Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı Öğretim Görevlisi ve Koro Şefi Erkan Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Ada Işığı”  programına bu hafta Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli konuk oldu. Söz konusu programda Mehmetçik’teki gelişmekte olan projeler ve kültürel faaliyetler ele alındı.

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, bölgede son zamanlarda gerçekleşen faaliyetler hakkında bilgiler verirken, belediyede dinamik bir süreç yaşadıklarından söz etti. 2014 yılında göreve geldiğinde diğer belediyelerden farklı bir yapının söz konusu olmadığını bildiren Sarıçizmeli, genel bir takım sıkıntılar olmasına rağmen ekibin güç ve becerilerini de katarak iyi şeyler yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Sarıçizmeli, bölgedeki en büyük eksikliklerden bir tanesinin de halkın ihtiyaç duyduğu sosyal ve kültürel etkinlikler olduğunu belirterek, bu tür aktiviteleri kaliteyi de koruyarak arttırma çabaları bulunduğuna işaret etti. Mehmetçik Üzüm Festivali’ni anlatan Sarıçizmeli, her yıl yapılan etkinliğin adanın en eski organizsyonlarından biri olduğuna vurgu yaptı. 56.’sının düzenlendiği Üzüm Festivali’ni uluslararası bir boyuta taşıdıklarını anlatan Sarıçizmeli, festivalin Şubat ayında Uluslararası Festivaller Birliği’ne üye olduğunu da kaydetti.

Başkan Sarıçizmeli yine Haziran ayında Mehmetçik’in Cittaslow’a üye KKTC’nin 3. bölgesi olmaya hak kazandığını bildirerek, bu üyeliğin bölgede bitmeyen bir süreç başlattığına işaret etti. Cittaslow’un her şeyden önce bir yaşam biçimi olduğuna vurgu yapan Sarıçizmeli, “Cittaslow, bölgede yaşayan insanların yaşam kalitelerini arttırma adına yapılabilecekleri kurgulamaya ve kurumsallaşmaya katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı. Sarıçizmeli, göreve geldiği 2014 yaz aylarında Cittaslow’a üye olma sürecini Türkiye Seferihisar Belediyesi, KKTC’de Cittaslow tescilini elinde barındıran Yeniboğaziçi Belediyesi ve DAÜ Mimarlık Fakültesi ile kurduklarını temas ve işbirliği ile başlattıklarını anlattı. Zor bir süreçten geçerek yedi başlıkta bir dosya hazırladıklarını dile getiren Sarıçizmeli, nihayetinde bu yılın Haziran ayında Portekiz’de üyelik belgesini almaya hak kazandıklarını vurguladı. Bölge halkının bu sürece nasıl tepki verdiğinden de söz eden Sarıçizmeli, yeni bir konuyu halka anlatmanın zor ve özen isteyen bir mevzu olduğu bilinciyle, halka zamanla bu kurguya anlatma çabası gösterdiklerini söyledi. 

Bölgedeki turizm potansiyelini de değerlendiren Sarıçizmeli, ikisi Mehmetçik biri de Kumyalı olmak üzere üç küçük turistik konaklama tesisleri bulunduğunu ancak turistlerin bölgeye gelebilmelerini sağlamak ve bölgeyi büyük otellerdeki turistler için de bir çekim merkezi haline getirebilmek için uğraş verdiklerine değindi. Turist ziyaretleri için mekânsal sorunlar yanında, mekanların içinin doldurulabileceği etkinlik ve hizmetlerin eksikliğinden de ötürü yeni çalışmalar yaptıklarını dile getiren Sarıçizmeli, “Bunlardan ilki KKTC’de ilk defa kurulacak olan Yer Yüzü Pazarı’dır. Söz konusu pazarda, turistik eşya, yiyecek içecek, kültürel lezzetlerin satışı gerçekleştirilecektir. Bir diğeri ise ihaleye yeni çıkmış olan Mehmetçik Meydanı projesidir. Mehmetçik’in tam merkezinde bir kent meydanı yaratmayı hedefliyoruz. Proje tamamlandıktan sonra hizmet ve etkinlik aşamasını koordine etmek istiyoruz.” dedi.