AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "Biz bir koalisyonun oluşması ve ülkenin tabii ki hükümetsiz kalmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağız. Ancak bu konuda da bütün seçenekler elbette ki masada olacak" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Genel Merkezi'ne girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Seçim sonuçlarına ilişkin bir soru üzerine Aktay, "Önümüze daha önce pek çıkmamış bir tablo çıkmış bulunuyor. Halkımız yeni bir tablo çıkardı ortaya, mesaj verdi bize. Herkese verdi, sadece bize değil. Bize en fazla oyu verdi" açıklamasında bulundu.

Aktay, AK Parti'nin genel seçimden yüzde 41 oy alarak birinci çıktığını belirterek, "Şu anda halkımızın bize vermiş olduğu, aslında hepimize bütün siyasi partilere vermiş olduğu mesajı, bütün siyasi partilerin her birisinin büyük bir sorumlulukla ve gerçekçilik içerisinde değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

Bu ülkenin yönetimine talip olan insanların her şeyden önce bütün bu ülkenin menfaatini, yararını, milletin ve toplumun yararını düşünmek gibi bir sorumluluğunun olduğuna dikkati çeken Aktay, "Biz, bu sorumluluğu zaten müdrik bir partiyiz yani 13 yıldır bu ülkeyi yöneten bir parti olmanın hem sorumluluğu hem de ağırbaşlılığı hem gerçekçiliği hepsi bizim temel bir vasfımız haline gelmiş bulunuyor" şeklinde konuştu.

KOALİSYON HANGİ PARTİYLE OLUR

"AK Parti'nin oy oranı azımsanacak bir oy değildir" diyen Aktay, AK Parti'nin 2002 yılında 6-7 puan daha aşağıda bir oy alarak 365 milletvekili çıkardığını hatırlattı. Aktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu seçimde tabii ki yapılan kampanyalar, bütün partilerin ve bir takım güçlerin bize karşı kurdukları ittifaklar karşımıza böyle bir netice çıkarmış oluyor. Biz bu tablodan yine de ülkemizin hiçbir zarar görmeden çıkabileceği, bir çıkış sağlayabileceği bütün Türkiye'nin halkımızın istikrarının zedelenmeyeceği, bozulmayacağı bir formül üretmeye çalışacağız. Tabii ki diğer siyasi partiler de aynı sorumluluğu taşımak zorundadırlar. Biz onlardan da aynı tavrı bekliyoruz."

Bir gazetecinin, "Koalisyonu hangi partiyle yapabileceğinizi düşünüyorsunuz" sorusuna Aktay, "O konuda hiçbir şey söylemek istemiyorum. Neticede bu süreçler daha yeni başlayacak. Daha millet meclisi toplanacak, partiler bu durumu değerlendirecekler. Her bir parti kendi yetkili kurullarında bütün muhtemel durumları kendi yararları, kendi siyasetleri, politikaları açısından da değerlendireceklerdir. Neticede, çok karamsar olunacak bir durum da yok. Bu tablodan ya bir koalisyon çıkar, bu koalisyon çıktığı takdirde biz bir koalisyonun oluşmasını ve ülkenin tabii ki hükümetsiz kalmaması için üzerimize düşen sorumluluğu bir parti olarak elbette ki yerine getirmeye çalışacağız, ancak bu konuda da bütün seçenekler elbetteki masada olacak. Hiç kimsenin şeyin başında büyük laflar etmesi çok sakıncalı oluyor. Gerçi o lafları çok fazla da ciddiye almıyoruz açıkçası" cevabını verdi.

"Biz hiçbir seçeneği şu anda dışlamıyoruz" diyen Aktay, "Seçenekleri dışlamadan her şeyi değerlendiriyoruz" diyebilirim. Daha fazla söz söyleyerek ben de büyük laf etme yanlışına düşmeyeyim" değerlendirmesinde bulundu.