne ait bazı araçların hasarlı olması konusunda ise vatandaşlar, “Ülkede arızalı olmayan ne kaldı ki” yorumunda bulundu.

Vatandaşın görüşleri şöyle:

Halil Selçuk: Ülkede yangın helikopterine kesinlikle ihtiyaç var. Para çok, yiyici çok ama parayı yiyorlar, helikoptere sıra gelmiyor. Türkiye hükümeti yolladığı paralara dikkat etsin; bu paraların nereye gittiğini sorması gerekiyor. Devletin araçları da bozuksa, bir an önce tamir etsinler. Başımızdaki ustalar paraları idare edip yeni araç alsınlar.  

Halil Bilener: Bana göre yangın helikopteri ihtiyaç değil çünkü, Türkiye yakın. Bir yangın durumunda Türkiye’den helikopter hemen gelebilir. Bir de burada askeri helikopterler var, bir tanesini yangın helikopteri yapabilirler. Dünya kadar para vermeye gerek yok. Ya askerle yada Türkiye ile bu sorunu çözebilirler. Araçların arızalı olmasına diyeceğim bir şey yok. Zaten her şeyimiz arızalı. Bir tek onlar arızalıysa diyecek bir şey yok.

Sait Kumru: Yangın helikopteri şart değil. Orman kalmadı zaten. Yangın helikopteri alıp, boşuna ödeme yapacaksın. Biz de öyle para yok. 8 tane ağaç kaldı, onun için helikopter mi alacağız? Yangın olduğunda Rum tarafı gönderir, hem anlaşmada da işimize yarar, olmaz mı? Boşu boşuna para vermeyelim. Araçların bakımını yapsınlar, bütün gün yatmasınlar. Yatarsan araba çalışmaz.”

Mahmut Güzel: Kesinlikle yangın helikopterine ihtiyaç var, çünkü yangın çıktığında ne yapacaksınız? Daha önce de oldu, Türkiye’den helikopter bekledik. Ülkede yönetim zayıf. Orman dairesinin araçlarının bozuk olması gayet doğaldır.

İsmet Yücefer: Bence yangın helikopterine ihtiyaç var. Ada çok sıcak ve kurak. Halkımız da çok bilinçli değil, o sebeple helikoptere ihtiyaç var. Arızalı araçlar devletin ihmali.

Yücel İpek: Yangın helikopterine elbette ihtiyacımız var. Kıbrıs’ın iklim koşulları ortada. 15 – 20 sene önce ormanlık alan çok fazlaydı, bir bölümü yandı, hiç olmazsa geri kalanı koruyalım. Bir yangın durumunda acil müdahale edebilelim. Araçların arızalı olmasına da sadece şunu söyleyebilirim: Devletimizi kutluyorum, daha ne diyebilirim ki? Ne güzel.”