Bertuğ Topal

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, 2016-2018 Ekonomik Protokol’de yer alan, 28 belediyenin sayısının düşürülmesi ile ilgili Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı çalışmalarının yanlış yönde ilerlediğini ifade etti.

Adahan, yapılan çalışmada 28 belediyeden 15 belediyeye düşürülmenin mantıklı olduğunu ancak birleştirmelerde ciddi hatalar yapıldığını kaydetti.

Belediye sayısının azaltılması için yapılan çalışmalarda bazı bölgelerde popülizm uygulandığını ifade eden Adahan, yapılan çalışmanın fiziki sınırlara göre değil iktisadi sınırlara göre yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Adahan, Havadis’in dün gündeme getirdiği harita ve düzenleme ile ilgili, “eğer hükümet belediyelerde yapacağı birleştirmeleri bu şekilde yapacak ise ben bunun karşısında olacağım. Bu birleştirme Vadili’ye hiçbir yarar sağlamaz” diye konuştu.

“Su öncesinde karşıydık”

Adahan Türkiye’den gelen suyun öncesinde de belediyelerin birleştirilmesi konusunun gündeme geldiğini ancak o zaman bu birleştirmeye karşı olduklarını söyledi. Hizmetlerin yerel yönetimlerde sağlıklı bir şekilde ulaştırılması noktasında belediyelerin birleştirilmesinin yararının olmayacağına inandıklarını ifade eden Adahan, her bölgenin kendi kurumuna, iktisadi yapısına ve sosyal yapısına göre farklılıklar içerdiğini ifade etti.

“Sudan sonra birleştirmeyi destekledik”

Adahan, su konusunun gündeme gelmesinin ardından belediyelerin birleştirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Adahan, “Çünkü artık su ortak bir noktaya geldi. Su ile beraber belediyelerin de birleştirilebileceğini, yerinden yönetimin de geliştirilebileceğini artı havuz sisteminin artık esas olduğun düşünmeye başladık” dedi.

15 sayısı makul

Belediyeleri birleştirilmesinde 15 sayısının makul bir sayı olduğunu kaydeden Adahan,“burada esas nasıl bir birleşmenin olacağı önemlidir. Birleşmede strateji esastır. Stratejide de ekonomi esastır. Bizim burada gördüğümüz birleştirme tamamen fiziki sınırların esas alındığı bir birleşmedir. Bu yanlıştır. İngiliz döneminde bir fiziki sınır çizildi ve buna göre bir yapılanma yapılmıştır. Birleşme artık KKTC’nin stratejik kalkınma noktasında olması gerekir. Orta Mesarya belediyelerinde 2 çalışma vardır. Biri tarıma dayalı çalışmadır diğeri ise hayvancılıktır. Bizim bölgemiz hayvancılık bölgesidir. Ancak bir Beyarmudu, Akdoğan bölgesi var ki sebzecilik ve tarım daha ön plana çıkmaktadır. O zaman biz bu birleşmeyi iktisadi strateji göre yapmamız gerekir” dedi.

Birleştirmede iktisadi düşünülmedi

Adahan, “Yerinden yerel yönetimlere gidiş stratejisi de bu anlattığım ölçüde olması gerekir. Artık bu belediyeler öyle bir yapılanma içerisinde olacak ki yerinden hizmeti yaparken ileride merkezi noktadaki yapılanmada söz sahibi olsun ve burada hem iktisadi hem siyasi hem de sosyal söz hakları olsun. Fi tarihinde çizilen siyasal sınırlar içerisinde köyleri birleştirdik olmaması lazım” ifadelerini kullandı.

“Popülizm ciddi şekilde hissediliyor”

Lefke ve Güzelyurt Belediyelerinin de birleştirilmesi gerekliliğine vurgu yapan Adahan, bu belediyelerin de iktisadi olarak bakıldığında beraber ortaklıkları olduğunu söyledi. Adahan, kendine göre Lefke ve Güzelyurt Belediyelerinin birleştirilmemesindeki en önemli noktanın popülist yaklaşım olduğunu ifade ederek “Bana göre burada tamamen popülist bir yaklaşımla bunları ayrı koymak bana göre yanlıştır. Girne, Çatalköy ve Esentepe tamamen merkezi idari ve turizm bölgesidir. Bunun bir bütün olarak görülmesi uygundur. Ama Mesarya bölgesinde Değirmenlik Belediyesi’nin Akıncılar’a kadar sarkıp alması yanlıştır. Fiziki sınırlar gözetilmeden hizmet sınırları belirlenmesi gerekir. Hizmet sınırları da tamamen ekonomik duruma göre belirlenmeli” dedi.

“Mesarya’ya artı bir değer katılmadı”

Yapılan yeni birleştirme çalışmasında Mesarya bölgesine artı bir değer katılmadığını da ifade eden Adahan, “Ben bu haritaya baktığımda popülizm görüyorum. Biz LefkeGüzeyurt’u bir görüyoruz, Gönyeli Lefkoşa’yı bir görüyoruz, Girne Çatalköy’ü bir görüyoruz. Dikmen ve Gönyeli Lefkoşa ile bir belediye olabilir. Bu 3 belediyenin bir bütün olması gerekiyor. Belediyeciliği daha üst noktada düşüneceksek ve merkez belediye olacaksa belki Lefkoşa’da bir büyükşehir belediyesi tarzı olabilir” ifadelerini kullandı.

“Yarar getirmez”

Bu şekildeki bir birleşmenin belediyelere bir yarar getireceğini düşünmediğini de kaydeden Adahan,  bu çalışmanın Mesarya’yıdaha da fakirleştireceğini kaydederekMesarya’nın genel gelirlerden hiçbir pay almadığını kaydetti.

Havuz önerisi

Adahan belediyelerle ilgili bir de havuz önerisi yaptı. Ortak havaalanı gelirleri, liman gelirleri gibi gelirlerin bir havuzda biriktirilip nüfus yapısına göre dağıtılmasının belediyeler için çok önemli olduğunu kaydeden Adahan, bunun yapılmaması durumunda mevcut Mesarya ve Karpaz belediyelerinin daha da fakirleştirileceği görüşünde. Adahan, bu şekildeki belediyelerin birleştirilmesinin kimseye bir yararı olmayacağını söyledi.

“Belediyelerin sayısının indirilmesine karşı değiliz”

Adahan, 28 belediyenin 15’e düşürülmesine Vadili Belediye Başkanı olarak karşı olmadığını da ifade ederek bu birleştirmenin nasıl yapılacağının çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Adahan, iktisadi bir birleştirmenin fiziki birleştirmeye göre daha fazla yarar sağlayacağını söyledi.

“Vadili Belediyesi’ni kapattıran bir belediye başkanı olarak imza atmak istemem”

Adahan sözlerini şöyle tamamladı: “Vadili benim özüm. 8 yıllık kooperatif çalışmam var, 8 yıllık da belediye başkanlığım var. İktisaden Vadili’ye yarar getirmeyecek bir yapıya asla destek vermem. Vadili Belediyesi’ni kapattıran belediye başkanı olarak da o anlaşmanın altına imza atmam. Ben bileceğim ki bu birleşmede bir strateji olacak ve benim köyüm daha fazla gelir alacak ki ben böyle bir gelişmeye onay vereyim.”