İçişleri ve Çalışma  Bakanı Asım Akansoy, Derinya ve Aplıç kapılarının açılması yönünde hükümet ve Cumhurbaşkanlığı’nda güçlü bir irade bulunduğunu ancak gecikmenin, finansmanı sağlayacak olan AB’nin fonlarının henüz çıkmamış olmasından kaynaklandığını  kaydetti.

Bakan Akansoy, AB fonlarının yaklaşık 1,5 ay sonra çıkmasını beklediklerini belirterek, ihalesinin  hızlı bir şekilde tamamlanmasının ardından  Derinya kapısını 7 ayda açmayı hedeflediklerini söyledi.

İçişleri ve  Çalışma Bakanı Asım Akansoy,  Geçiş Kapıları Teknik Komitesi Başkanı Mustafa Lakadamyalı ile birlikte Derinya sınır kapısını ziyaret ederek,  incelemelerde bulundu.

Bakan Akansoy’a incelemeri sırasında Müsteşarı  Hasan Alicik,  Bakanlık Koordinatörü İsmet Alioğlu, Özel Kalem Müdürü Vechi Cezaroğlu ile Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu eşlik etti.

“YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”

Bakan Akansoy incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda hükümetin ilgili birimlerinin yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Akansoy, kapıların bir an önce açılması konusunda kamuoyunda haklı bir duyarlılık olduğuna işaret ederek, hükümetin de iradesinin bu kapıları en yakın zamanda açmak olduğunu belirtti.

Akansoy, Derinya kapısıyla ilgili olarak KKTC’nin yükümlülüğüne dikkat çekerek,  kapının açılmasıyla ilgili olarak 3 kilometre asfalt, su, elektrik ve telefon altyapısı yapılacağını, Rum tarafının yükümlülüğünün ise  150 metre olduğunu belirtti.

1447416523.jpg

“2 MİLYON EURO”

Bakan Akansoy, Avrupa Birliği’nin, Derinya kapısı için 1 milyon 200 bin, Aplıç kapısı için de 800 bin Euro olmak üzere, kapıların açılması için  2 milyon Euro fon ayırdığını ancak bu fonların henüz açılmadığını belirtti.

Bakan Akansoy,  söz konusu fonların UNDP tarafından yönetileceğini,  Türk ve Rum taraflarının kendi başına hareket etmediğini kaydetti.

FONLAR 1,5 AY SONRA

Söz konusu fonların 1,5 ay sonra açılmasını beklediklerini anlatan Akansoy, bunun ardından ihalesinin hızla tamamlanarak çalışmalara hız verileceğini, Derinya kapısı için UNDP’nin 11 ay gibi bir süre belirlediğini ancak KKTC’nin bunu 7 ayda tamamlamayı hedeflediğini kaydetti.

“APLIÇ DAHA UZUN SÜRECEK”

Aplıç kapısında da Derinya’nın tam tersi bir durum olduğunu, burada da Rum tarafına düşen payın yaklaşık 3 kilometre olduğunu kaydeden Akansoy, arazinin engebeli olması nedeniyle açılması için 1,5 yıllık bir sürenin öngörüldüğünü söyledi.

Bakan Akansoy, bu iki kapının açılmasıyla ilgili devlet kurumları arasında yoğun  bir işbirliği ve koordinasyonun devam ettiğini yineledi.

Bakan Akansoy bir soru üzerine, söz konusu ihalelerin UNDP tarafından açılacağını ancak Türk müteahhitlerin iş yapacağını ifade etti.