“ÜYELERE GÖRE HAREKET EDECEĞİM”: Üstel, 31 Ekim’de yapılacak Ulusal Birlik Partisi Kurultayı’nda eğer tabandan yükselen sesler olursa kendisinin de bu seslere kulak vereceğini belirtti. Üstel, 2012-2013’te partiyi bölen bir kurultay süreci yaşadıklarını kaydederek, “Aday olsam da olmasam da, bu kurultay UBP’nin bütünleşme kurultayı olacak, güçlenerek kurultaydan çıkacak” dedi

“ÜYE SİSTEMİ İLK”: Üstel, 2012-2013’te yaşanan kurultay döneminde çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek partideki delege hegemonyasına son vermek için çalışma başlattıklarını belirtti. Tabanın da sesini dinleyerek yeni bir tüzük yaptıklarını ifade eden Üstel, üye sistemini ülkede ilk uygulayan parti olduklarını belirtti

Bertuğ TOPAL

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, 31 Ekim’de gerçekleştirilecek kurultay öncesinde adaylık için açık kapı bıraktı.

İlk kez adaylığı ile ilgili açıklama yapan Üstel, “Şu anda bir şeyler konuşuluyor. Ben tabanın sesine kulak vereceğim. Yeterli destek ve istek varsa, adaylığımı gündeme alacağım” dedi.

Üstel, UBP’nin bir önceki kurultay süreçlerinde ciddi sıkıntılar yaşadığını beşleterek, “31 Ekim kurultayı, aday olsam da olmasam UBP’nin bütünleşme kurultayı olacak. UBP bu kurultaydan güçlenerek çıkacak” ifadesini kullandı.
Üstel, genelde turizm, özelde Corendon’un ülkeden ayrılması konusunda Havadis’e konuştu. Üstel, partinin tüzük kurultayı ve 31 Ekim’de yapılacak kurultay ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

“Geçmiş dönemde biz başardık”

Üstel, geçmiş dönemde Turizm Bakanlığı yaptığını ifade ederek üçüncü ülkelerden ülkeye ciddi anlamda turist getirildiğini ifade ederek bunun teşvik programı ile gerçekleştirildiğini kaydetti. Üstel, kendi döneminde tur operatörlerine verilen teşvik ile üçüncü ülkelerden getirilen turist sayısında ciddi bir artış yaşandığını kaydederek 2014 sonrasında bu sayıların düştüğüne değindi.

Üstel, 2011’de o güne kadar ülkeye gelen turist sayısı 160 binken bir anda 100 bin artış olarak 260 bin sayısına ulaştıklarını söyledi. 11 ülkeden 23 destinasyona çıktıklarını da belirten Üstel, “2014’e kadar 560 bin civarında üçüncü ülkeden charter uçaklarla gelen turist vardı” dedi.

“Teşvik alamadıkları için zorlanıyorlar”

Üstel, tur operatörlerinin devletten teşviklerini alamadıkları için turist getirmekte zorlandıklarını ifade ederek, “Şu an baktığımızda charter uçuşlar azaldı. 2015 yılı sonunda da bitecek diye düşünüyorum. Buna hepimiz üzülüyoruz. Bütün sektörler şu an için endişeli. Hükümet de bu konuda duyarsız kalıyor” dedi.

“Corendon keşke kalsaydı”

Corendon’un çeşitli sebeplerle Kuzey Kıbrıs’tan ayrılmasını da değerlendiren Üstel, Avrupa’da büyük saygınlığı olan Corendon firmasının ülkeye binlerce turist getirdiğini belirtti. Üstel, “Otel kiraladığını gördüğümüzde çok sevinmiştik. Ancak şimdi duyduk ki bu insanlar ülkemizden ayrıldı. Ki atıl durumdakiler Jasmine Court’u kiraladı. Büyük bir yatırım yaptılar. Son olarak Maliye Bakanlığı kiraladıkları otelin kira kontratını onaylamadığı ve büyük bir teminat da istedikleri için ülkemizden ayrılmak zorunda kaldı. Bu insanlar bu oteli 2014 Ekim ayında kiraladılar. Hedefleri 2015, 1 Nisan’da oteli açmak ve bunu yaparken de Avrupa’da da oteli pazarlamaya başladılar. Bu yaz sonuna kadar 10 bin yatağı pazarlamış olduklarını biliyorum. 4 Nisan’da ilk charter uçuşlarını yaptılar. Kira kontratını yapamadıkları için mecburi turistleri başka otellere aktardılar. Getirecekleri turistleri de Türkiye’ye pazarlamaya başladılar” diye konuştu.

“Diğer firmalar da zararlı çıkacak”

Corendon’un Kuzey Kıbrıs’tan çekilmesiyle Corendon ile iş yapan diğer şirketlerin de bundan zarar göreceğini kaydeden Üstel, Corendon’un destinasyonlarını da buradan çekeceğini ifade etti. Corendon yetkililerinin ilgili bakanlık yetkilileri ile iki kez görüştüğünü, ilk görüşmeden Corendon’a olumlu yanıt verildiğini ancak ikinci görüşmede tam tersi bir tavır takınıldığını belirten Üstel, “Corendon çok saygın bir firmadır. 15 uçağa sahip bir turizm firması. Avrupa’nın her yerinde ofisleri olan bir firmaydı. Kuzey Kıbrıs’tan çekilmesi bizim için kötü oldu” diye konuştu.

“Üye sistemi ilk”

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, 2012-2013’te yaşanan kurultay döneminde kendilerinin çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek partideki delege hegemonyasına son vermek için çalışma başlattıklarını belirtti. Tabanın da sesini dinleyerek yeni bir tüzük yaptıklarını ifade eden Üstel, üye sistemini ülkede ilk uygulayan parti olduklarını belirtti.

Üstel, “Yeni bir sistem getirdik. Bazı yenilikleri 2013 seçimlerinde yapacağımız söylemiştik. Genel başkanın 5 dönem ile sınırlanması, milletvekilliğinin 3 dönem ile sınırlanması ve en önemlisi partideki delege durumunu ortadan kaldırmaktı. Partiye üye sistemini getirdik. Bir sandıktaki seçmen sayısının yüzde 20’si kadar üye yazmamız gerekiyor. Bu üyeler ilçedeki ilçe kongreleri yapılırken, ilçe başkanının, ilçe yönetim kurulunun, seçim zamanı adayı ve sıralamasını ve kurultay döneminde parti başkanına oy vermesini öngördük. Kanımca güzel bir demokrasi örneğidir bu. Kısıtlı bir katılımdan çoğulcu bir katılıma geçeceğiz” diye konuştu.

“Üyelere göre hareket edeceğim”

Üstel, 31 Ekim’e kadar partinin genel başkanının Hüseyin Özgürgün olduğunu ifade ederek o güne kadar eğer tabandan yükselen sesler olursa kendisinin de bu seslere kulak vereceğini belirtti. Üstel, 2012-2013’te partiyi bölen bir kurultay süreci yaşadıklarını kaydederek, bunun sıkıntılarını da 2013 genel seçimleri ve 2014 yerel seçimlerinde yaşadıklarını kaydetti.

“Tek aday gitmeyi planlıyoruz”

Üstel, “31 Ekim’de yapacağımız kurultayda kucaklaşma kurultayı yapmayı hedefliyoruz. O kurultaya tek aday olarak gitmeyi hedefliyoruz. Onu başarabilirsek partinin geçmişte olan dağınıklığını derleyip toparlamayı hedefliyoruz. Ama tabii ki herkesin aday olma gibi demokratik hakkı da vardır. Onu da engelleyemeyiz ama biz bu kurultayda geçmişten dersler çıkararak, daha birbirini kucaklayıcı daha sevecen bir kurultay çerçevesi içerisinde geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.