Uyuşturucu ve sigara başta olmak üzere madde kullanım yaşı günümüzde 15-16 yaşlara kadar düştü. Bu durumdan en çok etkilenen de aileler oluyor.  Gerek Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, gerekse Gençlik Dairesi Müdürlüğü bağımlılıkla mücadele için oluşturulan ve toplumsal seferberliği öngören “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım” projesi kapsamında hazırlanan “Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum” kampanyası toplumu bilinçlendirebilmek için önemli adım. Peki aileler uyuşturucu, sigara ve alkol gibi bağımlılıklar konusunda ne kadar bilinçli. Gazetemiz konuyla ilgili olarak ailelerle görüştü. Aileler, caydırıcı cezalar verilmesi, gençlerin bağımlılıklar konusunda eğitilmeleri gerektiğini söylüyor. 

Özge KİZİR

Suzan Güzel (45, İşyeri Sahibi)

“Çocukların küçük yaşta uyuşturucu ve sigara kullanımında en önemli rol ailelere düşüyor. Aileler çocuklarıyla yakın olmalı, bilgilendirilmeli ve sürekli denetim yapması gerekiyor. Sigara kullanımı hele de küçük yaşta asla tasvip etmiyorum. Bununla ilgili önlemler alınmalı, mekân sahipleri bilgilendirilmelidir. Devletimiz bununla ilgili caydırıcı cezalar vermeli ve eğitim seminerleri yapılması gerekiyor.”

Nermin Esatbaşkaptan (75, Ev Hanımı)

“Biz okula giderken beni babam okula bırakırdı, şimdi çoğu çocuğumuz okula tek başına gidiyor. Aileler çocuklarına nasihat etmeli, onlara yol göstermelidir. Bu konuyla ilgili denetimler ve seminerler yapılması gerekiyor. 20 yaşına kadar çocuklarını denetlemeleri gerekiyor. Şimdiki gençlerimiz maalesef söz dinlemiyorlar. Bu durumu engellemek için caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.”

Aydın Saimoğlu (86, Emekli)

“Küçük yaşta uyuşturucu ve sigara kullanımı için aileler çocuklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Gittiği okulların sınıf öğretmenleri ve okul müdürü ile sıkı temas halinde olmaları gerekiyor. Çocukların arkadaşları kimdir, nedir tespit etmeleri ve arkadaşlarının tutum ve davranışlarını takip etmeleri lazım. Bunlar olduğu takdirde çocukların yanlış yola sapmalarını engelleyeceklerdir. Mevcut yasalar uyuşturucu satıcılarını ve içenleri engelleyecek durumda değil. Mevcut yasaları günün şartlarına göre değiştirmeleri lazım.”

Hazım Ateş (41, İşyeri Sahibi)

“Çocukların arkadaş ortamı çok önemli ve bu konuda iyi bir seçim yapmaları gerekiyor. Küçük yaşta olmasından dolayı belki bunun farkında olamayabilirler, ama bu durumda ailelerin önemi çok büyüktür. Aileler çocuklarına karşı ilgili olmalı ve arkadaş ortamını takip etmeliler.”

Seren Kırıcı (22, Öğrenci)

“Küçük yaşta oluşan uyuşturucu ve sigara kullanımında ailelerin yapabilecekleri pek bir şey olmadığını düşünüyorum. Çocuklar genelde başka çocuklardan görüp özendikleri için bu kullanım yayılmaya başlıyor. Yapılan bu durum sadece ‘ben büyüdüm’ egosudur. Aileler de yasak koyacağı için bu kullanan çocuklarda daha çok yapma isteği uyandırıyor. Anne ve baba zaten sigara kullanıyorsa, bu da onlarda model oluşturmasından dolayı bir yatkınlık oluşturuyor. Aileler sert değil de daha ılımlı yaklaşarak çocuklarıyla iletişim kurabilirler.”

Şehmus Kaya (34, İşyeri Çalışanı)

“Çocukların sigara ve uyuşturucu kullanımında önce aileler suçu kendisinde aramalıdır. Çocuklara küçük yaşta eğitim vermeleri ve çocuklarının arkadaşları takip edilmelidir. Devlet ve polis tarafından bu konuda önlem alınması ve gerekli bilgilendirici seminerler verilmesi gerekiyor.”

Selim Tanrı (42, Çalışan)

“Aileler çocuklarına daha dikkatli davranmaları lazım. Polisin okullarda denetim yapmaları lazım ki bu durum biraz daha önlenebilsin. Çocuğumda bu durumu yaşamış olsak önce ona zararlarını anlatırdım ve içmemesi gerektiğini söylerdim. İçmesini önlemeye yönelik denetimler yapardım. 1985 yılından beri KKTC’de yaşıyorum ve önceden uyuşturucu kullananlar çok azdı, biz hiç duymazdık. Ama şimdi durum daha farklı oldu, gün geçtikçe yaygınlaşıyor.”

Sultan Sağol (52, İşyeri Sahibi)

“Çocuklarım kötü alışkanlıklara başlasaydı ilk arkadaş ortamını araştırmaya başlardık. Çocuklarımı her gün okula ben bıraktım ve bütün yol boyunca dikkat etmesi ve kendisine uzatılan her yiyeceği almaması gerektiği hakkında konuşmalar yaptım. Ne güzel ki çocuklarım kötü alışkanlıklar kazanmadı. Aileler çocuklarına karşı daha dikkatli davranmaları ve ilgilenmeleri gerekiyor. Eğitsel olarak sergi ve okullarda derslerde onları uyarmamız gerekiyor.”

Özen Zaimoğlu (29, İşyeri Çalışanı)

“Çocukların kötü alışkanlıklar kazanmaması için, ailelerin onların yanında içmemesi ve göz önünde bulundurulmamalıdır. Bunlar yapılmalıdır ki çocukların özeneceği bir ortam oluşturulmamasın. Bu durumun yaşanmasında ailelerde ilk olarak yardım almalı ve çocuklarıyla öyle iletişim kurmaları gerekiyor.”

Zakine Yalçın (58, İşyeri Çalışanı)

“Ailelerin bu durumda rolü daha büyük olmasının yanında arkadaş ortamının da çok büyük bir etkisi vardır. Bu konuyla ilgili çocuklara yakın olmalı ve sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor. Sadece içsel bakımdan değil dışsal etkenler de önemlidir. Satış noktalarının bu konuda daha temkinli davranmaları gerekiyor. Eğitim alanında bu konunun derslerinin verilmesi ve sürekli seminerlerin düzenlenmesiyle yaygınlaşmasını azaltabiliriz.”

Murat Dedeoğlu (33, İşyeri Çalışanı)

“Çocuklarda kötü alışkanlıkların kazanılmaması için arkadaş ortamı, yaşadığı çevre ve gittiği yerler çok önemli. Arkadaş ortamıyla yaygınlaşan bu durumda ailelerin önemi çok büyük. Ailelerin çocuklarıyla ilgilenmeleri ve bu durumun oluşmaması için onunla doğru bir şekilde iletişim kurmaları gerekiyor. Okulda bu durumun yasak olması maalesef önlemeye yeterli değil. Bilinçlendirme yapılması hem aile, hem okul, hem de satış yapan yerlerde sürekli denetim altında tutarak bilgilendirme yapılması gerekiyor.”