Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Ağustos ayı Hayat Pahalılığı oranını (enflasyon rakamını) yüzde 0.75 olarak açıkladı.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü  Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayı Enflasyonunda (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 0.75, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.13 değişim gerçekleştiği belirtildi.
Buna göre, Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 8 ana grubunda artış, 3 ana grubunda azalış olurken,  Sağlık ana grubunda ise değişim olmadı.

215 MADDE

DPÖ’nün tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamakta olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bir önceki aya göre, endekste kapsanan 215 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 80 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiği kaydedildi.

Buna göre, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 291.55 ile Domates, yüzde 71.04 ile Beyaz Lahana ve yüzde 66.08 ile Roka olurken, en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 34.72 ile Çarliston Biber, yüzde 26.08 ile Marul ve yüzde 25.43 ile Pantolon Gabardin Yazlıkta  (Kadın için) oldu.

MAL GRUPLARINA GÖRE DEĞİŞİM

Açıklamada, ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları da şu şekilde verildi:

“Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 4,27 artış, Ulaştırma ana grubunda yüzde 1,51 artış, Eğitim ana grubunda yüzde 1,10 artış, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 0,33 artış, Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 0,29 artış, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev  Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 0,24 artış, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 0,10 artış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0,01 artış, Sağlık ana grubunda yüzde 0,00 değişim, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 12,74 azalış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 0,49 azalış ve Haberleşme ana grubunda yüzde 0,01 azalış.”

En yüksek artışın Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda olduğu belirtilen açıklamada, özellikle taze sebze ve meyvelerdeki mevsimsel fiyat artışları ile Patates Cipsi(Sade), Taze Balık, Kuru Fasulye fiyatlarındaki artışlardan  dolayı  Gıda ve Alkolsüz içeceklerin  en çok artış gösteren ana grup olduğu kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:
“İkinci sırada artış gösteren Ulaştırma ana grubunda Araba Yıkatma (İşçilik Ücreti), Uçak Ücreti (Ercan-Ankara), Otomobiller, Benzin (Kurşunsuz, 95 Oktan), Benzin (Kurşunsuz, 98 Oktan) fiyatlarında artış olmuştur.

Ağustos ayında endekse yansıyan  tüm döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. Bu nedenle  Eğitim'de döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle özel okul ücretlerinde; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlarda Sterlindeki artışa bağlı olarak Kira ücretlerinde artı değer görülmüştür. Lokanta ve Oteller'de Otel Ücreti Üç Yıldızlı  (Yatak Ücreti) (Tek Kişi), Tost, Sandviç Çeşitleri, Balık Izgara;  Eğlence ve Kültür'de Devlet Tiyatrosu, TC Milli Piyango Bileti, Okul Defteri 60 Yaprak (Normal Boy); Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri'nde  Elektrikli Mikser, Kalem Pil,  El ve Yüz Havlusu; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Puro, Viski fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplarda artış olmuştur.

Sezon indirimlerinin devam etmesi nedeniyle Giyim ve Ayakkabı en çok azalış gösteren ana grup olmuştur. Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Tuvalet Kağıdı, Altın Bilezik, Saç Kurutma Makinesi; Haberleşme'de Cep Telefonu (İnternet Bağlantılı) fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu üç ana grup eksi değer göstermiştir.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 8 ana grubunda artış, 3 ana grubunda azalış olurken,  Sağlık ana grubunda ise değişim olmamıştır.”