Devrim Demir

Hamitköy’de ikamet eden Şaziye Kocadal, 7 aylık doğan erkek bebeğine hidrosefali teşhisi konuldu. Henüz üç buçuk yaşında olan küçük Adal, 2013 yılından bugüne kadar yoğun bakımda uyutuldu. Doğumunun ardından birçok kez bıçak altına yatan minik Adal, yoğun bakım odasında olması gereken tüm ihtiyaçlarla evde yapılan özel bir odada bakım altında. 16 senelik askeri personel olan Şaziye Kocadal, çocuğunun bakımını üstlendi ve işinden ödeneksiz izine ayrıldı. Makineye ve oksijen tüpüne bağlı yaşayan üç buçuk yaşındaki Adal, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle ağız yolu ile beslenemiyor.

Minik Adal vücudu için ihtiyacı olan tüm besin maddelerini karnından midesine giden hortum yolu ile alıyor.

new-doc-10_1---copy.jpg

Talihsizliği erken doğumda başladı

6 Aralık 2011 yılında 7 aylık doğan Adal bebek, erken doğuma bağlı hidrosefali teşhisi konuldu. Doğumundan 1 ay sonra ilk kez bıçak altına yatan minik Adal’ın beyin ameliyatının ardından beyninde toplanan suyun boşaltılabilmesi için başına şant takıldı. Başına takılan şant tıkanınca 2 ay sonra, minik Adal yeniden ameliyat oldu. Birçok kez operasyon geçiren talihsiz çocuk, 1 yaşında menenjit oldu. Minik Adal, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı ve bu kez karnında oluşan kistlerin alınması için ameliyat oldu.

İkinci şantın takılması ile yeniden doğdu

Henüz üç buçuk yaşında olan Adal Kolbaşı Kocadal, geçirdiği birçok operasyonun ardından başında bulunan şant yeniden tıkandı. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde ameliyata alınan minik Adal’ın ameliyatına çocuk cerrahı yerine normal cerrah girdiğini iddia eden anne, ameliyatın başarısız olduğunu ve oğlunun Yakın Doğu Hastanesi’ne sevk edildiğini anlattı. Burada başarılı bir ameliyat geçiren Adal, kısa süre sonra toparlandı ve konuşmaya başladı. Aile kendi imkanları ile Adal’ı fizik tedavi için Türkiye’de Refleksoloji Merkezi’ne götürdü ve emekleyerek adıma atmaya başladı.

Menenjite bağlı beyninde hasar oluştu

İki çocuk annesi Şaziye Kocadal, küçük oğlunun sağlığının yerine gelmesi ile yeniden doğduklarını ancak bununda uzun sürmediğini anlattı. 2013 yılında aniden yükselen ateş nedeniyle oğlunun yeniden hastaneye kaldırıldığını söyleyen gözü yaşlı anne, “Devlet hastanesinden Yakın Doğu Hastanesi’ne sevk edildik. Oğlumun başından su aldılar ve tahlil yaptılar. Oğlum uyku moduna girdi ve yoğun bakıma aldılar. Ertesi sabah uyandı ve normal servise çıktık, akşama çok kötü oldu, burnundan ve ağzından kan geldi. Doktoru ise menenjite bağlı beyinin hasar gördüğünü söyleyerek 16 Aralık 2013 yılında yoğun bakım servisine alındı” şeklinde konuştu.

2-254.jpg

“Evimizin bir odasını Adal için yeniden yaptık”

2013 yılından bugüne yaklaşık bir buçuk senedir Yakın Doğu Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi amaçlı tutulan minik Adal, 28 Mart’ta taburcu edildi. Hamitköy’de bulunan evlerinin bir odasını yeniden tadil eden Şaziye Kocadal, yoğun bakımda olması gerek tüm ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı’ndan tedarik etti. Evde oksijen tüpü ve makineye bağlı yaşayan küçük Adal’ın annesi, “Evin bir odası Adal için yeniden yapıldı. Hastane ortamında bağışıklık sistemi çöken evladımın yeniden toparlanması için tüm imkanları zorladık. Bir buçuk sene sonra taburcu olup evimize döndük, Adal’ın tedavisi için doktoru haftanın iki günü eve geliyor” dedi.

“Dilenmem gerekirse onu da yapacağım”

Eşinin emekli maaşı ile geçinmeye çalışan aile ise çırpınıyor. 16 yılık askeri personel olan ve oğlunun sağlığı nedeniyle ödeneksiz 6 ay izine çıkan Şaziye Kocadal, her şeyin en iyisi için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Minik Adal makineye bağlı olduğu için sürekli yatıyor ve ağız yoluyla beslenemediği için iğne yardımı ile karnından besleniyor. Bağışıklık sistemi oldukça zayıf olan Adal bebek, makineden bağımsız yaşamaya başladığı zaman özel sandalyeye ihtiyacı olacak. Adal bebeğin annesi Şaziye Kocadal ise “Oğluma canım feda ancak maddi olarak sıkışıyoruz. İlaçları, bezleri özel iğneleri derken her insan gibi biz de oldukça zor günler geçirmekteyiz. Hırs ettim ben oğlumun eski haline dönmesi için elimden geleni yapacağım, dilenmek gerekirse onu da yapacağım. Bütün imkanlarımı ortaya koydum yeter ki oğlum eskisi gibi bana anne söyleyebilsin” dedi.

dsc_0207.jpg