İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, coğrafi koşullar ve nüfus  göz önüne alındığında  belediye sayısının en fazla 15 belediyeye düşeceğini açıkladı.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, bugün bir TV kanalına konuk olan Bakan Akansoy, gündeme dair gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Akansoy,  yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz oluğunu  ifade ederek, Hükümet olarak 2016 yılında Yerel Yönetimler Reformu’nu  Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Belediyeler Değişiklik Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle,  1 Ocak 2016 tarihinden itibaren  belediyelerin sosyal güvenlik  yatırımlarının  yapılmaya başlandığını kaydeden Akansoy, bunun  hükümet tarafından atılan ciddi bir adım olduğuna dikkat çekti ve geçmişe dönük borçların  1 Ocak 2018 tarihine kadar  yapılandırılmasının öngörüldüğünü söyledi.

“BELEDİYE SEÇİMLERİNE YENİ BELEDİYELER  VE YENİ SAYI İLE GİRMEYİ  HEDEFLİYORUZ”

Akansoy, “2018 yılında  gerçekleştirilecek belediye seçimlerine yeni belediyeler  ve yeni sayı ile girmeyi  hedefliyoruz.  Coğrafi koşullar ve nüfus  göz önüne alınarak  belediye sayısı en fazla 15 belediyeye düşecek. Belediye başkanları  da çok haklı olarak  şu anki  belediyelerin  mali yapısının ve hizmet kalitesinin  sürdürülemez olduğunu söylüyorlar.  Bölge belediyeciliği  söz konusu olacak. Yerinden yönetim anlayışıyla, belediyeler  hayatın her alanına  dokunabilecek ” dedi.

TERÖR SALDIRILARI…

Programda,  son günlerde  dünyada ve Türkiye’de yaşanan terör saldırılarını da değerlendiren Akansoy,  Doğu Batı, Asya Avrupa  farketmeksizin terörün  her yerde karşılaşılan  bir sorun haline geldiğini,  Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin  terörü tetiklediğini  ifade etti.

KKTC’de  terör saldırıları  ile ilgili  şu anda bir tehlike  olmadığını belirten Akansoy,   Bakanlığın, Polis Teşkilatı ile uyumlu bir diyaloğu   olduğunu ve  sürekli görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Akansoy,  sosyal medyada ve basında paylaşılan,  resmi kaynaklardan doğrulanmayan  ve kaynağı belli olmayan, spekülatif  haberlere vatandaşların  itibar etmemesi çağrısında bulunarak , "toplumla paylaşılması gereken  bir konu varsa bakanlık olarak  biz açıklama yaparız. Bilgi kirliliği yaratılmasın " dedi.

Geçmiş dönemlere göre daha dikkatli  olunması gereken bir dönemden geçildiğini de belirten Akansoy,  ülkede olağanüstü bir  durumun olmadığını , sınır  ve geçiş kapılarında  olağanüstü güvenlik önlemlerinin  alınmadığını söyledi.

Akansoy,  Polis ile Güvenlik Güçleri’nin  rutin  uygulamalarına devam ettiğini ve en iyisini yapmak için çalışmalarını sürdürdüğünü de kaydetti.

1458664070.jpg

"ASGARİ ÜCRETİN  TAM OLARAK BİÇİMLENEBİLMESİ İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR"

Asgari ücretin  doğru ve gerçekçi bir analizle  saptanması için Bakanlık olarak büyük hassasiyet gösterdiklerini  belirten Akansoy; “bugünün koşullarında asgari ücretin  yeterli olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim" dedi.

İnsanların yaşam  standartının  yükseltilmesi  gerektiğini belirten Akansoy, asgari ücretin , Yasa ve kriterler de dikkate alınarak  şekillenmesi için  zamana ihtiyaç olduğunu  ifade etti.

Komisyonun son toplantısında, işçi ve işveren tarafına , "elinizi taşın altına koyun" çağrısı yaptığını anımsatan Akansoy,  talep eden ve vermeyen  iki tarafın çatışması yerine,   DPÖ’nün  ve Ticaret Dairesi’nin  verileri doğrultusunda  asgari ücretin uzlaşı kültürü ile  ele alınması gerektiğini söyledi.

İşveren kesiminin de asgari ücretin yükseltilmesine karşı olmadığını ancak hükümetten talepleri  olduğunu belirten Akansoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 25 Mart’ta Bakanlıkta yeniden  toplanacağını açıkladı.

Akansoy; "Bütün yük  yalnızca İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın değil. Hükümetin de bir bütün olarak hareket etmesi,   ülkedeki ekonomik gelişmelerin  asgari ücrete uygun bir seyir  izlemesi  gerekiyor. Yasanın esas olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıları uzatma  taraftarı değilim.  1 yıl  içerisinde  hedefe ulaşma  amacı taşıyorum " dedi.

MERKEZİ CEZAEVİ

Son günlerde  Merkezi Cezaevi ile ilgili basında yer alan haberlere de değinen İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, 175 kişi kapasiteli cezaevinde  410’ü aşkın mahkumun  bulunduğunu kaydetti.

Tüm olumsuzluklara rağmen  mahkumlara cezaevi içinde bulunan atölyelerde mesleki eğitim verildiğini, uzmanlar  tarafından  okuma yazma kursu düzenlendiğini belirten Akansoy, "orda çalışan gardiyanlarımız , tutuklu ve hükümlülerimiz için elimizden gelenin  en iyisini yapmaya çalışıyoruz.  Ama ne yazık ki böyle bir yapısal  ortamda  verimli ve sağlıklı bir dönem  geçirmelerini sağlamak mümkün değil" dedi.

YENİ CEZAEVİ YAPIMI İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Yeni cezaevinin yapımı için   gerekli çalışmaların tamamlandığını, Haspolat  bölgesinde yerinin saptandığını aktaran Akansoy,  cezaevinin ihalesinin nerde açılacağı ile ilgili yaşanan sıkıntının da ortadan kalktığını açıkladı.

Akansoy, TC ile  Mali Protokol’un imzalanması ile birlikte,  Merkezi Cezaevi’nin  ihalesine çıkılacağını kaydetti.