SOĞUK ALGINLIKLARI ARTTI: Ülkemizde etkili olan soğuk havanın etkisiyle, hastanenin acil servisi soğuk algınlığı şikâyetleri ile dolmaya başladı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı, soğuk algınlığı nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının artmaya başladığını belirtti.

DEVLET HASTANESİ’NDEN UYARI: Soğuk algınlığı şikâyetlerinin esas bugün itibariyle artmasının beklendiğini kaydeden Başhekim Yardımcısı Dizdarlı, bu virüsün şuanda kuluçka evresinde olduğunu anlattı. Başhekim Dizdarlı, soğuk algınlığı ile gribe dikkat edilmesi konusunda, özellikle çocuk ve yaşlılar ile kalp ve akciğer hastalarına uyarılarda bulundu.

METEOROLOJİ: SOĞUK HAVA KÜTLESİNİN ETKİSİNDE: Ülkemizi olumsuz etkileyen soğuk hava koşulları ile ilgili gazetemize konuşan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran ise, mevcut hava sıcaklığının 13 derecenin altında olduğunu belirtti ve önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edeceğini aktardı.

Rana SARRO

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı, soğuk algınlığı şikâyetiyle hastaneye başvuruların artmaya başladığını belirtti. Dizdarlı, soğuk algınlığı ve gribe dikkat edilmesi gerektiği konusunda halkı uyardı.

Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne hastalık şikâyetiyle başvuruların yeni başladığını, çünkü hastalığın bir kuluçka evresi olduğunu belirterek, esas soğuk algınlığı şikâyetlerinin bugünden itibaren artmasının beklendiğini kaydetti. Dizdarlı, soğuk havanın etkisiyle bugünlerde görülen soğuk algınlıkları ve bu şikâyetle hastaneye başvuran hastalarla ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

DİZDARLI: “SON DERECE DİKKATLİ OLUNMASI LAZIM”

“Ülkemiz soğuk havanın etkisine girdikten sonra, bir takım hastalıkların oluşması gayet doğaldır. Çünkü iklim değişiklikleri, sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa geçmek insanların vücut ısılarında değişiklik yaptığından, soğuk algınlığı veya virüs girmesi durumunda gribal enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu nedenden dolayı insanlarımızın son derece dikkatli olması lazım.”

“ONLARIN HASTALIKLARINI AYRICA TETİKLER”

“Soğuktan sıcağa sıcaktan soğuğa geçerken özellikle yüzlerini kapatmaları, vücutlarını iyi korumaları gerekmektedir. Bu özellikle çocuklar ve yaşlılar için, özellikle de akciğer ve kalp hastaları için çok önemlidir. Çünkü onların hastalıklarını ayrıca tetikler.”

“ŞUANDA SOĞUK ALGINLIĞI GÖRÜLÜYOR”

“Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hastalık başvuruları şimdi başladı. Şuanda gripten ziyade gördüğümüz, soğuk algınlığıdır. Grip, halkın ‘paçavra’ diye bildiği hadisedir. Yataklı yorganlı yatırır. Şuanda gördüğümüz, ayaktan geçen bir hastalıktır.”

“BUGÜNDEN İTİBAREN DAHA YOĞUN OLACAK”

“Biz hastane olarak, özellikle şuandan itibaren daha ziyade soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının baş göstermesini bekliyoruz. Çünkü bu hastalıkların bir kuluçka dönemi vardır ve bu süre 4 ile 8 gün arasında değişmektedir. Bu süre şimdi dolmaktadır. Bundan sonra daha yoğun olarak bu tip hastalıklarla muhatap olacağımızı düşünüyoruz.”

“KALP YETMEZLİĞİ DURUMUNDA RİSKLİDİR”

“Ne olursa olsun insanlarımızın kendilerini çok iyi bir şekilde korumaları gerekmektedir. İnsanlar yeterince nefes alamadığı için, akciğerleri yeterince vücuda oksijen sağlamadığı için, kalp daha hızlı çalışır. Kalp yetmezliği durumunda da bu risklidir.”

METEOROLOJİ MÜDÜRÜ: “SOĞUK VE NEMLİ HAVA KÜTLESİNİN ETKİSİ ALTINDA”

Ülkemizi olumsuz etkileyen soğuk hava koşulları ile ilgili gazetemize konuşan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran ise, mevcut hava sıcaklığının maksimum 13 derece civarında olduğunu belirtti ve önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, hava tahminleri ile ilgili gazetemize şu bilgileri aktardı:
“Bölgemiz periyodun ilk yarısında, alçak basınç sistemiyle üst atmosferdeki soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak. İkinci yarısında ise, yüksek basınç sistemi ile ılık ve nispeten nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak. Buna göre, 14 Ocak parçalı çok bulutlu, zamanla sağanak ya da gök gürültülü sağanak yağmurlu; 15 Ocak Perşembe, parçalı çok bulutlu yer yer sağanak yağmurlu; 16 Ocak, parçalı çok bulutlu yer yer sağanak yağmurlu, öğleden sonra yağış kesilecek; 17 Ocak parçalı bulutlu; 18 Ocak parçalı ve az bulutlu; 19 Ocak parçalı bulutlu ve 20 Ocak parçalı çok bulutlu geçmesini bekliyoruz. Hava sıcaklıkları periyodun ilk yarısında 12-14 santigrat derece; ikinci yarısında yani 17 Ocak’tan itibaren ise 15-17 dereceye çıkmasını bekliyoruz.”