Devrim Demir

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, Şubat ayında 25 gram hintkeneviri ile Ercan Havalimanı’ndan giriş yapmak isterken tutuklanan Deniz Kılıçoğlu hakkındaki kararını dün açıkladı.

Mahkeme “Uyuşturucu ithal ve tasarruf” suçundan 2 aydır Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Deniz Kılıçoğlu’nu 6 ay hapislik cezasına mahkûm etti.

Ömer Güran başkanlığında, Yargıç Rauf Kürşat ve Yargıç Vedia Berkut Barkından oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Mahkeme Başkanı Ömer Güran okudu.

Güran’dan yetkililere  uyarı

Mahkeme Başkanı Ömer Güran dün okuduğu kararda, Denetimli Serbestlik Yasası’na dikkati çekti. Güran, görüşülen yasanın hızlı bir şekilde irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, uyuşturucu batağına saplanan kişilerin hızla bu bataktan kurtulması için rehabilite merkezinin kurulması gerektiğini söyledi.
Ömer Güran, “Batağa saplanan ve saplanmaya meyilli kişilerin bu illetten kurtulması için Mecliste görüşülen Denetimli Serbestlik Yasası hızlı bir şekilde irdelenmeli. Gerekli alt yapılar bir tamam yapılmalı.

Uyuşturucu özellikle gençlerimizi hedef alarak, ısrarlı bir şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. Alınan tüm önlemlere rağmen, veriler durumun ne derece korkunç olduğunu açıklamakta. Yetkililer bu durumu adli bir ihbar olarak algılamalıdır ve derhal bir önlem alınıp kişi veya kişiler bu bataktan kurtarılmalı.”

Ömer Güran uyuşturucu suçlarının artışına dikkat çekti

Güran, son yıllarda uyuşturucu suçunun ülkede yaygınlaşarak önüne geçilemediğini ve ülkede mahkeme gündemini bu tür davaların işgal etmekte olduğunu şu şekilde açıkladı: “Uyuşturucu ve uyarıcı etkisi bulunan maddeler, imalinden, dağıtımına, kullanımı sağlık açısından yasaklanmıştır. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, ticaret ve tasarrufu kamu sağlığına karşı işlenmiş suçlardır. Uyuşturucu suçunun yasa koyucuda 15 yıla kadar hapisliği öngörülmektedir. Küçücük ülkemizde hızla yaygınlaşmaya devam eden bu tür suçları önlemek için mahkemelere büyük görevler düşmektedir.”

“Uyuşturucu suçu toplumu endişeye sürüklüyor”

Ömer Güran, sanığa ceza takdir ederken suçun işleniş şekli, sanığın kişisel durumunun dikkate alındığını, sanığın işlemiş olduğu “Uyuşturucu ithal ve tasarruf” suçlarının oldukça ciddi ve toplumu endişeye sürükleyen suçlar olduğunu kaydetti. Güran, bu tür suçların yaygınlaşarak, gün geçtikçe artmakta olup kamu vicdanını rahatsız edici boyuta geldiğini vurguladı. Mahkeme başkanı ceza takdir edilirken verilen cezaların ağır olabileceğini ancak toplum açısından yapılacak en doğru icraatın bu yönde olduğunun altını çizdi.

Güran’dan gençlere nasihat

KKTC’ye öğrenim için Şubat ayında gelen ve uyuşturucu suçundan tutuklanarak 2 aydır hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevinde yargılanmayı bekleyen Deniz Kılıçoğlu’nun anne ve babası dün salonda kararı gözyaşları içinde dinledi.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, mahkeme heyeti sanık Deniz Kılıçoğlu’nu 6 ay hapis cezasına mahkûm ettiğini açıkladı.

Güran, kararın ardından uyuşturucu batağına saplanan gençlere nasihatte bulunarak, “Anne ve babanıza bu acıyı yaşatmaya hakkınız yok” sözleri ile oturumu kapadı.