Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, bu yıl narenciye talebinin artığını ve büyük bir üretici kitlesinin ürününü nispeten yüksek bir fiyattan sattığını ancak iklim şartlarıyla kuraklık nedeniyle ürün veriminde bu yıl  yüzde 20-40 arası bir düşüş olduğunu belirtti.

Akçın, bugün yaptığı yazılı açıklamada, kesim işçilerinin sınırlandırılmasının kesimde sorun yaşanmasına neden olduğunu, halen kesilmeyen ve dalında kalma ihtimali çok yüksek ürün bulunduğunu kaydetti.

Narenciye kesiminde tecrübe sahibi olan ve Kahramanmaraş’tan gelen işçilerin büyük bir kısmının vergilerinin ödenmemesi nedeniyle cezaya düştüğünü belirten Akçın, bu nedenle narenciye kesiminde sıkıntı yaşandığını söyledi.

Akçın, üçüncü ülkelerden kesim işçisi getirilmesi için çalışma başlatılması ve hangi ülkelerden kesim işçisi getirilebileceğinin şimdiden belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

“AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE DİKKAT”

Turgut Akçın, ürününü hasat edemeyen üreticilere Akdeniz meyve sineği uyarısında bulunup, tedbir almalarını istedi. Akçın, bu hususta üreticilerin tedbir almaları gerektiğini, aksi halde sineğin vurduğu meyvenin ticari değerini kaybedeceğini belirtti.

Akçın, bu hususta Tarım Bakanlığı’nın da üreticileri uyarıp, gerekli tedbirlerin nasıl alınacağı ve ilaçları nasıl kullanacağı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ

Turgut Akçın,  Doğrudan Gelir Desteği 2014 yılı ikinci taksit ödemelerinin halen ödenmediğine işaret ederek, üreticiye ve üretime verilen değerin göstergesi olduğunu savundu.

Akçın, “Artık üreticiyle alay etme bir tarafa bırakılıp, ciddi çalışmayla bir an önce üreticinin alacaklarının ödenmesini talep ediyoruz. Bu üreticinin hakkıdır. Doğrudan Gelir Desteği’nin 2014 ikinci taksiti ödenmeli ve 2015 birinci taksiti bir an önce açıklanmalı” dedi.