Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilleri, güncel konuşmalarla çeşitli konuları Meclis gündemine taşıdı.

CTP milletvekili Asım Akansoy, güncel konuşmasında, hükümetin, Türkiye’deki iktidara referandum konusunda propaganda imkanı verdiğini dile getirerek, “Türkiye’deki tartışmaların buraya taşınmasını elbette istemiyoruz ama her iki düşünce için eşit propaganda imkanı sağlanmalı” şeklinde konuştu.

Bu dönemde bazı kitapların izinsiz şekilde dağıtıldığını da söyleyen Akansoy, bu konularda adil davranılması, hassas olunması gerektiğini dile getirdi, İçişleri Bakanlığı’nın, kaymakamlıkların ve polisin görevini yapmasını istedi.

Akansoy, “Bu kitaplar İstanbul’da basıldı. Binlerce kitap buraya nasıl taşındı? Bu kitaplarda referans verilen yazarlar FETO soruşturması kapsamında tutuklu” dedi.

Vatandaşlık yasasıyla ilgili bir an önce adım atılması gerektiğini de kaydeden Akansoy, daimi ikametgah ile ilgili düzenlemeye de değindi, hassasiyetleri farkında olduklarını ve gelişmeleri bildiklerini aktardı.

Sorunların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini, Daimi ikametgah yasasıyla ilgili çalışmaya katkı koymaya hazır olduklarını belirten Akansoy, Türkiye’nin bu konuda yapılan çok güzel bir çalışması bulunduğunu anlattı.

Vatandaşlık ve Daimi İkametgah İzni Yasası’na değinen Akansoy, Daimi İkametgah Yasası’nın kapsamının genişletilmesinin gündeme alınabileceğini, Türkiye’de bunun yapıldığını söyledi.

Akansoy, Karaoğlanoğlu’nda bir şirkete otel yapması için verilen kat izinleri konusuna değinerek, şirketin yasaya aykırı yaptığı katların yıkılmadığını ve yasanın buna uydurulduğunu söyleyerek, “Bunun adı hukuku yok saymaktır” dedi.

Bunun herkesin sorunu olduğunu, şehirleri yok etmeye kimsenin hakkı olmadığını belirten Akansoy, hukuk sistemine herkesin uymasının şart olduğunu vurguladı.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre, “Kilise, Papazlar ve Rum-Yunan Liderliği” ile ilgili konuşma yaptı.

Papazların, Rum toplumundaki önemini anlatan Töre, EOKA’nın kuruluşunda da papazların öncelik aldığını belirtti.

Rumların KKTC’deki ayinlerinin Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle disipline edildiğini söyleyen Töre, bunun doğru bir adım olduğunu, “misyonerlik çalışmasına dönüşen” bu ayinlerin azaltılmasını olumlu karşıladığını belirtti.

Töre, Rum Meclisi’nin geçtiğimiz günkü toplantısında ENOSİS Plebisiti kararını bertaraf etmediğini söyleyerek, “Yapılan bir Bizans entrikasıdır” dedi.

Kıbrıs’ta anlaşmanın barış getirmeyeceği inancını ifade eden Töre, global tazminat ve takas yerine, bireyselliğin kabul edilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

KAŞİF

UBP milletvekili Ahmet Kaşif, Meclis iç tüzüğünde güncel konuşmalarla ilgili bölümü okuyarak, bugünkü gündemde üç tane “hükümet icraatı” konulu güncel konuşma bulunduğunu, bunların net hangi konuda olduğunun belirtilmediğini söyleyerek, bunu eleştirdi.

Kaşif, başkanlığın bu konuda gereken uyarıyı yapmasını istedi.