Eroğlu’nun banka hesaplarını geçmişte gündeme getiren isim olan Sonay Adem, “Yeni hükümet, işe Eroğlu’nun kaynağı açıklanamayan yaklaşık 3 milyon TL’sini soruşturarak başlasın, Bu bir milat olur” dedi

Züleyha KARAMAN

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hesabında ortaya çıkan 3 Milyon TL’nin kaynağı hala açıklanmadı.

Aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen bu konuda hiçbir soruşturma açılmaması ise her kesimden büyük tepki çekti.

Hatırlanacağı üzere Ekim 2011’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, bankalarda 5 farklı hesapta yaklaşık 2 milyon TL yani eski para ile 2 trilyonluk mevduatı olduğu öğrenilmişti. HSBC bankasının Mağusa ve Lefkoşa şubelerindeki değişik hesaplarda toplam 2 milyon 126 bin TL’lik mevduatı bulunduğu öğrenilen Eroğlu’nun, HSBC Lefkoşa şubesinde 2, Mağusa şubesinde de 3 hesabı bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Eroğlu’nun banka hesaplarını gündeme getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Sonay Adem, Ömer Kalyoncu başkanlığında kurulması muhtemel yeni hükümete, kararlılıkla yolsuzluklarını üzerine gitme çağrısı yaptı ve “Yeni hükümet işe Eroğlu’nun kaynağı açıklanamayan yaklaşık 2 milyon TL’sini soruşturarak başlasın, Bu bir milat olur” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Gazimağusa milletvekili ve eski bakanlardan Sonay Adem, HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, CTP’nin kuracağı hükümet kiminle ortak olursa olsun hükümetin önündeki en büyük görevlerden birinin bütün yolsuzluklarının üzerine kararlılıkla gitmek olduğunu söyledi.

Adem, “En başta da, Eroğlu’nun kaynağı belirtilmemiş parasıyla ilgili ciddi bir araştırma soruşturma yapılmalıdır” ifadesini kullandı.

Geçmişte Eroğlu’nun gücünden korkulduğu için, çok uğraşmasına rağmen, konunun üzerine gidilmediğini savunan Sonay Adem, Eroğlu’nun şimdi dokunulmazlık zırhının da kalktığını,  Eroğlu’nun HSBC bankasına yatırılan yaklaşık 2 milyon TL’lik parasının kaynağının mutlaka soruşturulması gerektiğini kaydetti.

“SORUŞTURMA AÇILAMADI”

Milletvekilliği döneminde ve daha sonra, Eroğlu’nun kaynağı açıklanamayan parasının üzerine çok gittiğini ama soruşturma açılmasıyla ilgili bir gelişme olmadığını ifade eden Sonay Adem, şöyle konuştu:

 “İrsen Küçük hükümeti döneminden başlayarak, belgeleriyle beraber Meclis’te dile getirmiş olmamıza rağmen bir sonuca ulaşmak mümkün olmadı. Geçtiğimiz gün istifa eden Özkan Yorgancıoğlu hükümeti döneminde de ne yazık ki bu işin üzerine gidilmedi.

Şimdi, Ömer Bey başkanlığında kurulmasıyla ilgili çalışma başlatılan yeni hükümetle birlikte, kiminle ortak olacağı fark etmiyor, kiminle ortak olursa olsun, bu hükümetin önündeki en büyük görevlerden bir tanesi sanırım, başta Eroğlu’nun kaynağı belirtilmemiş parasıyla ilgili ciddi bir araştırma-soruşturma yapılması. Ayrıca bütün yolsuzlukların üzerine gidilecek yeni bir dönem olması gerekir inancındayım.”

“TOPLUMDAKİ ‘BİRBİRLERİNİ KOLLUYORLAR’ DÜŞÜNCESİNİ KIRMAK GEREKİYOR”

Yeni hükümet döneminde yolsuzlukların üzerine ciddiyetle gidileceği yönünde bir beklentisi olduğunu kaydeden Adem, “Çünkü artık, halkın siyasetten soğumasının temel nedenlerinden bir tanesi de yolsuzlukları önleme meselesinin ciddiye alınmaması. Sanırım en baştaki sorundur bu. Çünkü, bu toplumdaki ‘birbirlerini kolluyorlar’ yaygın düşüncesini kırmak gerekiyor. Öyle, sağcı-solcu demeden orta yerde yolsuzluğa bulaşmış birileri varsa onların çok süratli yargıya gönderilmesi gerekiyor. Ancak bu temelde siyasetimizin önü açılır” diye konuştu.

“GEÇMİŞTE EROĞLU’NA KARŞI BİR KORKU VARDI”

Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili soruşturmada “Eroğlu’nun kaynağı açıklanmayan parasının temel konu” olduğunu ifade eden SonayAdem, şöyle devam etti:

“Geçmişte sağ cenahta Eroğlu’na karşı bir korku vardı. Ancak artık herhangi bir yetkisi olmayan, sadece 3. Cumhurbaşkanı olarak anılan biri. Herhangi bir dokunulmazlık zırhı da kalmamıştır. Ama yani ben geçmişte de dokunulmazlık zırhına büründüğü için üzerine gidilmemesini de anlamış değilim. Çünkü orta yerde kaynağı belirtilemeyen bir para varsa, veya ciddi iddialar varsa, bunun üzerine, her halükarda sorumluluğu o anda ne isterse olsun, gidilmesi gerekirdi.”

“BANKA SABIKALI”

Derviş Eroğlu’nun parasının yatırıldığı HSBC bankasının “sabıklı” olduğunu ve paranın buraya yatırılmasının tesadüf olamayacağını dile getiren Sonay Adem, şu görüşleri paylaştı:

“Üstelik bu banka, sabıkalı bir bankadır. Yani, dünyada kara para aklanmasıyla ilgili, bizdeki olay çıktıktan 7-8 ay sonra,  2.5 milyar dolarlık cezaya çaptırılan bir banka. Yani, herhalde bu paranın oraya yatırılması tesadüf değildir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bunun üzerinde öncelikli olarak yeni kurulacak hükümetin yürümesinde yarar var.”

“KORKU ORTADAN KALKTI, KARARLILIKLA ÜZERİNE YÜRÜNMELİ”

Yeni hükümetin, yolsuzluk, usulsüzlük iddialarını soruşturmaya  Eroğlu’ndan başlamasının “bir milat olacağını” kaydeden Aden, şöyle devam etti:

“Yeni bir milat olabilir. Geçmişte bizim ülkede çok yapıldı, yaşlı insanlar paralarını bankaya değil, gizli yerlere, samanlığa, yastık altına koyarlardı. Çağımızda, yaklaşık 2 milyonluk paranın yastık altına saklanması mümkün değildi veya bu paranın kaynağını herhangi bir şekilde izlenmesi mümkün değildi.

Çünkü 2009’da seçime gitmeden önce, CTP-ÖRP hükümeti döneminde kara para aklanmasıyla ilgili yasal düzenlemeyi biz yaptık ve bu konuda Para Kambiyo Dairesi’ni de küçük para hareketlerinin takipçisi olması için görevlendirdik. Dolayısıyla, bu takibatı yapmak hükümetlerin elinin altındadır. Ama tabi kimse cesaret edip, o dönem Eroğlu’nun gücü döneminde, bu konuda bir takibat yapmadı. Yapılmadığı için de böyle askıda kalmıştır. Dolayısıyla o korku noktası orta yerden kalktığına göre daha net bir şekilde işin üzerine yürünebilir.  Bu yeni hükümet için bir görevdir. Siyasetteki çıkmazı, siyasete dönük güvensizliği orta yerden kaldırmak en önemli görevi.”

SOYER: HER TÜRLÜ İDDİA AYDINLIĞA KAVUŞMALI

Eski Başbakanlardan, Gazimağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, şaibeli para hareketleri ve iddialarla ilgili olarak, başta Merkez Bankası olmak üzere, tüm ilgili kurumların, Başbakanlık Denetleme Kurumu ve Savcılığın devrede olması gerektiğini söyledi.

HALKIN SESİ’ne açıklama yapan, Soyer, bu kurumları çalıştıracak bir organizasyona ihtiyaç olduğuna işaret eden Soyer, “Bunlar sonuçta iddiadır, her türlü iddianın aydınlığa kavuşması gerekir” dedi.

İddiaların mutlaka açıklığa kavuşması gerektiğini, böylece iddianın asılsız mı gerçek mi belli olacağını ifade eden Soyer, Derviş Eroğlu’nun bankaya yatırılan yaklaşık 2 milyon TL kaynağıyla ilgili Sonay Adem’in dile getirdiği, “Eroğlu’nun gücünden korkulduğu için soruşturma açılamadı” görüşüne  de katıldığını belirtti. Soyer, “Soruşturma açılmadığı için yaptığı tespitler doğrudur. Bunun yeniden ele alınması gerekir. Bunu için saydığım birimlerin harekete geçmesi gerekir; Merkez Bankası’nın, Savcılığın, Başbakanlık Denetleme Kurumu’nun harekete geçmesi gerekir” dedi.

HAKKI ATUN: MEKANİZMA PEK ÇALIŞTIRILMADI

Eski Başbakanlardan Hakkı Atun da, Başbakanlık Denetleme Kurumu’nun, Eroğlu’nun Başbakanlığı döneminde kurulduğuna işaret ederek, mekanizmanın pek çalıştırılmadığını belirtti.

Söz konusu paranın çok da ciddi bir miktar olmadığını ve Eroğlu’nun, bu paranın maaşlarından birikenler olduğunu açıkladığını anımsatan Atun, Eroğlu cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra, eski cumhurbaşkanı olarak hakkında soruşturma açılabilmesiyle ilgili prosedürü bilmediğini kaydetti.

Atun,”Ne ilginçtir ki Başbakanlık Denetleme Kurumu Eroğlu’nun başbakanlığı döneminde kuruldu ve bu mekanizma pek çalıştırılmadı”dedi