Bisiklet yolu kültürünün yerleşmesi, bisiklet ve yaya yollarının ayrılması, bisikletin sadece yarış değil ulaşım aracı olduğu ve çağdaş trafik güvenliği konularına vurgu yapılan eylem, bu sabah Gönyeli Çemberi’nde başladı.

Sabah erken saatlerinde Gönyeli Çemberi’nde toplanan 200’e yakın bisikletçi, saat 07.30’da polisin güvenliği sağladığı bir sürüşle buradan ayrıldı.

“Bisikletliye Saygı”, “Makam Arabası Değil Bisiklet Kullanın”, “Dere Kenarlarına Bina Değil Bisiklet Yolu Yapın”, “Bisiklet Yolu Projesi Ne Lafta, Ne Rafta Kalmasın” gibi pankartların da yer aldığı eylem kapsamında bisikletçiler önce Başbakanlık ardından da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na gitti.

YORGANCIOĞLU: “BİSİKLET YOLLARININ BUNDAN SONRAKİ PROJELERDE YER ALMASI İÇİN ELİMDEN GELEN ÇABAYI ORTAYA KOYACAĞIM”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bisikletçilerin yanına gelerek bir süre onlarla sohbet etti.

Yorgancıoğlu, 3 bisikletçinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazadan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Bisikletlilere karşı daha saygılı olunması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “Bisiklet dünyada artan bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyacı karşılayacak bisiklet yollarının bundan sonraki projelerde yer alması için elimden gelen çabayı ortaya koyacağım” dedi.

Yorgancıoğlu, bisiklet yolu yapımının bir süreç olduğunu kaydederek, bu süreçte karşılıklı saygının önemine işaret etti.

Bisikletçiler daha sonra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önüne giderek eylemi burada sürdürdü.

ADADEMİR: “EĞER BEKLEDİĞİMİZ YÖNDE BİR ÇALIŞMA OLMAZSA BİNLERİ DE BURAYA TOPLAYABİLİRİZ”

Bisiklet Federasyonu Başkanı Ekin Adademir açıklamasında söz konusu eylemi “bisiklete olan ilginin küçük bir göstergesi” olarak değerlendirdi.

Adademir, bisikletin “daha yaygın, etkin ve sağlıklı kullanılması” için çalışma hedeflerine işaret ederek, bisiklet kullanımının hızla yayıldığını ancak yol güvenliğinin sağlanması konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti.

“4 AYDIR HİÇBİR HAREKET YOK”

Bu konudaki talepleri ve süreçle ilgili bilgi veren Federasyon Başkanı Ekin Adademir, kendilerine bisiklet yollarının finansmanıyla ilgili büyük yol alındığının söylendiğini ancak 4 aydır hiçbir hareket göremediklerini belirtti.

Bu konunun takipçisi olacaklarını ve gereğinin yapılması için çalışacaklarını vurgulayan Adademir, eyleme katılımın yoğunluğuna da dikkat çekti.

Ekin Adademir, “Eğer beklediğimiz yönde bir çalışma olmazsa binleri buraya toplayabiliriz” dedi.

“KAZA UCUZ ATLATILDI, DAHA BÜYÜK ACILARA NEDEN OLABİLİRDİ”

Eyleme destek verenlere de teşekkür eden Adademir, hafta sonu kaza geçiren bisikletçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Adademir, “Ucuz atlatılan bu kaza daha büyük acılara da neden olabilirdi” dedi.

Bu arada, Federasyon Başkanı Adademir’in Başbakanlık ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na eylem kapsamında buraya gelineceğinin önceden bildirildiğini söylemesi üzerine bisikletçiler Bakan Hasan Taçoy’un bakanlıkta olmamasına tepki gösterdi.

TAÇOY’A ALKIŞLI ISLIKLI, ZİLLİ PROTESTO

Bir süre Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy’u alkış, ıslık ve bisikletlerindeki zillerle protesto eden bisikletçiler “Trafikte Senin Acelen Benim Ölümüm Demek, Dikkat Et”, “Bırakın Rahat Sürelim” gibi büyük pankartları Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın giriş kapısına astı.

Bazı diğer pankartlar da bakanlık kapısına iliştirildi ve eylem burada sona erdi.

YARALANANAN BİSİKLETLİLER DE EYLEMLEYDİ

Öte yandan hafta sonu Demirhan’da meydana gelen kazada yaralanan bisikletlilerin de eyleme katılarak destek verdiği gözlemlendi.