Restorasyon, iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, Avrupa Birliği (AB) finansmanı ve BM Kalkınma Programı, Gelecek için Ortaklık Projesi (UNDP-PFF) işbirliğinde gerçekleştirildi.

Kilisedeki tören saat 16.30’da başladı. Törende sırasıyla Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum üyesi Takis Hadjidemetriou, Türk üye Ali Tuncay, UNDP-PFF’den Tiziana Zennaro ve Avrupa Komisyonu adına da Michaela Di Bucci birer konuşma yaptı.

Tören sonrasında kilise bahçesindeki zeytin fidanları sulandı. Bazı ziyaretçiler kilisede dua edip, mum yaktı.

AB yetkilileri, Güney Kıbrıs’tan konuklar ve Yayla köylülerinin katıldığı törene Rum basını da ilgi gösterdi. 

Törende ilk konuşmayı Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Rum üyesi Takis Hadjidemetriou yaptı.  Hadjidemetriou, konuklara projeyle ilgili bilgiler verdi ve devam eden projeleri anlattı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Türk üyesi Ali Tuncay da, kilisenin restorasyon çalışmalarının 4-5 ay gibi bir sürede tamamlandığını belirterek, AB finansmanında UNDP ile birlikte gerçekleştirilen restorasyon projelerinin Kıbrıs’ın iki tarafında da devam ettiğini belirtti.

Tuncay, şimdiye dek iki tarafta 20 proje sürdürüldüğünü, bugün tören düzenledikleri kilisenin de tamamlanan 6’ıncı proje olduğunu kaydetti.

Restorasyon projeleri çerçevesinde Limasol’da Çerkez Cami, Lefkoşa’da Denya Cami ve Baf bölgesinde Evretu Cami projelerinin sürdüğünü kaydeden Tuncay, Karpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı ile Büyükkonuk’taki Ayios Afksentaios projelerinin devam ettiğini belirtti.

UNDP-PFF adına konuşan Tiziana Zennaro da, UNDP’nin bu gibi projelere verdiği desteğin süreceğini kaydetti. Kültürel Miras Teknik Komiteyi çalışmalarından dolayı kutlayan ve projeye destek veren herkese teşekkür eden Zennaro, UNDP’nin Kıbrıs’taki kültür, eğitim ve sosyal projelere desteğinin süreceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu adına konuşan Michaela Di Bucci de, restorasyonu başarıyla tamamlayan komiteyi kutladı. Bucci, kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması amacıyla bu projelere destek verdiklerini söyledi.

Bucci, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıs’ta ihtiyaç duyulan diyalog, birlikte çalışma, saygı ve toleransla ortaya güzel çalışmalar çıkardığına vurgu yaparak, projelerin hayata geçmesinde paranın da büyük önem taşıdığını ancak paranın her şey olmadığını, diyaloğun daha büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yaklaşık 129 bin Euro’ya mal olan proje, tamamıyla AB tarafından finanse edildi.