Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça, AB Parlamenterlerinin ara bölgedeki AB Evi’nde azınlık bir grubu temsil edenlerle yaptığını savunduğu toplantıyı ve bu toplantıda dile getirilen söylemleri eleştirdi.

Akça, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) temsilcilerinin yaptıkları açıklamayı okuduklarında hayretler içinde kaldıklarını kaydederek, bu grubun asla Kıbrıs Türk halkını temsil etmediklerini öne sürdü ve AB parlamenterlerinin neden çoğunluğu değil de azınlığı temsil edenleri dinlediklerini sordu.

Akça yaptığı yazılı açıklamada,  söz konusu marjinal grupların temsiliyetlerinin ülke seçimlerinde aldıkları oyların yüzde 4’lerde olduğunu ifade ederek, Kıbrıs’ta esas asimilasyonu ve soykırımı 1963-1974 yıllarında Rum-Yunan ikilisinin yaptıklarını kaydetti.

Akça Kıbrıs’ı bugünkü duruma getirenin Türkiye’nin değil, ENOSİS hayalleri ile Rum-Yunan ikilisinin olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk halkına 1974 yılına kadar şovenist, ırkçı ve ayrılıkçı uygulamalar yapılarak izolasyona tabi tutulup kolonileştirilerek  çadırlarda yaşamaya mahkum edildiğini söyledi.

Emperyalistlerin yıllardır yaptıkları çalışmalarda, Kıbrıs halkının zihninden tarih bilinci silmeyi amaçladığını belirten Akça, Anavatan’la bağların koparılması amacıyla, Kıbrıs Türklerinin sürekli olarak algıları ile oynandığını savundu.

Akça, “Amaçsız, milli ve manevi değerlerinden uzaklaşan gençlerimiz arasında, uyuşturucu kullanımı had safhadadır” diyerek, vatan sevgisinin önemini vurguladı ve bu amaçla çalışmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.