Kıbrıs’ın en önemli zenginliği kaplumbağalar, nesillerini sürdürme mücadelesinde yeni bir yolculuğa çıkarken, Girne’nin Alagadi Plajı olağanüstü bir güzelliğe sahne oldu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalar Korumamız Altında” sloganı ile buluşan gönüllüler, önce sahilleri temizledi, ardından bebek kaplumbağaların Akdeniz’e, yeni yaşamlarına attıkları ilk adımlarını izledi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti işbirliğinde, Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın en önemli  yumurtlama alanlarından olan Alagadi sahilinde, sahil temizliği yapıldı, günbatımında, yumurtalarından yeni çıkan yaklaşık 60 yavru kaplumbağa denize  bırakıldı.

Etkinliğe, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlık Müdürü Efsun Şalel, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Genel Müdür

Yardımcıları ve çalışanları, SOS Çocukköyü'nden çocuklar ve uzmanlar, çeşitli fotoğraf ve çevre derneklerinin üyeleri, Lion’s kulüpleriyle çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

Kıbrıs ve Türkiye medyasından gazeteciler de, Alagadi Plajı’ndaki tabiat mucizesine tanıklık etti.

Saat 18.00’de sahil temizliği ile başlayan etkinlik, gün batımı ile birlikte eşsiz bir güzelliğe sahne oldu. Bebek kaplumbağaların denize bırakılmasını izleyen katılımcılar, daha sonra izlenimlerini paylaştı, ikramlar eşliğinde sohbet imkanı buldu.

Etkinlikte çocuklara günün hatırası olarak t-shirt dağıtıldı, tüm katılımcılara şapka verildi. Çocukların çok sevdiği Kuzey Kıbrıs Turkcell maskotu Cello’nun da yerini aldığı etkinlikte, toplu hatıra fotoğrafı çekildi ve “Kaplumbağalarımız için el ele” sloganıyla pankart açılarak sahillerimizin temiz tutulması için mesaj verildi.

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(17).jpg

Evren: Duyarlılık yaratmak adına önemli

Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, “Çevre duyarlılığı taşıyan bu anlamlı etkinliği düzenleyen Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne, doğayı sevmek, korumak ve doğayla birlikte yaşamak konusunda duyarlılık yaratmaya yönelik katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

Yavru kaplumbağaların denize bırakılmasını izleyen Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bu güzelliğin adeta bir şölen havasında gerçekleştiğini anlatarak, bunu bir kutlama gibi gördüğünü belirtti, böylesi etkinliklerin çevre duyarlılığının gelişmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti.
Bakan Evren, etkinliğe katılan çok sayıda çevre dostu ve kaplumbağa gönüllüsüne de teşekkür etti.

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(13).jpg

Sucuoğlu: Sahillerin temizliği çok önemli

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu da yavru kaplumbağaların denize bırakılması sırasında yaptığı değerlendirmede, Alagadi sahilinin gerek doğal güzellikleri gerekse kaplumbağaların yumurtlama alanı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

“Bu anlamlı etkinlik için Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’ne teşekkür ediyorum” diyen Sucuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok sayıda gönüllü, yumurtalarından yeni çıkan kaplumbağaların denizle ve yaşamla buluştuğu bu anı birlikte izleyecek, hep anımsayacaktır. Toplumda çevre bilinci yaratmaya yönelik bu gibi etkinliklerin sürekliliği büyük önem taşıyor. Kuzey Kıbrıs’ta, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın yumurtlamasına elverişli birçok sahil bulunuyor, ancak bu sahillerde çevre ve ses kirliliği olması kaplumbağaların üremesi için olumsuz ortam yaratıyor. Sahil temizliği, insanlar, çevre ve kaplumbağaların çoğalması açısından büyük önem taşıyor. Böylesi anlamlı girişimlerin ve çevre temizliği konusunda yapılacak çalışmaların artarak devam etmesini dilerim”

Erdoğan: Ülke ve çevre için önemli

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti işbirliğiyle gerçekleştirilen Kaplumbağaları Koruma Projesi’nin ülke ve çevre için son derece önemli olduğunu belirtti.

Alagadi sahilinin Akdeniz’de kaplumbağaların en önemli yumurtlama alanlarından birisi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Turkcell, kaplumbağaların korunması ve Alagadi sahilinin temizliğine büyük destek veriyor, bundan dolayı çok mutluyuz, bu güzel etkinliğe katkı koyan herkese, tüm Esentepe halkı adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Fuller: Eğitim çalışmaları son derece önemli

Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar’ın en önemli yumurtlama alanlarından olan Alagadi sahilindeki etkinliğin başlangıcında Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Genel Sekreteri Özge Özden Fuller ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca birer konuşma gerçekleştirdi.

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Genel Sekreteri Özge Özden Fuller, Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde gerçekleşen etkinliğe katkı koymak için toplanan gönüllülere teşekkür etti.

Fuller, kaplumbağaların korunması ve sahil temizliğinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdiği konuşmasında, “Alagadi ve Akdeniz sahilleri, Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar için en önemli yumurtlama alanlarıdır, toplumda çevre bilinci oluşturulmasında eğitim büyük önem taşıyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(1).jpg kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(11).jpg

Karaatmaca: Kaplumbağa sayısı iki katına çıktı

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, etkinliğin her yıl çok daha yüksek bir katılımla gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Kaplumbağaların nesillerini sürdürmesi, dünyanın zenginliğinin korunması ve sürdürülebilir çevre adına attığımız kararlı adımların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ülkemizi son yıllarda ziyaret eden kaplumbağa sayısı ciddi artış göstermiştir. Her yıl daha çok kaplumbağa korunuyor ve daha fazla kaplumbağa denize bırakılıyor. Bu gurur hepimizindir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurulduğu günden itibaren “sahil temizliği” ve “kaplumbağaları koruma” etkinlikleri düzenlediğini anımsatan Karaatmaca, “Bu önemli sosyal sorumluk projesini, tüm toplum sahipleniyor. Kuzey Kıbrıs, yeşil ve güzel bir ada ülkesidir. Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak, bu güzel adayı korumak ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak adına üzerimize düşen görevi sürdüreceğiz. Ülke ve doğa sevgimiz, toplumdan kazandığımızı yine toplumla paylaşma misyonumuzla bütünleşerek devam edecek, iletişim ve teknolojide olduğu gibi sosyal sorumluluk projelerinde de her zaman öncü olacağız” şeklinde konuştu.

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(3).jpg

İşbirliğinde 2015 finali

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolü ile temmuz ayında başlayan “Kaplumbağalar Korumamız Altında” projesinin 2015 yılı programı bu final etkinliği ile tamamlanmış oldu.

Lefkoşa ve Gazimağusa’da gönüllüler, balıkçılar ayrıca Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesine bilgilendirme seminerleri yapılan proje kapsamında, temmuz ayı sonunda kaplumbağaların yumurtlama dönemi de izlenmişti.

İşbirliği protokolünün son bacağını oluşturan Alagadi’deki sahil temizliği ve bebek kaplumbağaların denize bırakılmasının ardından proje tamamlanmış oldu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, önümüzdeki dönemde Çevre Bakanlığı ile işbirliği içerisinde “Kaplumbağa Koruma Evi”ni hizmete açmayı da planlıyor.

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(12).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(4).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(5).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(7).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(9).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(10).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(12).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(14).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(18).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(20).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(22).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(24).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(26).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(27).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(28).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(29).jpg

kaplumbagalari-denize-birakma_sahil-temizligi-yapildi-2015_turkcell-fotolar-(30).jpg