Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya son dakika yaptığı açıklamada "Kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası tartışılmalı" dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e çağrı yapan AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, idam için harekete geçileceğini şu sözlerle dile getirdi: "Partiler, Başkanımız tarafından bu gündemle ziyaret edilerek, toplumun güvenini tazeleyecek ve caydırıcı hukuku yürürlüğe koyacak kısa süreli ve sınırlı bir norm çalışmasının sağlanmasının uygun olacağını düşünmekteyim" dedi.

ERKEKLİK GÜCÜNÜ YOK ETME CEZASI

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası ile ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçeneklerinin yeniden tartışılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

İyimaya, yaptığı yazılı açıklamada, Özgecan Aslan'ın muhatap olduğu cinsel şiddet ve vahşice öldürülmenin, insanlığa düşülmüş ağır bir leke olduğunu belirterek, "Hukukun mümkün kıldığı en katı cezayı katile tatbik etmek; bizleri sorumluluktan kurtarmaz. Ağır travmalardan ders çıkarmak ve sistemi buna göre düzeltmek; vicdanın, aklın ve bilimin gereğidir" dedi.

İDAM TARTIŞILMALI

Büyük Meclis’in tabii misyonunun en başta yaşama hakkını korumak ve ona yönelik tehditleri caydırıcı-hukuk ile bertaraf etmek olduğunu kaydeden İyimaya, şunları kaydetti:

"Bu anlayış içinde; kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası, ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçenekleri yeniden tartışılmalıdır. Bu tür cezalara, yasama organının af veya benzeri azaltıcı yasalarla müdahalesini önleyecek çekirdek Anayasa normlarını üretmeliyiz. (Aksi takdirde cezalar, çoğu kez ödüle dönüşmektedir).

CEMİL ÇİÇEK'E ÇAĞRI

En başta yaşama hakkı olmak üzere, temel hakları koruma misyonu uhdesinde bulunan Büyük Meclisin değerli Başkanına, iş bu misyondan kaynaklanan görev düşmektedir: Partiler, Başkanımız tarafından bu gündemle ziyaret edilerek, toplumun güvenini tazeleyecek ve caydırıcı hukuku yürürlüğe koyacak kısa süreli ve sınırlı bir norm çalışmasının sağlanmasının uygun olacağını düşünmekteyim. Yasama iktidarı, daha çok bu günler için vardır. Türkiye’mizin, Özgecan’ın ailesinin, dostlarının, hepimizin başı sağolsun. Özgecan’a Allah’tan rahmet diliyorum."