Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın Badahşan bölgesinde ve Pakistan sınırına yakın bölgede 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremden zarar gören ailelere çadır, battaniye ve gıda malzemesi dağıttı.

Afganistan'ın Badahşan bölgesinde ve Pakistan sınırına yakın bölgede 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremde 115 kişi hayatını kaybetti ve 580 kişi de yaralandı. Afet sonrasında 7 bin 630 ev kullanılamaz hale gelerek, deprem bölgesinin güvenlik açısından tehlikeli olması bölgeye yapılacak yardımların ulaştırılmasını olumsuz etkilemiş, bu kapsamda birçok merkeze yardım ulaştırılamamıştı. Bu çerçevede TİKA gerçekleştirdiği projeyle deprem bölgelerine giderek doğrudan en büyük yardımı yapan kurum oldu. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında 700 ailenin faydalanacağı çadır, battaniye ve 56 ton gıda malzemesinden oluşan yardımlar ailelere teslim edildi. Yüksek kesimlere kar yağışı ve kış mevsiminin kendini hissettirmeye başlamasının neden olduğu olumsuzluklar ile birlikte 7.7 büyüklüğündeki depremden en çok zarar gören Nangarhar, Kunar ve Lağman vilayetlerinin birçok noktasına ulaşılamıyor. Afganistan Halk Sağlık Bakanlığı tarafından TİKA'ya iletilen yardım talebi TİKA tarafından hızlı bir şekilde değerlendirildi. Bu çerçevede TİKA tarafından öncelikle 700 ailenin ihtiyacı olan 200 adet çadır, 400 adet battaniye ve temel gıda malzemelerinden oluşan paketler hazırlandı. Hazırlanan paketler, ülkenin doğusunda depremden etkilenen Kunar, Nangarhar ve Lağman kentlerinde bulunan ailelere dağıtıldı.

Dağıtımlar, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Nangarhar milletvekilerinden Muhammet Yusuf Sabir, Nangarhar İl Şura Vekilleri Dr. Lal Muhammmed Durani ve Ajmal Omar, Afganistan Halk Sağlığı Uluslararası İlişkiler Danışmanı Dr. Ahmet Cavit Kazidadeh, Afganistan Çalışma ve Sosyal Bakanın Müşaviri Seyit Sadık Sadat, Nangahar Vali Yardımcısı Muhammed Hanif Girdival, Nangahar İli Rodat İlçe Kaymakamı İsa Han Zavak, Nangarhar İl Doğal Afetlere Karşı Mücadele Başkanı Abdul Vahab Şirzadve Müşaviri Said Rohullah Sadat, Nangahar İli Behsud İlçe Kaymakamı Kari İsrarullah ve TİKA çalışanları tarafından isim okunarak yapıldı.

İki gün süren ve yüksek güvenlik riski altında gerçekleşen yardım dağıtımı, yöre halkı tarafından büyük takdir gördü. TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, yardımın bizzat halka ulaştırılması isteğinin TİKA'nın standardı olduğunu, yardım veren ve alanın doğrudan temas kurmasının gelecekte yürütülecek faaliyetlere psikolojik alt yapı hazırladığını belirtti.

Afganistan halkının üzüntüsüne ve sevincine Türk halkının her zaman aynı ölçüde katıldığını belirten TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, "Söz konusu faaliyet ile bizzat yetkililer tarafından sahada 200 çadır, 400 battaniye ve 56 ton gıda maddesi dağıtılarak 700 ailenin ihtiyaçları üçer aylığına da olsa giderilmiş oldu" dedi.

Depremzede Abdülcabbar Behsudi ise yardımlardan dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini ileterek, "Biz ne zaman zor durumda kalsak, yardımımıza ilk gelen hep Türkiye oldu" diye konuştu.