Pelin YÜKSELAY

Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda uyuşturucu suçlarının artması ve kullanım yaşının 13’e kadar düşmesi ülkedeki tüm kesimleri tedirgin ediyor…

Özellikle gençlerin bu batağa sürüklendiği ülkemizde, rehabilite açısındansa henüz somut bir adım atılmış değil…
Uyuşturucu satışı ya da kullanımından yakalanan gençler, Merkezi Cezaevi’ne gönderilmekte ve burada herhangi bir tedavi görmeden, yine bağımlı bir şekilde hapisten çıkarak eski hayatlarına kaldıkları yerden devam etmekteler…
Özellikle hükümetin uyuşturucu ile mücadele konusunda somut bir politikası olmaması vatandaşları kızdırırken, ailelerin de üzerlerine düşen görevleri yapmadıkları düşünülüyor…

Başbakanlık bünyesinde kurulan Uyuşturucu ile Mücadele Komisyosu’nun çalışmalarının yetersiz kaldığını düşünen vatandaşlar, özellikle ülkeye sokulan uyuşturucunun kim tarafından ve nereden sokulduğunun bulunmasını istiyor.
 
Kadiri: Gençler garip bir bunalım içinde

Diyalog Gazetesi’ne konuşan Mehmet Kadiri isimli vatandaş, özellikle ailelerin evlatlarına yeterli ilgiyi göstermediğini savundu. Gençlerin uyuşturucuya bulaşmasında ailelerin ilgisizliğinin baş etken olduğunu dile getiren Kadiri, gençlerin garip bir bunalım içerisinde olduğunu gördüğünü kaydetti. Gençlerin arayış içerisinde olduğunu kaydeden Kadiri, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde bir olaya tanık oldum ve bu durum beni çok üzdü. Torunumu antrenmanı olduğundan dolayı Yusuf Kaptan sahasına götürdüm. Türbinlere oturmuş, torunumu beklerken gözüme sahanın altında, sağ tarafta duran iki genç kız takıldı. 14-15 yaşlarında gözüken bu genç kızlar, kısa şortları ve göbeği açık tişörtleri ile kenarda sarhoş bir şekilde oturuyorlardı. Ardından yanlarına 3-4 genç erkek geldi. Yalpalayarak yerlerinden kalkan genç kızlar, yürümekte zorluk çekerek, birbirlerine tutundular ve genç erkeklerle sahayı terk ettiler. Bir sonraki gün ise evimin garajına gittiğimde yine aynı kızlar, garaj girişinde merdivenin üzerinde oturuyorlardı. Yine sarhoş gibi olan bu kızlar, erkek arkadaşları yanlarına gelince, aynı şekilde oradan ayrıldılar. Kızların içkiden dolayı sarhoş olmadıkları başka bir madde kullandıkları her halinden belliydi. Ben bu noktada anlayamıyorum. Aileler çocuklarının bu durumlarının hiç mi farkında olmuyorlar? Akşam olup hava karardığı zaman çocuklara telefon açıp da neden ‘neredesiniz, kiminlesiniz’ diye sormuyorlar.  Aileler evlatlarına karşı artık haddinden de fazla ilgisiz. Çocuklar aileleri tarafından bir kaosa sürükleniyorlar.  Ben bu konuda tüm suçu ailelere buluyorum.” 

“Aileler çocuklarını kontrol etsin”

İşin ailelerde bittiğine dikkat çeken Kadiri, ailelerinin çocuklarından haberdar olmaları gerektiğine vurgu yaparak, arkadaş ortamının da tanınması gerektiğine dikkat çekti. “Çocuğunuz kimle nerede bilmelisiniz” diyen Kadiri, özellikle geceleyin belli bir saatten sonra gençlerin dışarıda kalmaması gerektiğini kaydetti.

“Polis uyuşturucuyu önleme konusunda yeterli değil”

Polisin uyuşturucu madde satışını engellemede yetersiz olduğunu iddia eden Kadiri, polisin biraz mahalle aralarında gezinmesi gerektiğini belirtti. Mahalle aralarında özellikle de geceleri çok şeyler olduğuna inandığını belirten Kadiri, gençler için artık yeterli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Soykal: Büyük bir kontrolsüzlük hâkim

Saffet Soykal isimli vatandaş da ülkede uyuşturucu ile ilgili büyük bir kontrolsüzlük ve ilgisizlik olduğunu vurguladı. Büyük uyuşturucu baronlarını yakalamak yerine, üzerinde 1-2 gram uyuşturucu madde taşıyanların yakalanarak, hapse atıldığını dile getiren Soykal, sorunun özüne inilmesi gerektiğini belirtti. “Gençlerimizi kurtarmak için çabalamıyoruz” diyen Soykal, sözlerini şöyle tamamladı: “Hükümetin artık uyuşturucu konusunda somut tedbirler alması gerekiyor. İlk olarak yapılması gereken şey uyuşturucunun ülkeye girişinin engellenmesini sağlamaktır. Kapsamlı tedbirler, kapsamlı önlemler alınmalı. Bunu yapmadığımız sürece memleket daha çok batağa sürüklenir, gençlerimizin daha çok hayatları kararır. Aileler de çocuklarını daha çok kontrol etsinler ve bu batağa saplanmalarını engellesinler.”