“TAHRİBAT ORMAN DAİRESİ’NİN BİLGİSİNDEYDİ”

Dipkarpaz’da Efendiler Çiftliği bölgesinde Vakıflar Dairesi’ne ait 280 dönüm araziden 14 bin adet ardıç ağacının kepçeyle söküldüğü açıklanırken, bazı yetkililer bu bilgiyi yalanladı. Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ile Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bardak, bahse konu bölgede böyle bir ağaç kapasitesinin bulunmadığını Detay’a açıkladılar.

“O KADAR AĞAÇ YOKTUR”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, “Bu arazilerin içerisinde ağaç yoktur. Ayrıca arazinin tahrip edilmesi şimdiki mesele değil. 3 ay önce yapılmış bir meseledir. Bu tarlalar temizlenirken, Orman Dairesi’nin bilgisindeydi” dedi.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bardak ise, sözleşmeye aykırı davrandığı gerekçesiyle kiracı hakkında dün dava açtıklarını açıkladı ve “henüz kaç ağaç kesildiğini bilmiyoruz. Ancak 280 dönüm olan Efendiler Çiftliği’nin bir bölümünde tahrip edilen alanda o kadar ağaç yoktur” diye konuştu.

Rana Sarro Özadalı

Dipkarpaz’da iki ayrı araziden arazi sahiplerinin izniyle 14 bin 100 adet ardıç ağacının söküldüğü yönündeki açıklamalar yalanlandı.

Polis tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, 43 yaşındaki bir şahısın, Mandıralar bölgesinde bulunan 8 dönümlük araziden 100, Efendiler Çiftliği bölgesinde Vakıflar Dairesi’ne ait 280 dönüm araziden de 14 bin adet ardıç ağacının kepçeyle söküldüğü bildirildi. Yetkili makamdan izinsiz ağaç söken” kişi yanında, arazi sahipleri hakkında da soruşturma açıldı.

Bunun üzerine, söküldüğü iddia edilen bahse konu tahrip edilen bölgede 14 Bin adet ağacın mevcut olup olmadığı sorusu gündeme geldi.

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Yetkilileri, ‘bölgede bu ağaç kapasitesinin mevcut olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakırlarken, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ile Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bardak, bahse konu bölgede böyle bir ağaç kapasitesinin bulunmadığını Detay’a açıkladılar.

COŞKUN: “BU ARAZİLERİN İÇERİSİNDE AĞAÇ YOKTUR”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, “1974’ten önce Efendiler Çiftliği bölgesi diye bahsedilen yerler, Rumlar zamanında Vakıflar İdaresi’ne aitti ve Rumlar tarafından kullanılıyordu. 10 yıldan beri vatandaşlar bu yerleri Vakıflar’dan kiralıyor. Bu tarlaları tarım iş gücü olarak kullanmak adına kiralıyorlar. Bu arazilerin içerisinde ağaç yoktur” dedi.

“ORMAN DAİRESİ BUNUN BİLİNCİNDEYDİ”

Belediye Başkanı Coşkun, “Bir deli kuyuya taş atar birileri de uğraşır. Ayrıca arazinin tahrip edilmesi şimdiki mesele değil. 3 ay önce yapılmış bir meseledir. Bu tarlalar temizlenirken, Orman Dairesi’nin bilgisindeydi. Şimdi çıkardılar 14 Bin 100 adet ağaç kesildi. Bu kadar ağaç kesilmişse niye müdahil olmadılar?” diye konuştu.

BARDAK: “VAKIFLAR KİRACIYI DAVA ETTİ”

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bardak ise, “Mera zirai amacıyla kiraladığımız arazide, mukaveleye aykırı hareket ettiği gerekçesiyle, dün araziyi kiralayan kiracıyı dava ettik. Çünkü orada bir dal kırılsa dahi suçtur” dedi.

“O ALANDA O KADAR AĞAÇ YOKTUR”

Konuyla ilgili yöneltilen soru üzerine ise Ali Bardak, “İlgili arkadaşlar rapor hazırlıyorlar henüz kaç ağaç kesildiğini bilmiyoruz. Ancak 280 dönüm olan Efendiler Çiftliği’nin bir bölümünde tahrip edilen alanda o kadar ağaç yoktur” diye konuştu.