Eniz Orakcıoğlu

Psikolojik Danışman Dr. Demet Karakartal, Suç oranlarındaki artışı ve sebeplerini Yeni Bakış’a değerlendirerek, acil olarak suçu önleme stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Karakartal, suç olgusunu tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ancak kontrol altına alınabileceğini ve mümkün olduğunca minimal sınırda tutulabileceğine vurgu yaparak, suç davranışının nelerle ilişki olduğunun incelenmesi gerektiğinin önemine değindi.

“Alkol ve uyuşturucu kullanımındaki artış suç oranlarında etkili”

KKTC’de her geçen gün suçların arttığına vurgu yapan Dr. Karakartal, “Günümüzde suç oranlarının neden arttığı sorusunun yanıtı en çok merak edilen konulardan biri olmaktadır. Artış eğilimi sergileyen suç sorunu ise, birçok nedenle yakından ilişkilidir” şeklinde konuştu.

Dr. Karakartal,  modernleşme süreci ile birlikte toplumun ekonomik, teknolojik, sosyo-kültürel ve demografik alanında önemli değişmelerin meydana geldiğini geleneksel yapıdan modern yapıya geçiş sürecinde toplumların özellikle ekonomik, sosyo-kültürel değerler ve demografik yapıda meydana gelen değişmelerin, toplumda önemli sosyal değişmeleri de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Karakartal,  aile kurumunun zayıflaması, alkol ve uyuşturucu alışkanlıkların değişmesi ve alkol ve uyuşturucu kullanımının artması, kültürel farklılığa bağlı olarak kültürel çatışmaların yaşanması, geleneksel, görenek değer ve bağlılıkların zayıflaması ve modernleşme süreci ile bağlantılı olarak ortaya çıkan etmenlerin doğrudan suç oranları üzerinde etkili olan gelişmeler olduğunun altını çizdi.

“Suçların önlenmesi için suç nedenleri araştırılmalı”

Dr. Karakartal, suç olgusunu tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ancak kontrol altına alınabileceğini ve mümkün olduğunca minimal sınırda tutulabileceğin vurgu yaparak, suç davranışının nelerle ilişki olduğunun incelenmesi gerekliliğinin önemine değindi.

“Verilen ceza süresi değil suç nedenleri daha önemli”

Karakartal, suç davranışı gösteren bireylere verilen ceza süresinden çok suçun nedenlerinin araştırılması gerekliliğine dikkat çekerek “Önemli olan suç davranışı gösteren bireylere ne kadar ceza verileceği değil, var olan suçların nedenlerinin araştırılması ve yeni suçların oluşmasının önlenmesi daha önemlidir” şeklinde konuştu.

Dr. Karakartal, KKTC’de yükselme eğilimi içerisine giren suç oranlarının nedenleri üzerine yapılacak olan araştırmalarda, modernleşme sürecine ve bu süreçte ortaya çıkabilecek sorunlara da odaklanmanın önemli olduğunu vurgulayarak, “Modernleşme süreci ile birlikte toplumsal, siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel alanlarda köklü değişimler gerçekleşmektedir. Bu nedenle de artan suçluluk probleminin bu değişim süreci ile birlikte ele alınması gerekmektedir” dedi.