Başbakan Ahmet Davutoğlu, "12 Eylül getirdiği antidemokratik uygulamalarla ayrıştırıcı bir etki yapmıştır. Aynı şeklide bugün terör örgütün yaptığı zulüm, baskı da birbirinin ikiz kardeşidir. Türkiye'de ne dikta yönetimlerine, ne de terör örgütlerinin baskı ve zulmüne karşı taviz vermeyeceğiz" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'nde partililere seslendi. Davutoğlu, Şahadetleriyle milletin birliği ve inancına, ülkenin bütünüğüne şahitliğine şahit eden yüce şehitlerimizi huzurunuzda rahmetle anıyor, ailelerine taziyelerimizi bir kez daha sunuyorum. Allah mekanlarını cennet eylesin.Şehitlerimiz ve dün Mekke'de hayatını kaybeden hacılarımız için Fatiha okumaya davet ediyorum" demesi üzerine "Türkiye seninle gurur duyuyor Başbakanım" sesleri tribünlerden yükseldi.

Başbakan Davutoğlu'nun "Şehitler ölmez vatan bölünmez" dediği sırada dışarıda bekleyen partililer dev Türk bayrağını açtılar.

"Bu salonda yüreklerin ulvi seslenişi var" diyen Başbakan Davutoğlu, "Anadolu'nun, Rumeli'nin her köşesinde gelen AK yürekliler, Fırat, Dicle kenarından, Yeşilırmak, Kızılırmak'tan gelen AK yürekliler milyonlarca vatandaşımızla birlikte yürekler "vatan, vatan, vatan" "millet, millet, millet', "bayrak, bayrak, bayrak', "birlik, birlik, birlik', "kardeşlik, kardeşlik, kardeşlik" diye çarpıyor. Bundan daha ulvi bir müzik olamaz. Yüreklerden daha gür bir ses olmaz. Şehitlerimizin o emanetini yüreğinde taşıyarak 81 vilayetimizden başkente gelen değerli kardeşlerim, gönüldaşlarım, bacılarım, dava arkadaşlarım hepinizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Yurtdışından kongremize teşrif eden değerli misafirlere "Hoşgeldiniz" diyorum. Geçen sene 27 Ağustos 2014'te Sayın Cumhurbaşkanımızla hitap ederken sözlerime "Zamana, mekana ve insana selam olsun" diye başlamıştım. Öle bir mekanda yaşıyoruz ki Rabb'imizin bir millete lutfedeceği en güzel mekandır. Bu şarkı ömür boyu sürecek, son nefese kadar sürecek şarkı yüreklerin ritmidir" diye konuşması üzerine tribünlerden "Bir şarkısın sen" sözleri yükseldi.

"Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarının tribünlerden yükselmesi üzerine ise Başbakan Davutoğlu, "Böyle bir davayı omuzda taşıyan 81 vilayetten gelen bacılarımız, yiğitlerimizle olmak ne güzel. Ayağa kalkan Anadolu çocuklarıyla, Rumeli, Mezopotamya, Kafkasya çocuklarıyla olmak ne güzel. Ne büyük şereftir sizinle yürümek, ne büyük aşktır sizinle yürümek, konuşmak. Bir aşktır ki bu yürekler konuşur, diller susar, zihinler konuşur dudaklar susar. Allah sizden razı olsun. Muhabbetle kucaklayan kardeşlikten daha yüce ne vardır?" diye sordu.

Mekanların imtihan alanları olduğunu anlatan Davutoğlu, dünya kaynaklarının dağıtıldığı topraklarda yaşamanın büyük medeniyetler kurmak kadar zorlu sınavlarla karşılaşmak anlamına geldiğini söyledi.

"Bütün dünya mazlumları adına, Essalamü Aleyküm" diyen Davutoğlu, "Selamolsun, Esselamü Aleyküm" ifadesini kullandı.

Partinin kurucuları ve teşkilatın her kademesindeki teşkilat mensuplarına şükranlarını sunduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, geçen sene gerçekleştirilen kongrede "Bu kongre bir veda değil bir vefa kongresidir" dediğini hatırlattı.

DAVUTOĞLU'DAN 11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'E TEŞEKKÜR

AK Parti kadrolarının bir vefa hareketi ve bu hareketin bereketli bir hareket olduğunu belirten Davutoğlu, "AK Parti hareketine katkıda bulunan bütün kardeşlerimi, dava arkadaşlarımızı burada huzurunuzda saygıyla selamlıyorum. Ahirete intikal edenleri rahmetle anıyorum. Bir vefa hareketi olan AK Parti hareketi, bir nesilden iki Cumhurbaşkanı, 3 Başbakan, 5 Meclis Başkanı çıkardı. Ne bereketli bir hareket ki bu bir yürüyüştü. Bir kez halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanımıza selam ediyoruz, hareketimizden çıkan ilk Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e selam ediyoruz. Meclis Başkanlarımız Sayın Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek'e, Sayın ismet Yılmaz'a selamlarımızı, teşekkürlerimizi, minnetlerimizi sunuyorum. Bu kadronun her bir neferi en yüksek makamda da olsa, en nefer anlamında, en alt düzeyde faaliyet yapıyor gibi görünse de hepsinin makamı, mevkii birdir. Hepimiz omuz omuza bir hareketin yürüyen kardeşleriyiz. AK Parti, bir yürek, bir vicdan hareketidir. AK Parti, susturuldu zannedilen devin ayağa kalkmasının adıdır. O dev ayağa kalktı, artık diz çöktürülemez. O dev ayağa kalktı. Artık, herhangi bir şekilde durmak yok" şeklinde konuştu.

Halkın oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanının AK Parti kadrolarından çıktığını anlatan Davutoğlu, sınamalar zaferlerle birlikte gelir. sınamaya hazır olmayan bizim aramıza gelemsin. Biz, zor günlerin hareketiyiz. Zor günler arka arkaya geldi. Arkasından baktılar ki engellenemiyor bu sefer parti kapatma davası açıldı" ifadelerini kullandı.

'Milletle yürüyenleri durdurmak mümkün mü?" demesi üzerine tribünlerden "Hayır" sesleri yükseldi.

"BU HEYECANI 1 KASIM'A TAŞIMAYA VAR MISINIZ?"

Başbakan Davutoğlu'nun, "Gençler, bu heyecanı 1 Kasım'a taşımaya, yeni bir zafer yazmaya var mısınız? Yürümeye hazır mısınız? Yüreğinizdeki ateşi, aşkı, 81 ile taşımaya var mısınız?" diye sorması üzerine AK Partililer "evet" cevabını verdi.

"14 AĞUSTOS 2001'DEKİ AŞKLA, "BİRLİK, DİRLİK, KARDEŞLİK" DİYORUZ"

17-25 aralık olaylarından sonra Kobani olaylarının da bahane edilerek olaylar çıkarıldığını anlatan Davutoğlu, "Bugünkü temel sloganımızla ilk günkü aşkla, 14 Ağustos 2001'deki aşkla "Birlik, dirlik, kardeşlik" diyoruz. 7 Haziran seçimleriyle önümüze yeni sınamalar geldi. Yeni zaferlere yürümek için sizlerle olağan kongremizi yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de geçmişte olduğu gibi iki zihniyetin çarpıştığını belirten Davutoğlu, "Bir milleti bölerek farklı kutuplaşmaları açanlar, baskı ve zulüm uygulayanlar. 12 Eylül getirdiği antidemokratik uygulamalarla ayrıştırıcı bir etki yapmıştır. Aynı şeklide bugün terör örgütün yaptığı zulüm, baskı da birbirinin ikiz kardeşidir. Türkiye'de ne dikta yönetimlerine, ne de terör örgütlerinin baskı ve zulmüne karşı taviz vermeyeceğiz. Ayakta dimdik, özgürlükleri ve demokrasiyi savunacağız" şeklinde konuştu.

"KİM AYRIŞTIRICI BİR TUTUM TAKINIRSA ONUN KARŞISINDA OLACAĞIZ"

"Hiç tereddüt etmeyiniz, Türkiye kendi içinde hainlerle de kendi dışındaki hasımlarla mücadele edecek güce sahiptir" diyen Davutoğlu, "Bütün bu çabalar, Türkiye'de huzur ve güvenliği teminat almak içindir. Terör saldırıları karşısındaki hayır "birlik ve kardeşliktir'. Kim ayrıştırıcı bir tutum takınırsa onun karşısında olacağız. Bu operasyonlarımız kesinlikle 1990'lı yılların güvenlikçi anlayışla şekillendirilemez. O yıllarda birçok baskıyla kendi anadilinde ağıt yakamayanlar vardır ama şimdi Türkiye'nin her yerinde 78 milyon bütün özgürlüklerle tanıştı. Bu özgürlüklerle birlikte vatandaşlarımızı bağrımıza bastık. Omuz omuza veriniz, selamı ve kardeşliği esas kılınız. Kürtlerin de Alevilerin de Sünnilerin de devleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir" açıklamasında bulundu.

AK Parti'nin bir önceki kongresinde açıkladığı 9 başlığı hatırlatan Davutoğlu, milli birliği özgüven restorasyonun sabit duracağını ifade etti. Toplumsal bütünlüğün hakim kılınacağını söyleyen Davutoğlu, demokrasinin çağdaş haline hakim kılınacağını, bürokrasinin yeniden inşa edileceğini, siyaset, ekonomide ahlakı egemen kılacaklarını söyledi. Yargıyı sağlam temellerde, tam ve objektif bir şekilde inşa edeceklerini belirten Davutoğlu, ekonomideki kalkınmanın devam edeceğini dile getirdi. Terör saldırılarının büyük hedefe karşısında piyonların ve piyonlarla harekete geçen şer odaklarının saldırılarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin her santimetrekaresinde sadece ve sadece albayrak olacak. Kamu düzenini sağlayacağız. Meşruiyetten taviz vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, kürsüye çıktığında "Birlik, dirlik, kardeşlik" sloganı ekrana yansıtıldı. Tribünlerden sık sık, "Türkiye seninle gurur duyuyor', "Antep burada Hoca senin yanında" sloganları yükseldi.