Özge Kizir

Turizmde yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ülkeye gelen turist sayısının büyük çoğunluğunun Türkiye’den olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Katıldığı televizyon programında açıklamada bulunan Ataoğlu, “Geçmiş yıla nazaran bu yılın turizm olayında yüzde 25 bir düşüş yaşanacağına dair bir açıklama olmuştu. Biz bu yüzde 25 açığı nasıl kapatabiliriz diye çalışma içerisine giriştik. O çalışma içerisindeyken baktık ki, ülkemize gelen turist sayısının büyük çoğunluğu Türkiye’den. Fakat Türkiye’den olduğunu gözlemlerken ülkemize yeterli sayıda turistin gelmediğini tespit ettik. Buradaki turist sayısının büyük çoğunluğu doğrudur ama Türkiye nüfusunu kıyasladığımız zaman çok düşük bir sayı olduğu görülüyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye’den gelen nüfus sayısını nüfus oranına göre yüzdeliğe vurduğumuz zaman yüzde 8.5 tespit etmişsek, yüzde 8.5’i de hiç tartışmıyorum”

Türkiye ile görüşme halinde olduklarına değinen Ataoğlu, “Anavatan Türkiye ile ilgili bakan arkadaşlarla yapmış olduğumuz görüşme sonrasında hemen sordukları soru ‘ne yapmak istiyorsunuz?’ oldu. Bizde, Türkiye’den gelen nüfus sayısını nüfus oranına göre yüzdeliğe vurduğumuz zaman yüzde 8.5 tespit etmişsek, yüzde 8.5’i de hiç tartışmıyorum ve doğru kabul ediyorum. Bunlar yıllar içerisinde günümüze kadar gelen sayıdır” ifadesini kullandı. 

“Yüzde 91.5’in içerisinde bir kesim hala daha KKTC’nin nerede olduğunu bilmeyen veya para biriminin ne olduğunu bilmeyen vatandaşlarımızın, arkadaşlarımızın veya dostlarımızın olduğunu gördük”

Ataoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla biz bunu doğru kabul etsek bile yüzde 91.5’i ülkemize gelmemiştir. Yüzde 91.5’in içerisinde bir kesim hala daha KKTC’nin nerede olduğunu bilmeyen veya para biriminin ne olduğunu bilmeyen vatandaşlarımızın, arkadaşlarımızın veya dostlarımızın olduğunu gördük. Neden bilmiyorlar diye kesinlikle anavatandaki vatandaşları hiç ayıplamıyorum. Burada bir eksiklik vardır. Eğer bu eksikliği bugün biz tespit etmişsek. Bunun suçlusu biziz demektir.

“Ülkenin genelini tanıtmak için yola çıktım”

Bu eksikliği gidermek bize düşen bir görev olduğuna inandığım için ilgili turizm bakanı ile yapmış olduğum görüşmeden sonra bana sorulan soruda ne yapmayı planlıyorsunuz dedi. Bende hemen en azından yüzde 70 civarına hitap edebileceğimize inandığımız 10 ilde KKTC’yi tanıtmak için yola çıkmam lazım dedim. Bizden ne istersiniz sorusunu sorduğunda, manevi desteğinizi istiyorum dedim. En azından bizim bulunduğumuz bu tanıtım etkinliklerinde sizlerde bizlerin yanında yer aldığınızda ülkemizi tanıtma fırsatı bulmuş oluruz. Ülkenin genelini tanıtmak için yola çıktım.”

“Kültürümüz ve sanatçılarımızla beraber gitmeyi planladığımız bir programdır”

Uçuş noktalarının çoğaltılması konusunda değerlendirmede bulunan Ataoğlu, “Ülkemizin önce gelen sektörlerinden biri eğitim ise, eğitiminde olmasını istiyorum. Ülkemizin önde gelen sektörlerinden biri inşaat ise, inşaatın da olmasını istiyorum. Kültürümüz ve sanatçılarımızla beraber gitmeyi planladığımız bir programdır” dedi.

“Dünyada deniz içerisinde olan 3. Havalimanı”

Ordu Havalimanının açılması ile ilgili önerinin geldiğini ifade eden Ataoğlu, “Biz bu programı planlarken hemen geçmiş yıldan bu yıl arasındaki uçuş noktalarını nasıl çoğaltabiliriz diye bir araştırma içerisine de girmiş olduğumuz araştırma içerisinde baktık gördük ki, Diyarbakır’da 1 Mayıs’ta bunun seferini başlattık. Hemen akabinde Karadeniz Bölgesi’nde ki hava limanının açılması ile ilgili yapmış olduğumuz sohbetlerde yine Ordu ve Giresun bölgesindeki yine aynı yörede Ordu havalimanının yeni bir havalimanı olduğu ve dünyada deniz içerisinde olan 3. Havalimanıdır. Öneri geldiğinde sıcak baktık ve girişimlere başladık” şeklinde konuştu.

“Ben bu yolda yola çıktım”

Adaya gelen turist sayısının büyük çoğunluğuna yöneldiğini belirten Ataoğlu, “Bugün bunları fark ettiysem ve sırtımı dayayacağım yer Anadolu  ve Anavatansa benim ilk atacağım yerde orası olması gerekiyor. Eğer bugün nüfusun yüzde 8.5’i hep beraber karar verdiğimizde yetersiz görüyor isek, ama yüzde 8.5’in içerisinde Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısının da büyük çoğunluğu Türkiye’den ise ilk dayandığımız yer orasıdır. Ben bu yolda yola çıktım. Bununla ilgili de 10 ilde KKTC’yi tanıtmak için karar aldık. Bu almış olduğumuz kararlardan sonra 5 ayrı yere yeni uçuş noktası gerçekleştirmeyi kararlaştırdık. İkisini açtık, üçüncüsü ile ilgili ve diğerleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.