Teoman Turan

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, siyasi görüşünden asla ödün vermeyeceğini ve kimsenin kendisi ile solculuk oyunu oynamasına izin vermeyeceğine dikkati çekti. 

Akansoy, Yenierenköy Belediyesi’ni işaret ederek, “İşten çıkarmak bir seçenektir, ama ben bunu tercih etmiyorum. İşten çıkarmayı değil maaşlar üzerinde bir takım düzenleme yapmayı tercih ediyorum. Ben çalışanlar işten çıkarılmasın diye uğraşıyorum. Bunun için suçlanmamam gerekiyor” dedi. 

2016 yılında yerel yönetimler reformu yapılacağına işaret eden Asım Akansoy, beyaz kimliğin kapsam olarak yeterli olmadığını da vurguladı. 

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Günaydın Ada programına katılarak, Gözde Bekir’in sorularını yanıtladı, gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. 

Günlerdir çadır eyleminde olan Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının durumuyla ilgili değerlendirme yapan Akansoy, insanların ekmeklerinden olmayacağı ve bölge halkının da hizmetlerini alabileceği bir sistem üzerinde durduklarını belirtti. 

Yenierenköy Belediyesi’nde alınan katkının ve gelirlerin yüzde 95’inin personel maaşlarına gittiğini söyleyen Akansoy, bu sıkıntıların önüne geçebilmek için 2016’da yerel yönetimler reformu yapacaklarını vurguladı. 

YEREL YÖNETİMLER REFORMU 

Akansoy, reformun içeriğiyle ilgili şu bilgileri de verdi: 

“2016 yılında biz yerel yönetimler reformu gerçekleştireceğiz. Bu reformun çeşitli bacakları olacak. Önümüzü daha iyi görebilmek adına, çağdaş belediyeciliği ülke şartlarına göre yeniden ele alabilmek adına, bir yandan mali sürdürülebilir derken, bir diğer yandan da sosyal paydaşların belediyecilikteki rolünü tanımlamak, eğitimin ve sağlığın rolünü tanımlamak, belediye başkanlarının yaratmış olduğu tek adamcılık yaklaşımını ortadan kaldırmak, bu gibi adımları tanımlayacağımızı ortaya koyan bir kongre yapıyoruz.” 

BELEDİYELERİN SAYISI 

Bu reformlar içerisinde aynı zamanda belediye sayısının düşürülmesinin de olduğunu belirten Bakan Akansoy, “Devlet bu parayı bulsun, versin” gibi bir yaklaşımı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Akansoy, sürdürülebilir bir sistem kurulmadan bu katkı söz konusu olamaz” dedi. 

“MAAŞLAR DÜZENLENECEK” 

Çalışanların işten çıkarılmasını kabul etmesinin mümkün olmayacağını belirten Akansoy, maaşlarda düzenleme olacağını söyledi. 

Akansoy bu konuda şöyle konuştu: “Elbette maddelerden bir tanesi de işten çıkarmak. Ama bunu ben tercih etmem. Ben işten çıkarılarak, bu insanların sorunlarının çözüleceğine inanmıyorum. Sosyal kesimde sorunları daha da arttırır. Sendikanın ve çalışanların bizi anlayışla karşılaması gerekir. Maaşlardan belli katkının belediyeye yapılması gerekiyor. Bu noktada işçi çıkarılmamasını savunan bir bakan olarak suçlu duruma getirilmemeliyim. Lapta Belediyesinde de aynı olay yaşanıyor. Lapta Belediyesi yaklaşık 40 kişiyi kapının önüne koydu. Toplumda çıt çıkmadı. Çalışanlar Belediye Başkanlıyla otursun kendileri karar versin. Kabul ediyorlarsa bir takım arkadaşların işten çıkarma önerisi yapmayı önerebilirler.” 

“KESİNTİYE VEKİLLERDEN BAŞLANMALI. İLK İMZAYI BEN ATARIM” 

Akansoy, “kesintiye önce bakanlar ve vekillerden başlansın” şeklindeki yorumlara da destek vererek böyle bir adım atılması konusunda ilk imzayı kendisinin atacağını da belirtti. 

Akansoy, “Genelde kesinti dediğimiz de ya da katkı dediğimizde milletvekillerinin maaşlarından da aynı katkı yapılsa hoşunuza gider mi diye soruluyor. Hiçbir itirazım olmaz. Eğer toplumun çeşitli kesimlerinde bir tasarruf tedbiri alınacaksa milletvekili ve bakanlarının da maaşları kesilsin. Bu konuda kamuoyu oluşturalım ilk imzayı ben atarım.” 

“SOSYALİSTLİĞİM SINANMASIN. BANA KİMSE SOLCULUĞU ÖĞRETEMEZ” 

Şahsına ve partisine yönelik “bu nasıl bir sosyalist anlayıştır” tepkilerini de değerlendiren Akansoy, siyasi görüşünden taviz vermesinin mümkün olmadığını söyleyerek iddialı konuştu. İçişleri Bakanı Akansoy, bu konuda şu ifadeleri kullandı: 

“Siyasi görüşümden asla taviz veren bir kişi değilim. Çalışanların evlerine sürekli olarak ekmek götürmesi ve vatandaşın kaliteli hizmet alması için önlem alınması bir sosyalistin en öncelikli görevidir. Geriye kalan temennidir, demagojidir, popülizmdir. Emek en yüce değerdir. Sistem çöktü ne yapacaksınız. Çalışanların cebine elimi sokmadım ki, bir sistem kurmaya çalışıyorum. Artık bu çağda açık görüşlü olmak gerekiyor. DAÜ örneği var. Sendikanın onayı ve isteğiyle 46 akademik personelin işine son verildi. Sistem yeniden kuruldu ekonomi kendi içinde tesis edildi. Bir örnek de Dome Otel’de var. Kimse benimle oynayamaz bu noktada. Bana kimse solculuk öğretemez.” 

BEYAZ KİMLİK 

Kısa bir süre önce başvuruları alınmaya başlanan Beyaz Kimlik konusunda da değerlendirmelerde bulunan Akansoy, “beyaz kimliğin kapsamında bazı eksikler olduğu özeleştirisini yaptı. 

Akansoy, “Kapsamı bizim yeniden ele almamız gündem yapmamız ve burada bir tadilata gitmemiz gerekebilir. Ben de bana gelen değerlendirmeleri dinlediğimde doğrusunu söylemek gerekirse kişi olarak kendilerine hak veriyorum” dedi. 

Kapsam içerisine alınacak konularla ilgili bilgi de veren Bakan Akansoy, şöyle dedi: “Özelikle bir iki noktada bu konu öne çıkıyor. Bir tanesi daimi ikamet belgesi alan kişiler iş kuramıyor. Ancak şirket kurabiliyor. Şirketi bir yabancının şirket kurma pozisyonu üzerinden şirket kurabiliyor. Beyaz kimlik sahibi olanların iş kurma hakkı olmaması gerektiğini savunanlar var. Bu durum yasa dışılığı, kayıt dışılığı daha fazla artırıyor ve aracılar oluşuyor. İnsanlar iş yapıyor ama KKTC vatandaşı buluyor. Onun üzerinden iş yapıyor ve ona da ciddi anlamda para veriyor.” 

“KAPIMIZ AÇIKTIR” 

Beyaz kimlik ücretini çok pahalı bulduğunu da belirten Akansoy, eksikliklerine rağmen mevcut durumda “beyaz kimliğe karşı olmanın” bir fayda getirmeyeceğini de söyledi. 

Akansoy, “Beyaz kimlik hak sahiplerine buradan mesajım beyaz kimliğe sahip çıkın farklı görüşleriniz varsa kapımız açıktır. Kendilerinden öğreneceğimiz çok şey var” dedi. 

Vatandaşlık konusunda arka arkaya mührü olmayan, ama 12 yıldan fazla adada bulunanlar ve sicilinde bazı sıkıntılar olanlarla ilgili düzenleme yapacaklarını da belirten Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni bir uygulamayla son 5 yıl olmak kaydıyla katkı koyabileceğimiz bir düzenleme yapacağız. Bir kişinin 14 yıl ardıl değil ama 13 mührü var, bir kişinin bunun son 5 yılı ardıldır. Ama arada 5 yıl önce ailesi rahatsızdı 40 değil 50 gün kaldı. Biz bu kesintiyi düzenleyeceğiz. Çok erken bir zamanda bunu düzenleyeceğiz.” 

“KOLTUK BENİ DEĞİL BEN KOLTUĞU YÖNETECEĞİM” 

Eleştirilere ve yeni önerilere açık bir bakan olduğunu da belirten Akansoy, her türlü sıkıntı ve problemle ilgili olarak bakanlığın kapısının çalınabileceğini ifade etti. 

Akansoy, bakan olarak yapamayacağı şeyler olması halinde bunu da halkla paylaşarak açık davranacağını söyleyerek iddialı bir de açıklamada bulundu: 

“Amaç hangi noktalarda vatandaşımız aldığı hizmetlerden memnun değilse sürat açısından, hizmet kalitesi açısından, bilgi eksikliği açısından gidereceğiz. Bakanlık bünyesinde modern hizmet anlayışı yapısı geliştireceğiz. Ben her zaman açık olacağım topluma karşı. Herhangi bir konuda yol alamazsam, topluma yapamadım bu nedenden dolayı diyeceğim. Bakanlık koltuğu beni yönetmeyecek, ben bakanlık koltuğunu yöneteceğim. Genelde bakanlık sizi yönetiyor bu koltuğa oturduğunuz anda oradaki sisteme bağlı hareket etme zorunlukları sizi yönlendiriyor. Ama bu öyle olmayacak, tam tersi olacak.