TC Başbakanlık TİKA’nın desteği ile KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) heyeti bünyesinde Macaristan’a giden Akademi Sanat Folklor Ekibi, “Hun ve Türk Kökenli Milletlerin Soylar Toplantısı Kurultayı”nda sahne aldı.

ASAM Genel Sekreteri Gökhan Güler tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hun-Türk milletlerini yakınlaştırmak amacıyla Macar-Turan Vakfı tarafından, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkısıyla, Macaristan'ın Bugac kasabasında düzenlenen “6. Hun ve Türk Kökenli Milletlerin Soylar Toplantısı Kurultayı”nda sahne alan Akademi Sanat Folklor Ekibi’nin gösterisi ilgiyle izlendi.

Kurultaya katılan Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı yaptığı konuşmada, “Hayatlarını hiçe sayan ve tankların önüne atlayarak darbe girişimini engelleyen kahraman Türk halkından kardeş Macar halkı ve Turan halklarına selam getirdim” dedi.

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Azerbaycan Büyükelçisi Vilayet Guliyev, KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen’nin yanı sıra diğer katılımcı ülkelerin kültür bakanlarının da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin izlediği kurultayın en kalabalık ekiplerinden biri Türkiye oldu.

1471241472.jpg

200'ü aşkın çadırın kurulduğu kurultayda, 320 atlının yaptığı geçit töreni ilgi gördü. Kavimlerinin alanda yerini almasının ardından organizasyonun resmi açılışı başladı. Açılış konuşmasını yapan Macaristan Parlamentosu Başkan Vekili Sandor Lezsak, kurultayın ana sponsorları TİKA, Macaristan temsilcisi Pınar Özcan, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Suat Karakuş ile ALX Polat Dış Ticaret Temsilcisi Galip Yılmaz’a teşekkür plaketi sundu. Organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek dörtnala seyirciler önünde sergilendi.

Kurultaydaki ortam 500-1000’li yılların Orta Asya Turan halklarının yaşamını gösterirken, Türkiye, KKTC ve Avrupa'dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdi. Kurultaya 2010 yılından bu yana davetli olarak katılan KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin folklor ekibi, sunduğu gösteri ile beğeni kazandı. KKTC ASAM heyetinin, KKTC’den beraberinde getirdiği on binlerce turistik tanıtım amaçlı Macarca ve İngilizce broşür dağıtımı da ilgi ve beğeni topladı.

Kurultaya, aralarında Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan’ın da bulunduğu toplam 27 ülke katıldı ve 3 gün süren etkinliği on binlerce insan ziyaret etti.

“Avrupa'nın en büyük gelenek yaşatıcı etkinliği” olarak kabul edilen ve 2008'den beri iki yılda bir düzenlenen programa, en son 2014 yılında yaklaşık 200 bin kişi katılmıştı.

Açıklamaya göre etkinlikte; Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanlı Madyar, KKTC, Kırgız, Kımık, Moğol, Nogay, Özbek, Özbekistanlı Macar, Tatar, Türk, Tuva, Türkmen, Uygur, Yakut ve Macar katılımcılar yer aldı.

1471241473.jpg