Ceren Ercih

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Akansoy, yeni bir partiye ihtiyaç duyulmadığını, sol partilerin dünya ölçeğinde perspektiflerini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Siyasi Partiler Yasası ile ilgili bir toplantı düzenleneceğini bildiren Akansoy, finale yaklaştıklarını belirtti. Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Akansoy, ikinci turda Siber’in başarılı olacağını kaydetti ve CTP Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in kadın dili ile siyasete bir farklılık sağladığını, dolayısıyla halkın beklediği değişimi Siber’in verebileceğini vurguladı. 

“DÜNYA ÖLÇEĞİNDE BİR SOL PERSPEKTİF GELİŞTİRİLMESİ GEREKİR” 

Yeni bir partiye ihtiyaç olmadığını belirten Akansoy, sol partilerin dünya ölçeğine göre sol perspektiflerini geliştirmeleri gerektiğini, buna CTP’nin de dahil olduğunu şu sözlerle ifade etti; “Yeni sol düşünceye ihtiyaç olduğuna inanıyorum. CTP’de dahil olmak üzere sol hareket içerisinde bulunan parti ve örgütlerin kendilerini yeniden değerlendirmeye ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Siyasi argümanlarını, tezlerini dünyada gelişen olaylar çerçevesinde çok daha güçlü kılmak, kimliklerini geliştirmek, toplumu geniş ölücüde kucaklamak ve etkin siyaset yapabilmek gerektiğini düşünüyorum. Bu illaki yeni bir siyasi oluşma gitmeyi gerektirecek bir durum değildir. Dünya ölçeğinde bir sol perspektif geliştirilmesi gerekir.” 

“ALTERNATİF ARAYIŞLARINI TÜRKİYE İLE BİRLİKTE YAPABİLİRİZ” 

Günümüzde siyasetin halkla ilişkiler ve medya ile birlikte yapıldığını aktaran Akansoy, siyasetin kendi başına akademik bir çalışma olmadığını hatırlattı. Akansoy, sözlerini şöyle sürdürdü; “Adaleti ve eşitliği biz ancak daha mağdur olan insanların durumunu iyileştirerek geliştirebiliriz. Olağan bir ülke de yaşamadığımız açıktır. Bu adaletin sağlanması, ekonomik gelişmenin sınırlı olduğu ülkemizde gelirin daha da arttırılması için sadece Türkiye önünde talepkar olmak değildir. Belki alternatif arayışlarını Türkiye ile birlikte yapabiliriz.” 

“EROĞLU BİZİ NEREYE SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR?” 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum tarafı ile olan gerilimden memnun olduğunu savunan Akansoy, Navtex konusunu gündeme getirdi. Akansoy; “Kıbrıs sorunun iyi yönetilmemesini sonuçları ile karşı karşıyayız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın toplum lideri olarak gerek Kıbrıs Rum kesimiyle temasta olan, gerek Türkiye ile yakın ilişkisi olan, ara kesit rolüne sahip çok etkin bir girişimle bu kesiti önleyebilme yetkisi olduğunu düşünüyorum. Bir iradesi vardı bu irade ne yazık ki şekillenmedi. Sayın Talat döneminde bu tür girişimlerin engellendiğini çok iyi biliyoruz. Sayın Eroğlu bu gerilimden memnun, Barbaros devam edecek, Navtex yayınlanacak gibi bir yaklaşım içerisindedir. Bu işin sonun da ne olacak? Sayın Eroğlu bizi nereye sürüklemeye çalışıyor? Türkiye’yi Kıbrıslı Rumlarla bir zıtlaşma politikası ile nereye itmeye çalışıyor? Ben bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin doğru bilgilendirilmediğini de düşünüyorum. Dolayısıyla burada karşılıklı bir kısasa kısas politikasının zaten gerilimli olan iki ülkeyi daha da gerilime soktuğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

“ARTIK FİNALE GELDİK” 

Siyasi Partiler Yasası ile ilgili düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akansoy, bugün de bir toplantı yapılacağını belirtti ve Akansoy; “Siyasi Partiler Yasası için bugün verimli bir toplantı yapılacak. Ümit ediyorum ki verimli bir toplantı ile tamamlanacak. Tamamlayamazsak, yine bir toplantı daha yapar tamamlarız. Artık finale geldik” dedi. Siyasi Partiler Yasası’nın içeriğindeki düzenlemeleri ise Akansoy, şu sözlerle aktardı; “ Milletvekillerinin başka partiye geçişinin engellenmesi, bağımsız kalmaları gibi önemli bir konuda uzlaşı var. Cinsiyet kotasının yüzde 30 olması konusunda uzlaşı var. Siyasi partilerin mali denetimleri ve Sayıştay’ın daha etkin olması konusunda uzlaşı var. Ön seçim konusunda sadece siyasi partilerin başkanlarının iki dudağının arasında değil, o partinin üye ve ya delegelerinin seçimleriyle belirlenmesi konularında uzlaşı var. bu iyileşmeler net bir şekilde ortada.” 

“ADAY OLANLARIN KIBRIS TÜRK HALKINA KATKI KOYMAK İÇİN ADAY OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM” 

Eroğlu’nun,’devleti gerçek anlamda sahiplenen lider kazanmalıdır’ sözünü yorumlayan Akansoy, “Bu devlet üzerinden herhangi bir kampanya yapmak, devlet söylemi üzerinden herhangi bir toplumsal iletişim kurmak miladını doldurmuş bir konudur. Artık Kıbrıs Türk toplumunda devletçiler ve devlet karşıtları diye herhangi bir ayrımı kabul etmez. Ben aday olan herkesin Kıbrıs Türk halkına gerçekten katkı koymak için aday olduğunu düşünüyorum. Mesele devlet meselesi değil, mesele Kıbrıs Türkü meselesidir. Kıbrıs Türkü’nün bu adadaki varlığı meselesidir Kıbrıs Türk insanının bu adadan göç etmesi meselesidir. Kıbrıs Türk insanın bu adada onurlu bir şekilde yaşaması meselesidir” dedi. 

“İKİNCİ TURDA SAYIN SİBER’İN BAŞARILI OLACAĞINI ÖN GÖRMEKTEYİM” 

Toplumun değişim beklediğini dile getiren Akansoy, CTP Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in bu değişimi ortaya koyduğunu şu sözlerle ifade etti; “Toplum var olan sistemin dönüştürülmesini istiyor. Sibel Hanım değişimi ortaya koyuyor. Kadın olması çok önemli bir artı, siyasette kadın dili, kadın düşünce biçimi bir farklılık olarak, yeni bir dil olarak ciddi anlamda kendini gösteriyor. Siber Hanım tek adamcı bir kişi değil. Siber hanım çok önemli bir yönetici profili çiziyor. Siber Hanım, toplumun tüm kesimlerini kucaklayabilme kapasitesine sahiptir. Sayın Sibel Siber’in bu seçimde ciddi avantajlarla yarışa girdiğini düşünüyorum. İkinci turda Sayın Siber’in başarılı olacağını ön görmekteyim.” 

“KAMUOYU DENETLESİN” 

Halkın siyasetçiyi denetlemesi sorgulaması ve katkı koyması gerektiğini hatırlatan Akansoy, siyasetçinin en korktuğu şey halktır dedi ve sözlerini şöyle tamamladı; “Ümit ederim ki daha süratli yol alabiliriz, kamuoyu takip etsin denetlesin, sorgulasın, katkı koysun. Siyasetçilerin denetlenmesi onların motivasyonunu artırıyor. Karar verici olan halkımızın denetimi, iradesi ve örgütlü gücüdür.”