Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası davasında Soma Kömürleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun sorgulanması sırasında maden şehidi Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Kaya, Ramazan Doğru'ya tepki göstererek sorular sormaya başladı. Kaya, mahkeme başkanı tarafından salon dışına çıkartıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası ceza davasında Soma Kömürleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun sorgulanmasına devam ediliyor. Mahkeme heyeti celseye 14.00'e kadar ara verirken duruşma sırasında Ramazan Doğru'nun verdiği cevaplara tepki gösteren maden şehidi Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Kaya, "Sen hiç evlat acısı yaşadın mı? Evlat acısının ne olduğunu bilir misin? Biz anneler evlatlarımızla birlikte öldük zaten. Siz lüks arabalar içinde gezerken biz evlatlarımızı kucağımızda taşıdık" diye tepki gösterdi. Elmas Kaya, mahkeme başkanı tarafından sakinleştirilmesi için salon dışına çıkartıldı.

HAVANIN TERS ÇEVRİLMESİ

Sorgu sırasında müşteki avukatlarından Mustafa Çoban, madendeki havanın ters çevrilme kararını kimin verdiğini ve içeride çalışan veya yaralı varken havanın ters çevrilmesinin nasıl bir etki oluşturacağını sordu. Ramazan Doğru da şu cevabı verdi:

"Havanın ters çevrilme kararı ruhsat sahibi ve fenni nezaretçi eşliğinde verilir. Bu karar heyet halinde alındı. TKİ yetkililerinin de olduğu bir ortamda bu karar alındı. Saat 18.00 sıralarında alınan bir karar. İçeride çalışan insanların olduğu bir ortamda havanın ters çevrilmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bu çalışanlara zarar verir."

Ramazan Doğru'nun cevabı üzerine Avukat Mustafa Çoban, "O zaman bu kararı aldığınızda içeride kimsenin yaşamadığına dair bir kanaat oluştu sizde. Kimsenin yaşamadığına mı karar verdiniz de havayı ters çevirdiniz. Çünkü ben Soma Bölgesi avukatıyım ve gece yarısı madenden yaralı işçiler çıkarıldığına şahit oldum" dedi. Ramazan Doğru ise, havanın ters çevrilmesi ile en azından birilerini kurtarabilmek istediklerini ve bu sayede 150 işçinin madenden sağ çıkarıldığını belirtti.

Mahkeme heyeti duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verirken, ara sonrası Ramazan Doğru'nun sorgulanmasına devam edilecek.