Özlem Çimendal

Ülkede adaletli vergi sistemi olmadığından yakınan esnaf, gün geçtikçe ağırlaşan ekonomik koşullarda yüksek vergiler altında ezildiklerini dile getirdi. Esnaf, değil vergi ödemek, kapanmanın eşiğine geldiklerini vurguladı.

KKTC ekonomik şartlarının göz önünde bulundurularak esnafı içine girdiği çıkmazdan kurtaracak birtakım düzenleme yapılması çağrısında da bulunan esnaf, “Gün oluyor hiç müşteri uğramıyor. Buna karşın bize hiçbir yetkili bugün müşteri gelmedi siz de verginizi bu kadar eksik yatırın demiyor maalesef. Acilen adaletli bir vergi sistemi şart” diye isyan etti.

Bektaş Yaşar: “Adaletli bir vergi sistemi şart”

“Esnafın en çok belini büken olay vergi sistemidir. Vergi sisteminin adaletli olmadığını düşünüyorum. Hem dükkan vergileri hem de reklam vergileri esnafı çok zora sokuyor. Gün oluyor hiç müşteri uğramıyor. Ancak hiçbir yetkili bize bugün müşteri gelmedi siz de verginizi bu kadar eksik yatırın demiyor. Adaletli bir vergi sistemi şart.”

Ahmet Mağusalı: “Esnafı da düşünsünler”

“Esnaf gerçekten zor durumda. Her yıl bir önceki yıla göre daha aşağı düşüyoruz. Ülke yolgeçen hanına döndü, kimin ne yaptığı belli değil. Herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Esnaf artık bir şey kazanmıyor. Vergiler bizi çok zorluyor. İtirazımız yok ama bizi de koruyacak düzenlemelerle birtakım tedbirler alınabilir. Ülkenin durumu ortada. Ekonominin durumu ortada. Müşteride de para yok ki alışverişe çıksın, durum öyle olunca da biz de para kazanamıyoruz. Herkes kredi kartı kullanıyor.”

Reyhan Yiğitcan: “Vatandaşta para olmazsa piyasada da olmaz”

“Ben butik işletiyorum ama hiçbir hareketlilik yok maalesef. İnsanlarda para yok ki nasıl alışveriş yapsınlar. Esnaf gerçekten darboğazda ve artık bir şey kazanamıyor. Akmasa da damlıyor diye kendimizi avutuyoruz ama artık avutulacak hal de kalmadı. Bütün gün oturuyoruz. Astığımız tabelalara da para ödüyoruz, dükkan vergisi de ayrı ödüyoruz. Her şey vergi oldu anlayacağınız. Ne kazanıyoruz ki ne ödeyeceğiz.”

Gökhan Tayfun: “Dükkan giderlerine ve vergilere gücüm yetmiyor”

“Esnafın halini Allah bilir. Kimin nelerle boğuştuğunu, ekmeğini nasıl kazandığını bir başkası anlayamaz. Vergi sisteminin daha adaletli olacağı yönündeki söylemler ülkede adaletli bir vergi sistemi olmadığını gösteriyor. Adaletliyse neden böyle bir açıklama yapılsın, demek ki yanlış bir sistem olduğunu herkes biliyor.”

Yusuf Yöney: “Yetkililer esnafın durumunu gelip yerinde görsünler”

“Esnaf her geçen gün biraz daha darboğaza giriyor. Yetkililer esnaf ziyaretleri yaparak durumu yerinde görürse yaşananları daha iyi anlamaları daha kolay olur . Esnaf ne halde gelip görsünler. Esnafın vergilerden beli bükülmedi artık kırıldı. Kapanma noktasına geldik.”

Sedat Dursun: “Ülkede adaletli vergi sistemi olmadığını herkes biliyor”

“Ülkede adaletli vergi sistemi olmadığını herkes biliyor. Ekonomik kriz her sektörde kendini iyiden hissettirmeye başladı. Kazandığımız yok, giderimiz çok. Vergi sisteminde acil düzenleme yapılması artık şart.”

Hayriye Gürler: “Kendi yağıyla kavrulan esnafı vergiler bitirdi”

“Ya en çok kazanan olacaksınız ya da kapanacaksınız. Kendi yağıyla kavrulan esnaf, ne kazanıyor ne batıyor, borçla harçla ayakta kalmaya çalışıyor ama biz de geldik bir yere dayandık. Kazanmıyoruz ama vergilerimizi günü gününe ödüyoruz. Gün geçtikçe daha da ağırlaşıyor şartlar. Vergileri de ödemekte sıkıntı çekiyoruz. Borç harçla vergi ödüyoruz. Nereye kadar ayakta kalırız biz de bir fikrim yok artık.”

Yaşar Keleşzade: “Adaletli vergi sistemi işlemiyor bizde”

“Adaletli vergi sistemi işlemiyor bizde. Esnaf artık kazanamıyor ki neyin vergisini ödesin. Kimse esnafa ne kazandığını halini sormuyor ama vergileri günü gününe alıyor.”

Erkan Tayfur: “Çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alarak esnafı batırıyorlar”

“Vergi sistemine acil müdahale edilmeli. Esnafın durumu ortada kazanan yok bunu herkes görüyor. Şu anki uygulama  çok kazanandan az vergi, az kazanandan çok vergi şeklinde. Esnafı batırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.”