Ceren ERCİH 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Milletvekili Sonay Adem, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Partisinde kurultay sonrasındaki yeni dönemi değerlendiren Adem, statükonun sarsılmasının şart olduğunu ifade etti. CTP’nin yeni dönemde çok önemli bir misyonu olduğunu belirten Adem; “yolsuzlukların üzerine gitmeyeceksek muhalefette kalalım” dedi. 

“KATKI YAPACAK ARKADAŞ SAYISINDAKİ ÇOKLUK BENİ UMUTLANDIRIYOR” 

Partisi CTP’de gerçekleşen kurultay sonrasında yeni döneme yönelik beklentilerini paylaşan Adem, tüm partililerin “yapın da görelim” demeden başkana ve yönetime katkı koyması gerektiğine inandığını şu şekilde söyledi;“Bu yeni dönem yalnız başına partiyi restore etme dönemi olarak değerlendirilemez. Yeni bir hükümet oluşturma meselesi de gündemde. Her ikisinin birden yürütülmesi gerekecek. Bu çerçevede arkadaşlarımızın işi zor… Ama katkı yapacak arkadaş sayısındaki çokluk da beni umutlandırıyor.” 

“CTP’Yİ TAMİR ETMEK” 

CTP’de geçmiş dönemde yaşanılan sıkıntılı dönemle ilgili olarak sorgulamanın yapılması gerekip gerekmediğine dair bir soruyu da yanıtlayan Adem, önemli olanın sorunun kaynağını bulmak olduğunu şu şekilde ifade etti; “İnkarcılık kimseyi bir yere götürmez. Burada bir takım sorunlar yaşanmıştır. Bu sorunların orta yerden nasıl kaldırılacağı ile ilgili partinin kafa yorması gerekiyor. Burada önemli olan bireylerin birbirlerine duydukları öfkeden ziyade neden böyle öfkeleniyorlar birbirlerine meselesinin kaynağını bulmak ve onun üzerinden CTP’yi tamir etmektir.” 

“YÜRÜYECEK OLAN YÜRÜR, YÜRÜMEYECEK OLAN DA ŞAPKASINI ALIR GİDER” 

Adem, CTP’de şu anda ideolojik bir tartışma olduğunu belirterek partinin acilen kendisini tanımlaması gerektiğini vurguladı. Adem; “Niteliği meselesinde tartışmalar var. Bazıları diyor ki bunlara bakmayın kim koltuğa oturacak kavgası var bazıları da diyor ki mesele ideolojiktir. Burada benim ağırlıklı olarak üzerinde durduğum temel mesele CTP içindeki sorunların ana kaynağı ağırlıklı olarak subjektif nedenler yaratılır. Objektif olarak değerlendirildiğinde ideolojik bir tartışma vardır. Bugün bu ideolojik tartışmanın orta yerden kaldırtılması ve netleşmesi gerekir. Bu netleştikten sonra zaten yolda yürüyecek olan yürür, yürümeyecek olan da şapkasını alır gider” dedi. 

“SABAH DEVLETTE, ÖĞLEDEN SONRA ÖZELDE” 

Değişimin sağlanması için CTP’den önemli beklentilerin olduğunu hatırlatan Adem, bunun başarılması için yapılması gerekenin statükoyu derinden sarsmak olduğunu ifade etti. Adem bunun için nasıl bir adım atılması gerektiğini de anlattı. 

Adem; “Bu düzene dokunulmazsa devlet istediği kadar nutuk atsın yine aynı noktaya gelinecektir. Memlekette temel mesele var olan statükoyu sarsmaktır. Eğer siz bu memlekette ikinci iş meselesine dokunmazsanız hiçbir şey yapamazsınız. Çünkü yurttaş görüyor, seçtiği temsilcisi milletvekilliğini hobi olarak yapıyor, bir yanda kendi işini yapıyor. Bunu gören kamu yönetimindeki yurttaş ne yapacaktır? Arkadaşlar sabah devlette, öğleden sonra özelde çatır çatır çalışıyor!” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“YOLSUZLUK YAPANIN PARTİSİ YOKTUR” 

Yeni dönem hükümet modelleriyle ilgili değerlendirmeler de yapan Adem, önemli olanın parti isimleri değil ilkelerin tartışılması olduğunu söyledi. Adem, ilginç bir alternatifi de ortaya koydu; “Bu hükümet ki oluşacak yenisi eğer yolsuzlukların üzerine gitmeyecekse benim CTP’ye tavsiyem lütfen bu hükümete girmesin. Muhalefette yer alalım, dolanalım orta yerde. Eğer hükümete gireceksek, yolsuzlukların üzerine gitmemiz gerekiyor. Kimin üstüne dokunursa dokunsun, yolsuzluk yapanın partisi yoktur.” 

“TAŞERONCULUK DEVLETİ TESLİM ALIYOR” 

Yine ülkede atılması gereken en önemli adımlardan birinin taşeronculuğun yasaklanması olduğunu belirten Adem, acilen bir yasa çıkarılması gerektiğini belirtti. Adem, sözlerini şöyle tamamladı; “Taşeronculuğun olduğu bir yerde emek sömürüsünün iddia etmek kadar gülünç bir şey olamaz. Örgütsüzlüğü yaratıyor. Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden birisidir. Derhal yasa yaparak taşeronculuğun yasaklanması gerekiyor. Çünkü çok yaygın bir şekilde devleti tamamen teslim alıyor.”