AİHM, DTP’nin eski eş-başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile diğer üyelerin 2010 yılında yaptığı başvuruları karara bağladı.

Mahkeme, kararında, Türkiye’nin, AİHS’nin toplanma ve örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ve özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün, 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin, partiyi 2009 yılında kapatma kararının haklı gerekçelere dayanmadığı iddia edilirken, yine parti yöneticilerinin açıklamalarının partiyi kapatmak için gerekçe olarak gösterilemeyeceği ileri sürüldü.      

DTP, 2005 yılında kurulmuş ve 2007 yılındaki genel seçimlere bağımsız aday olarak girerek milletvekili seçilen 21 kişi daha sonra bu partiye katılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, kapatma kararının gerekçesinde, "DTP’nin, terör örgütü PKK ile aynı siyasi hedeflere sahip olduğuna ve yine parti yöneticilerinin açıklamalarının PKK’nın terör stratejisine hizmet ettiğine" hükmetmişti.

AİHM, Tuğluk ve Türk’e 30’ar bin avro, parti üyesi Ahmet Ay’a 7 bin 500 avro maddi tazminat ile Türk ve Tuğluk'a mahkeme masrafı olarak 3 bin, Ay’a ise bin avro ödenmesini kararlaştırdı.