İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, tüm borcu devlet tarafından ödense de Yenierenköy Belediyesi’ndeki mali yapının sürdürülemeyeceğini kaydetti.

Belediyenin yerel gelirlerinin ve devlet katkısının yüzde 95’inin personel gideri olduğunu belirten Akansoy, 121 çalışanı olan belediyeyle ilgili öneri hazırlanırken “personeli işten çıkarma” formülünden uzak durduklarını vurguladı.

Devlete işçi alımı konusunda da öneri sunmadıklarını belirten Akansoy, devletin kalifiye eleman ihtiyacı bulunduğunu, bu nedenle kişiye göre değil, devletin ihtiyacına göre istihdam yapılmasının esas alındığını söyledi.

Birçok belediyede, kişisel ve siyasi hesaplarla gelir-gider dengesinin bozulduğunu, belediyelerin ciddi yük altına sokularak batırıldığını söylen Bakan Akansoy, “Son yıllarda üzülerek gördüğümüz, ‘Batık Belediyeler Ekolü’ ülkemiz yerel yönetim anlayışında ciddi bir yaradır” dedi.

Belediyelerdeki kötü durumun sadece o bölgede yaşayan vatandaşları ya da o belediyenin çalışanlarını değil, tüm ülkeyi ilgilendirdiğini vurgulayan Bakan Akansoy, “Küçük siyasi hesaplar düşünülerek batırılan bu belediyeler, önümüze büyük bir fatura çıkarıyor ve mesele sadece maddi olarak ödenmesi imkansız borçlar yaratmak değildir. Mesele Kıbrıs Türk Halkı’nın kendi kendini yönetme ehliyetine verilen zarardır” dedi.

Akansoy, “Bu halkı ‘siz daha bir belediyeyi bile yönetemiyorsunuz’ imajına hapsetmeye çalışanlar ve bunlara kendi siyasi çıkarları için katkı koyanlar bunun bedelini hem siyasi olarak hem de hukuki olarak ödemek durumunda” ifadesine de yer verdi.

“Yenierenköy Belediyesi bu durumdaki örneklerden sadece biridir” diyen Asım Akansoy, “Siyasi erk olarak bize düşen, halkın kendi kendini, düzgün ve sürdürülebilir biçimde yönetebileceğini herkese yeniden ispatlamaktır. Kararlılıkla, tüm tarafları da sürecin içerisine alarak yürümeye devam edeceğiz” şeklinde kaydetti.

“KENDİMİ BU SORUNLARLA İÇİ İÇE BULDUM”

Akansoy, yazılı bir açıklamayla Yenierenköy Belediyesi’nin durum raporunu aktardı ve yerel belediyelerdeki durumu değerlendirdi.

Göreve atandığı dönemde Yenierenköy Belediyesi’nde çalışanların maaşlarının ödenemediğini, 26 Ekim’de Belediye Emekçileri Sendikası’nın burada grev başlattığını anımsatan Akansoy, “Kendimi bu sorunlarla içi içe buldum. Bu doğrultuda aynı gün sorunların çözümüyle ilgili 10 günlük süre istedim” dedi.

KÖY KOOPERATİFİNE 1 MİLYON 300 BİN TL CİVARINDA BORÇ

Yaptığımı çalışmalara işaret eden Akansoy, belediyenin 2025’e kadar ödeme süresi olan ayda 25 bin 660 TL taksit miktarı olduğunu söyledi.

Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergi borcu ortalamasının 12 milyon 500 bin TL’ye ulaştığı kaydeden Akansoy, Yenierenköy Belediyesi’nin köy kooperatifine 1 milyon 300 bin TL civarında borcu olduğunu aktardı.

“TAHSİLAT ORANI YÜZDE 40’LARDA….121 ÇALIŞANININ 3 MAAŞ ALACAĞI VAR”

Akansoy, belediyenin tahsilat oranının yüzde 40’larda olduğunu, ayrıca belediyenin 121 çalışanının 3 maaş alacağı bulunduğunu kaydetti.

Şubat 2007’de Yenierenköy Belediyesi’nin 26 çalışanı olduğunu ifade eden Akansoy, 2010 yılında İntibak Komisyonu kurulduğunu ve personel sayısının “22 memur, 84 işçi, 1 geçici memur, 1 sözleşmeli ve 1 geçici işçi olmak üzere toplam 109’a” çıkarıldığını söyledi.

“ÖZAY ÖYKÜN’ÜN SEÇİMİ KAYBETTİĞİ DÖNEM…”

2014 Haziran ayına işaret eden Bakan Akansoy, “Özay Öykün’ün seçimi kaybettiği dönemde belediyede 22 memur, 94 kadrolu işçi, 5 geçici işçi olmak üzere toplam 121 çalışan olduğunu kaydetti.

Akansoy, yerel gelirlerin ve devlet katkısının toplamının yüzde 95’inin personel gideri olduğu bir yapıyla karşılaştıklarını söyledi.

“TOPLANTI YAPTIK, BULGULARI MASAYA YATIRDIK”

Bütün bu analizlerden yola çıkarak farklı örgütlerle, paydaşlarla ve diğer bakanlıklarla temas ettiklerini söyleyen İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, 9 Kasım’da belediye başkanı, Belediye Emekçileri Sendikası ve bazı personelle bakanlıkta toplantı yaptıklarını ve bulguları masaya yatırdıklarını kaydetti.

“ACI REÇETE DİYE İSİMLENDİRİLEN ÖNERİLERİMİZ…”

Belediyenin tekrar ayağa kalkabilmesi, halkın hak ettiği hizmeti alabilmesi, belediyenin mali sürdürülebilir yapıya kavuşabilmesi ve yatırıma geçebilecek noktaya ulaşması için “acı reçete” diye isimlendirilen önerilerini açıkladıklarını kaydeden Akansoy, şunu ekledi:

“Bu öneriye göre alınacak teknik tedbirlerle beraber tahsilat oranının yüzde 80-90’lara ulaşması, devlet katkısının artırılmasıydı, ki yasanın geçmesi ile birlikte artış yapıldı.”

“İŞTEN PERSONEL ÇIKARILMASI YERİNE….”

Bakan Akansoy şunları da kaydetti:

“En büyük gider kalemini oluşturan personel harcamalarını azaltabilmek için işten personel çıkarılması yerine, 3 yıl süreyle, belediyenin mali durumu her 6 ayda bir gözden geçirerek yüzde 5-25 arasında değişen oranlarda, az kazanandan az, çok kazanandan çok prensibiyle maaş kesintisine gitmeyi öngördük.

Gelinen aşamada, mali yapı iyice incelendiğinde belediyenin tüm banka borçları devlet tarafından ödense bile süreç içerisinde mali yapının sürdürülemeyeceği rahatlıkla görülecektir.”