Fileleftheros gazetesi, Rum milletvekili Kiriakos Hacıyannis tarafından sunulan “Silahlı Çatışmalara İlişkin Kayıplar” başlıklı karar taslağının, Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Konular Komitesi çalışmalarında sunulduğunu yazdı.

Gazete, Hacıyannis tarafından sunulan karar taslağının ilk başta komite, daha sonra ise AGİT Parlamenterler Asamblesi genel kurulu çerçevesinde onaylandığını belirtti.

Habere göre Hacıyannis, toplantı çerçevesindeki açıklamasında kayıpların dramının, uluslararası insan haklarının ve uluslararası insancıl hukukun apaçık çiğnenmesinin trajik bir boyutunu teşkil ettiğini belirtti.

1974’ün sonucu olarak bu konuda uzun ve deneyim biriktiren bir ülkeden geldiğini ifade eden Hacıyannis, bu tecrübenin, uzun yıllar süren araştırma, toplu mezarlar, Ornithi” (Ekmekçiler) bölgesindeki Rum kayıpların kalıntılarının taşınması gibi kalıntıların taşınması olaylarıyla ilgili olduğunu savundu.

Simerini gazetesine göre, Hacıyannis açıklamasında ilk hedefi, 2 bin 1 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk kayba ait kalıntıları ailelerine teslim etmek olan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına da değindi.

Hacıyannis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 28 Mayıs 2015 tarihli ortak açıklamasında da kayıplar konusunda çağrı yaptığını anımsattı.

Hacıyannis, AGİT’in silahlı çatışmalara ilişkin kayıplar konusuna etkin katkı yapması gerektiğini de ifade etti.