Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e nezaket ziyaretinde bulundu.

Cemiyet’in yeni Yönetim Kurulu’nun devlet ve hükümet yetkililerine ziyaretleri çerçevesindeki görüşme saat 12.30’da gerçekleştirildi.

AKAR

Ziyarette konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, Gazeteciler Cemiyeti'nin bütün siyasi partilere eşit mesafede olduğunu kaydetti. Akar, iki tane dertleri olduğunu, bunlardan birisinin üyelerinin huzur ve güven içerisinde çalışması, diğerinin de ülkenin iyi yönetilmesi ve  halkın mutlu olması olduğunu söyledi.

“CUMHURİYET MECLİSİ VERİMLİ BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİREMİYOR”

Cumhuriyet Meclisi’nin verimli bir çalışma gerçekleştiremediğini savunan Akar, halkın parlamentodan ve siyasetten büyük ölçüde umudunu kesmiş durumda olduğunu belirtti.

İlk kez Meclis'in bu kadar verimsiz olduğunu  gözlemlediğini, yargıçların yasaların değişmesi gerektiğini her fırsatta söyleme ihtiyacı duyduğunu belirten Akar, suçların  artması karşısında cezaların yetersizliği bilinmesine rağmen, Meclis Genel Kurulu toplantılarının boş salonlara konuşmalar yapılarak geçirilmesinin kendilerini üzdüğünü anlattı.

Siber’in Kıbrıs konusundaki düşüncelerini yakından izlediklerini söyleyen Akar, Siber’in müzakerelerin en kritik zamanlarında yerinde ve zamanında bazı uyarılarda bulunduğunu ifade ederek kendisine teşekkür etti.

Akar, Rumlar’ın hala Kıbrıslı Türkler’i azınlık statüsünde  Yunan bayrağı altında yaşatılmasını ön gören bir zihniyete  sahip olduğunu gözlemlediklerini de ifade etti ve artık halkın kendi sorunlarını çözeceği daha dinamik bir yapı ve daha güçlü bir KKTC yaratılmasının olanaklarının geliştirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

SİBER : “YASA ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ GEÇMİŞE GÖRE İYİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR ANCAK BU İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de basının yerinde, zamanında ve halk yararına olan eleştirilerini her zaman takdirle karşıladıklarını söyledi.

Akar’ın  Meclis'in verimliliğiyle ilgili eleştirilerinin toplumun genel görüşünü yansıttığını ifade eden Siber, bu eleştirilerin daha iyiye gitmek için bir motivasyon olduğunu belirtti.

İnsanların  her alanda motivasyonlarını yüksek tutmalarıyla kendi  ayakları üzerinde durabilen  aidiyeti güçlü ve özgüveni yüksek bir halk  yaratılabileceğini ifade eden Siber, sürekli negatif haberlerle karşılaşılması halinde toplumun öz güvenini yitirip “biz yapamayız, başaramayız” duygusuna kapılabileceğini ve bunun tehlikeli olduğunu söyledi.

İstenilen çalışma temposunun yakalanabilmesi için çok iyi yasalara ve çok iyi denetime ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Siber, meclisteki komitelerin yasa çalışmalarıyla ilgili geçmişe göre iyi bir çalışma yürüttüğünü ancak bunun yine de istenen düzeyde olmadığını kaydetti.

Yasaların anayasaya aykırı olmaması, tüzüklerle ters düşmemesi için çalışmalar yapmak üzere danışma komisyonu şeklinde bir hukuk komisyonu oluşturma çalışmaları olduğunu belirten Siber, verimliliğin bu şekilde artırılabileceğini ifade etti.

Siber verimli olunmaması noktasında sorunun ne olduğunu tespit edilerek, bir sistem değişikliğine gidilmesinin de önemine işaret etti ve verimliliğin sistemle alakalı olduğunu söyledi.

Bütün sorunları Kıbrıs sorununa bağlayıp mazeretler üretmenin yanlış olduğunu belirten Siber, iç yapının düzeltilmesi için güçlü bir motivasyona ve uğraşa ihtiyaç olduğunu ve yapılabilecek çok şey olduğunu ifade etti.

Siber, Kıbrıs müzakerelerinde  son aşamaya gelinmişken Cenevre ayağına hazırlanılırken Rum liderin “azınlık, çoğunluk” sözcüklerinden bahsetmesinin aslında müzakerelerin son zamanda  ne kadar sağlıksız bir zeminde olduğunu bir kere daha gözler önüne serdiğini kaydetti.

Bu sağlıksızlığı okuduğu tutanaklardan elde ettiği bilgilerden  de gördüğünü belirten Siber,  halka aşırı moral yüklemesi  ve umut pompalaması yapıldığı için bunu Meclis Başkanı olarak sorumluluk  hissettiğini ve açıklamak gereği duyduğunu söyledi. Görevini yaptığına inandığını belirten Siber, “Umut ederim ki sağduyu galip gelir. Ama bir tarafı yok sayarak, kurumlarını hiçe sayarak küçük görerek, azınlık görerek ortaklık kuramazsınız. Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz” dedi.