Devletin tür değişikliği için destek verdiğini ancak “King Mandarin” dışındaki türleri desteklediğini anımsatan Akçın, “Dalında bekletilemeyen, olgunlaşmasıyla birlikte yere dökülmeye başlayan bu türün ilerisi karanlık görülüyor” dedi.

Akçın, bu türün Güney Kıbrıs’ta sökülmesine çoktan başlandığını da belirtti.

King fiyatının sadece bu yıl için cazip olduğunu ancak kesilen ağaçların yüzde 90’ının bu türde aşılandığını da vurgulayan Turgut Akçın, üreticilerin kısa günün kârını değil uzun vadedeki menfaatleri göz önünde bulundurmasını istedi.

“GEÇMİŞTE TÜR DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE AĞAÇLAR BİLİNÇSİZ ŞEKİLDE KESİLDİ”

Yazılı bir açıklama yaparak tür değişikliği konusundaki değerlendirmelerine yer veren, üreticilere ve ilgililere seslenen Birlik Başkanı Akçın, geçmişte tür değişikliği nedeniyle greyfurt, limon ve yafa ağaçlarının bilinçsizce kesildiğini söyledi.

“Bu nedenle bugün sıkıntı yaşıyoruz” diyen Akçın, “Şu ana kadar 30 binin üzerinde ağaç kesildi” ifadesine yer verdi.

“ÜRETECİLER ÖZELLİKLE KİNG AŞILANMAMASI İÇİN UYARILIYOR”

Şimdilerde özellikle Valensiya’da aşırı derecede kesime ve tür değişikliğine gidildiğini kaydeden Turgut Akçın, bu ağaçların büyük kısmına Ortanik yani King aşılandığını söyledi.

Devletin King Mandarin dışındaki türleri desteklediğini kaydeden Akçın, “Üreteciler özellikle King aşılanmaması için uyarılıyor” dedi.

“NARENCİYEDE TÜRKİYE İLE REKABET EDEMEYİZ”

Narenciye de söz sahibi olarak kabul edilen Prof. Dr. Önder Tuzcu’nun bu konudaki açıklamalarına atıfta bulunan Birlik Başkanı Akçın şunları ekledi:

“Narenciyede Türkiye ile rekabet edemeyiz. Bizim yapacağımız Türkiye’de doğan boşluklardan faydalanıp, bu boşlukları nasıl ve hangi çeşitlerle doldurabiliriz onu saptayıp söz konusu çeşitleri bulup onlar üzerine odaklanmaktır.

Valensiya’da Midnight bu boşlukların doldurulmasında bir çeşittir. Ancak bu çeşidin iri boya ulaşması için turunç anacı dışında Walka Marianna anacı üzerinde aşılanması gerekiyor. Bu ayrıca Tristeza virüsüne dayanıklı bir anaçtır.”

“TRİSTEZA VİRÜSÜ YUNANİSTAN’A KADAR ULAŞTI”

Tristeza virüsünün şu an Yunanistan’a kadar ulaştığını da söyleyen Birlik Başkanı Akçın şöyle devam etti:

“Bu virüs turunç üzerinde olan aşıları kurutmaktadır. Tabii Midnight, Valensiya dışında yeni limon ve mandarin çeşitleri erkenci veya geçici çeşitler olabilir. İlgililerden üreticilere bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz. Bu konuda başarı elde edilmesi için çok sıkı denetimler yapılması şarttır.”