Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), siyasi parti bildirisi dağıttığı için mahkum olan iki kişinin yaptığı başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.

Abdullah Bilen ve Cihan Çoruk isimli vatandaşların 2005 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, ‘’Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine’’ hükmetti.

Başvuru sahiplerinin maddi tazminat talebinde bulunmadığı belirtilen kararda, bu yüzden para cezasına da gerek görülmediği bildirildi.

Gerekçeli kararda, ‘’önceden izin almadan siyasi parti bildirisi dağıtmanın suç olamayacağı’’ belirtildi. 
Emek Partisi’nin gençlik kollarına üye olduğu belirtilen şikayet sahipleri, Türkiye’deki mahkemede para cezasına çarptırılmalarının ardından yaptıkları temyiz başvurularının da reddedilmesinden sonra AİHM’e başvurmuştu.

İzmir’de yaşayan 1983 doğumlu Abdullah Bilen ve 1981 doğumlu Cihan Çoruk, 5 Haziran 2003 yılında, Emek Partisi’nin Bingöl depremi ile ilgili olarak hazırladığı bildiriyi dağıtmak suçundan gözaltına alınmış ve daha sonra çıkartıldıkları mahkemede para cezasına çarptırılmıştı.