Kubilay KURÇER 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Sonay Adem, 19 yıl CTP’de milletvekilliği yapmış bir isim olarak Maliye Bakanı’nı tanımadığını ifade ederek, hükümetin icraat anlamında iyi başlamadığını söyledi. Din İşleri Başkanı’nın görevden alınması gerektiğini belirten Adem, mülkiyetle ilgili değerlendirmeler de yaptı. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem, hükümetle ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmede bulundu. 

“MALİYE BAKANINI TANIMAM” 

19 sene CTP’de milletvekilliği yapmış biri olarak maliye bakanını tanımadığını ifade eden Adem sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben tabi ki arkadaşı tanımıyorum. Doyasıyla düşünceleri nedir ne değildir gerçekten bilmiyorum. Ben 19 sene milletvekilliği yaptım, dolayısıyla tanımadığım biriyle ilgili yorum yapmak istemem.” 

“İYİ BAŞLAMADI” 

Hükümetin iyi bir başlangıç yapmadığını ifade eden Adem, “Hükümet göreve geldiğinde derhal asgari ücreti artırması gerekiyordu. Erteleme noktasında hareket etmek asgari ücret alan ve yaşama zorluğu çeken insanları çileden çıkartıyor.” dedi. Siyasete güvenin yeniden tesis edilmesi için öncelikle yolsuzlukların üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Sonay Adem, bunun için CTP’nin ilgili tüm kurumlara sahip olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Başbakanlık Denetleme ve Maliye Teftiş Kurumu gibi bütün argümanlar bizim elimizdedir. Dolayısıyla kurumların harekete geçirilmesiyle yolsuzlukların orta yere çıkarılabilir.”

“Size göre öncelik arz eden konular nelerdir” sorusuna “Maalesef ekonomik ve sosyal yapımızın içinde yerel yönetim meselesi var. İki büyük partiyi bir araya getirdiniz. Seçim sonrasında ötelenirse samimiyet meselesidir. Bir takım değişiklikler yapılacak fakat köklü reform seçimden sonra kalacak. Ümit ederim ki seçim dönemine kadar hükümet hayatta kalır ve bu takvimlendirilmiş meseleler yerine getirilir” şeklinde yanıt verdi. 

“MÜFTÜ GÖREVDEN ALINMALI” 

Ülkede acilen atılması gereken bir adım olarak da Din İşleri Başkanı’nın görevden alınması gerektiğin iddia eden Adem, şunları kaydetti:

“Hükümetin yapması gereken işlerden biri müftüyü azletmektir. Kıbrıs Türk halkı laiktir. Hocaların siyasi meseleler içine girmesi kabul edilemez. Rumları da zamanında papazlar siyasetin içindedir diye eleştirirdik.” 

“MÜLKİYET MESELESİ ÖNEM AÇISINDAN GERİLERDE OLMALI” 

Son günlerin tartışma yaratan konusu mülkiyetle ilgili açıklamalarda da bulunan Sonay Adem, bu konunun anlaşmada önem açısından alt sıralarda olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Mal meselesi gerilerde olması gereken meseledir. Önemli olan her iki toplumun ülkeyi idare ederken eşit olmasını sağlamaktır. Memleketi ortak idare edelim ve en az Kıbrıslı Rumlar kadar ortak egemenliğe sahip olalım. Memleketin yönetim meselesiyle güvenlik anlaşması yapılmalıdır.”